PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 419 tys. ocen
7,6 10 1 419306
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Bard

ocenił(a) film na 8

W obsadzie brakuje Barda, na imdb też nic o nim nie ma. Czyżby Part I miał się kończyć przed Bitwą Pięciu Armii? Ma ktoś może jakieś informacje tego dotyczące?

walsodar

"Hobbita" czytałam jakiś czas temu, ale pamiętam, że Bitwa Pięciu Armii miała miejsce daleko za połową książki. Logicznym jest więc, że znajdzie się w drugiej połowie filmu, a więc w jego II części, zwłaszcza, że Bitwa ma być znacznie rozszerzona, w powieści opisany jest tylko kawałek jej przebiegu, gdyż przez większą jej część Bilbo przeleżał nieprzytomny. W filmie będzie za pewne pokazana cała.
Chyba był jakiś temat, gdzie spekulowano, w jakim momencie skończy się I część filmu. Powinno to być gdzieś między wizytą u Beorna, a pobytem w Esgaroth.

ocenił(a) film na 5
walsodar

Bitwa 5 Armii była prawie na samym końcu książki więc na pewno będzie 2 drugiej części filmu. Bard też pojawiał się dopiero po ucieczce od elfów, więc w pierwszej części raczej go nie będzie. Albo Jackson jeszcze nie wybrał aktora który go zagra, albo trzyma to w tajemnicy jako niespodziankę:) [ UWAGA SPOJLER] Sama postać Barda musi się pojawić, w końcu to on zabił Smauga

ocenił(a) film na 9
zonk_2

moze Barda zjadl smok ?.

ocenił(a) film na 5
lavrenzo84

jak już o smoku mowa, to na głos Smauga też jeszcze nie ma oficjalnie potwierdzonego aktora. Moje typy to
1. Alan Rickman
2. Bill Nighy (krążą plotki że to on będzie Smaugiem)
3. David Thewlis
Mam tylko nadzieję, że Jasckson nie zamieni Barda na Legolasa.

[SPOJLER] Smaug zginął od strzały z łuku, więc całkiem możliwe, że Jackson zamieni człowieka na elfa :

ocenił(a) film na 8
zonk_2

No cóż, Jackson na pewno wie co robi :) co do Smauga, to Nighy moim zdaniem idealnie by pasował do tej "roli" :)

zonk_2

Kocham głos Alana Rickmana! Pozostałych dwóch także uwielbiam, ale żaden nie ma takiego głosu. Po prostu pasuje do smoka!
Ale jak zamienią Barda na Legolasa to jak nic zbojkotuję film!(po czym, dzień po premierze, na którą nie pójdę, obejrzę film w necie, ale bojkot kina będzie... nie zarobią na mnie!)

ocenił(a) film na 5
DianaReachel

Mnie też Rickman najbardziej pasuje : ) Smaug nie był zwykłym smokiem, to była najbardziej przebiegła, chytra, podstępna i przebiegła gadzina jaką świat kiedykolwiek nosił.

ocenił(a) film na 9
zonk_2

Cóż, podmiana barda byłaby bardzo głupia, bo był on cholernie charakterystyczną postacią w Hobbicie. Z drugoplanowych myślę, że nawet najbardziej charakterystyczną.

ocenił(a) film na 6
walsodar

nie no to jest oczywiste ze bard pojawi sie w drugiej czesci dopiero ;)

ocenił(a) film na 10
walsodar

Co do Barda, to faktycznie, jeśli Jackson chce zrobić film przynajmniej w miarę chronologicznie z książką, to ten bohater pojawi się dopiero w drugiej części.

Od siebie dodam, że w jako-takiej obsadzie wciąż jest wpisany zły aktor grający Filiego (Kazinsky zrezygnował), a do tego nie ma Thranduila, którego ma zagrać Lee Pace :)

artemida91

No i w obsadzie jest wpisana Saoirse Ronan jako Itaril, a nie zagra już na 100%. zaraz się wezmę za poprawy w obsadzie... :)

DianaReachel

Zmiany już ktoś dodał, czekają na akceptację...

walsodar

Bitwa Pięciu Armii pojawi się pod koniec drugiej części. Poza tą bitwą bardzo prawdopodobne, że zobaczymy też dwie inne: bitwa o Dol Guldur i bitwa u bram Morii w dolinie Azanulbizar.

obleh

O, żesz Ty! bitwa u bram Morii też?! Gdzieś to wyczytał? Nie, no teraz to ja się naprawdę nie doczekam premiery Hobbita!

ocenił(a) film na 8
DianaReachel

Kilka dni temu pojawił się news o aktorze który będzie grał Azoga. Wygląda na to, że zobaczymy kawałek historii Throra i spółki :)

ocenił(a) film na 5
walsodar

Z rzeczy których nie było w książce na pewno ma być Biała Rada, wygnanie Saurona z Dol Guldur i historia Thorina, jego dziadka Throra i ojca Thraina. Wiem bo Jackson wspominał o tym jakiś czas temu w jednym z wywiadów. Na pewno znajdziecie to na Theonering.
Diana co się stało, że Saoirse Ronan nie zagra? Nie słyszałem o tym. Zmiana aktorki, czy usuwają postać ze scenariusza?

zonk_2

Jakiś czas temu pojawiła się informacja, że Saoirse nie zagra, ponieważ jej grafik jest zbyt napięty. Co do tego, czy postać Itaril pojawi się czy nie, informacji nie mam, ale zaraz pędzę sprawdzić w innych źródłach.
A tu masz link to tego newsa: http://www.filmweb.pl/news/%22Hobbit%22+bez+Saoirse+Ronan-73267
A jak o mnie chodzi, to obyłoby się bez niej...

DianaReachel

Na TheOneRing postać Itaril nie jest dopisana do obsady, pozostaje tylko liczyć, że PJ w swoich 20 pytaniach(zostało już chyba 18...) poda nam odpowiedź na to nurtujące pytanie :)
Ojoj, pomyłka, w spisie według postać-aktor nie było Itaril,ale w kolejności aktor-postać widnieje Saoirse jako Itaril...
Dwie sprzeczne wiadomości :/

ocenił(a) film na 5
DianaReachel

też nie zamierzam za nią płakać : ) zobaczymy co Jackson powie