PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10037296}
6,3 20 tys. ocen
6,3 10 1 20135
6,3 47 krytyków
Heretic
powrót do forum filmu Heretic

Jeżeli chodzi o kategorię to coś się komuś pomyliło bo ten film nie ma nic wspólnego z Horrorem.Film w 90% przegadany nawet ciekawe te dialogi, oczywiście Hugh Grant robi robotę aktorską ale dalej gra bardzo miłego pana a spodziewałem się że zagra psychola i się odpali na maxa no szkoda .

iscorpion84

Czy są jumpscary? Bardzo chętnie bym poszła, bo lubię takie klimaty i gadanie mi nie przeszkadza ale jumpscary owszem ;-)

ocenił(a) film na 10
strawberry_fields_fv

Jest jeden delikatny i powolny. Podejście do kogoś z tyłu.

strawberry_fields_fv

Tak jak wyżej, jest jeden, ale bardzo spokojny wbrew pozorom i łatwo go od razu przewidzieć. Poza tym nie ma żadnych strasznych scen ani napięcia nie do zniesienia - jest w sam raz, czuć lekki mrok, ale wciąż jest komfort oglądania. Sama nie lubię jumpscare'ów i takich filmów unikam, ale ten polecam.

kassanndra

Dziękuję :-) Teraz będę mogła wybrać się na seans i oglądać bez dyskomfortu.

iscorpion84

też mi nie pasował do tej roli :), ale trochę odpalił się na koniec, dla Amerykanów Brytole to chyba nadal trochę dziwadła

ocenił(a) film na 6
iscorpion84

Moim zdaniem to by nie zadziałało dobrze w tym filmie gdyby nagle zaczął się zachowywać jak totalny psychol

ocenił(a) film na 7
marcin_lendzion

Dobrze zagrał i dobrze rozpisano jego rolę. Odpalenie się byłoby typowe. Ja jestem zadowolony po seansie. Niech jeszcze chociaż raz zagra w tego rodzaju filmie.

ocenił(a) film na 9
iscorpion84

Dziwne macie definicje horroru. Ten film to stuprocentowy horror.

ocenił(a) film na 5
boolion

Nie będę wspierać się o to jak kto postrzega horror.

ocenił(a) film na 6
iscorpion84

ale tu nie chodzi o to, jak kto postrzega horror, tylko jaka jest definicja tego słowa. Ten film to horror, ale bardziej psychologiczny z elementami dramatu/thrillera

ocenił(a) film na 6
boolion

To żaden horror. Nie ma tu niczego nadprzyrodzonego, ba - nawet "cud" został wprost wytłumaczony.

ocenił(a) film na 6
Geohound

ale horror to nie są tylko rzeczy nadprzyrodzone. Dlaczego wy nie znacie definicji danego słowa i na siłę staracie się być najmądrzejsi? xD ,,Horror-film lub powieść, których akcja trzyma odbiorcę w napięciu i wzbudza w nim grozę, niepokój, obrzydzenie, strach, przedstawiając sceny pełne przemocy, krwi z udziałem istot nadprzyrodzonych, psychopatycznych osobników itp.''

ocenił(a) film na 6
sportismylifee

Dosłownie zacytowałeś konieczność występowania istot nadprzyrodzonych i to wymienionych wcześniej, niż psychopatów.

ocenił(a) film na 6
Geohound

Mam wrażenie że w ogóle nie rozumiesz tego co ci wkleiłem. Nie ma ,,konieczności'' występowania istot nadprzyrodzonych, tylko jest to jeden z elementów horroru, tak samo jak psychopatyczne osobniki, przemoc itd itd... Nie musi być wszystko zawarte z wyżej cytowanego zdania, żeby uznać film horrorem. Dziwne, bo wszystkie portale w tym ludzie robiący ten film wprost mówią że jest to horror, a nawet horror psychologiczny połączony z thrillerem. Czyli co, ludzie kina nie znają definicji horroru a ty znasz? xD

ocenił(a) film na 6
sportismylifee

A Ty zakładasz, że mają rację, bo są znani? Thriller też ma identyczną definicję, bo już samo tłumaczenie słowa thriller to coś co powoduje ciary. Zdrowo jest więc oddzielić kreską te dwa gatunki właśnie w znakomicie widoczny sposób - tym, co nadprzyrodzone.

ocenił(a) film na 6
Geohound

Nie dlatego, że są ,,znani'' tylko dlatego że siedzą w tym bardzo długo i mają znacznie większe pojęcie niż ty. To też nie jest tak, że jedna osoba sobie uznała że jest to horror i tak się przyjęło, tylko wedle definicji i znajomości da się określić który film jest horrorem a który nie. Nie mówię tutaj o krytykach, tylko o scenarzystach, reżyserach czy producentach filmowych. Oni doskonale wiedzą jaki film kręcą i w jakim gatunku to będzie. Ten film to Horror, ale nie taki jak inne, tylko jest to Horror psychologiczny połączony z Thrillerem i czy to rozumiesz czy nie, to po prostu tak jest. Możesz sobie twierdzić, że ten film nie jest Horrorem, ale jesteś po prostu w błędzie

ocenił(a) film na 6
iscorpion84

Horror nie, thriller jak już. Ja przynajmniej mam taką definicję: horror=duchy, stwory, egzorcyzmy itp. thriller=wszystko rzeczywiste, czyli psychol, morderstwo

ocenił(a) film na 7
iscorpion84

Tak jak wyżej to thriller ale dosyć nietuzinkowy. Lubię takie przegadane filmy ale z dialogami które coś wnoszą jak w tym wypadku.