PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=135596}

Hellboy: Złota armia

Hellboy II: The Golden Army
2008
6,8 70 tys. ocen
6,8 10 1 70127
6,8 29 krytyków
Hellboy: Złota armia
powrót do forum filmu Hellboy: Złota armia

Witam miłośników komiksów, których na pewno tu nie brakuje.
Ponieważ sama nie jestem jakoś specjalnie fanką tej sztuki (co nie znaczy, że ją deprecjonuję, po prostu jakoś nie było okazji), to mam pytanie o to jak się rozwinęła akcja w oryginale. Czy przepowiednia śmierci się sprawdziła? Czy ostatecznie Hellboy stanął po stronie zła, albo stał się jej narzędziem? Czy w komiksach było coś o dzieciach Hellboya?

Chciałam też zapytać o kwestię dorastania Liz z Hellboyem (bo było to poruszone), a mianowicie jak to możliwe? Jak Liz była mała, Hellboy musiał być już dorosły, przecież starzał się zupełnie inaczej niż ludzie.

Jeżeli ktoś zechciałby uchylić rąbka tajemnicy będę wdzięczna :)

ocenił(a) film na 9
rita83

Ciężko odpowiedzieć, na twoje pytanie. Sam jestem wielkim fanem Hellboya, i staram się śledzić komiks w miarę na bieżąco, ale że nie jest u nas wydawany, jest to zajęcie problematyczne.
Generalnie, filmy nie przedstawiają fabuły całej serii, jednak nawiązują bądź są bazowane na poszczególnych historiach. W komiksie fabuła jest bardzo złożona, i po latach okazuje się, że była bardzo misternie wymyślona na olbrzymią skalę. Tak w wielkim skrócie, Hellboy nie miał dzieci z Liz, i generalnie nie był z nią w jakimś związku. W komiksie bliżej mu do pani doktor Kate Corrigan, niż do Liz. Z książek, których bohaterem jest Hellboy, można dowiedzieć się, że posiadał życie miłosne (wiąże się z tym ciekawa anegdota samego twórcy Hellboya). Po wielu przygodach, spędzeniu 3 latach pod wodą (hellboy nie mógł się ruszać, i tkwił w 1 miejscu) Hellboy odszedł od BPRD, pożegnał się z przyjaciółmi z organizacji, i wyruszył w świat. W tym czasie wiele się zmieniło, BPRD rozrosło się, i zaczęło działania na szeroką skalę wraz z armią USA, z powodu apokalipsy i ataku na nasz świat wielu różnych dziwadeł. W pewnym numerze serii komiksów BPRD ukazana jest wizja przyszłości, w której Hellboy ponownie jest wcielony do BPRD, które już przypomina regularną armie. Niestety z wizji jasno wynika, że nawet w takiej sile apokalipsy nie udało się powstrzymać.

Mam nadzieję, że taka napisana na szybko odpowiedź ci satysfakcjonuje :) Jakbyś chciała wiedzieć więcej mógłbym postarać się opisać to bardziej, ale to bardzo złożony problem :D

ocenił(a) film na 8
Arkhan

O, dziękuję bardzo.
Jasne, że odpowiedź mnie satysfakcjonuje. A jakbyś jeszcze opowiedział tą anegdotę, to już w ogóle byłabym zachwycona :)
Z twojej odpowiedzi wynika, że komiks jeszcze powstaje, czy dobrze zrozumiałam?

rita83

Komiksy nadal są wydawane ale "Złota Armia" nie ma za dużo z nimi wspólnego. Jest to raczej nowa historia.

ocenił(a) film na 9
rita83

komiksy powstają, a anegdota w książce- we wstępie mike mignolla pisze że był świadom istnienia ,,takich spraw'' ale nie chciał się za to brać, i był wdzięczny autorowi książki, że zdjął ten ciężar z niego, i ujął to w tak ładny sposób jak było w książce :)

ocenił(a) film na 8
Arkhan

Mógłbyś powiedzieć, gdzie czytasz Hellboya? Kiedyś szukałam, a winik marny- tylko 6 tomów przeczytałam.

ocenił(a) film na 9
mallitruff

Tak, komiksy cały czas powstają. Oczywiście z internetu, polecam torrenty itp. Nie chcę propagować piractwa, ale tych komiksów inaczej się nie dostanie w polsce (kilka numeró bprd kupiłem kiedyś w comic book storze w angli)

ocenił(a) film na 8
Arkhan

Dzięki za info ^^ Chociaż wypad do Anglii chyba odpada...