W HP kilka razy było coś o Polsce. Zwłaszcza w 5 części. Jak Ron trafił w kafla a ten przeleciał przez obręcz na drugim końcu boiska i było że tak zrobił też polski ścigający Ktośtam Ktoś. To by oznaczało że są polscy czarodzieje. I że jesteśmy w jakimś sporcie jednak dobrzy xD (lub że cuda zdarzają się nam. Jak bramkarz chyba przeciwników w piłce nożnej kopnal piłkę i wpadła do naszej bramki). Pyło też że Madame Maxime i Hagrid przeszli prtzez naszą granicę.
Pamiętacie jeszcze jakieś przypadki? Albo czy podzielacie moją opinię na temat sportów polskich?
Sory że odnowie stary temat, ale bardzo mi się spodobał ;] Też zauważyłem to o granicy. A to z meczem było w 5? Musze przeczytac jeszcze raz ;]
Ciekawe czy było tak w oryginalnej wersji czy polski tłumacz dodał coś takiego ;]
Tak było w oryginale. Tłumacz nie ma prawa dodawać od siebie zmyślonych elementów.
No to nieźle ;]
Nie spodziewałbym że o Polsce mogłoby coś być w takiej książce ;d
A jednak. Ale szkoda, że Rowling nie pośiwęciła naszemu krajowi trochę więcej tekstu. Poczytaj książki Stephena Kinga - ten to dopiero rospisuje się o naszym kraju, np. w "Strefie śmierci". Polecam.
Hm, pamiętam też, że Hagrid wspominał coś o Polsce - że spotkał tam przerażającego wampira czy coś.
A czy przypadkiem "Zwód Wrońskiego" nie był wymyślony przez polskiego szukającego?
W której części jest coś wspomniane o Polsce??
Chętnie bym przeczytała bo jakoś tak nie zwracałam na to wcześniej uwagi...;P
Właśnie, podpisuje się pod pytaniem. Nie wiem czemu ale mi też jakoś tak się skojarzyło :)
Jak koleżanka wyżej wspomniała w najwięcej jest w Zakonie Feniksa. O tym, że Hagrid przekroczył naszą granicę możecie przeczytać w rozdziale "Opowieść Hagrida" bodajże.
ja czytalem ksiazke jk rowling Quidditch przez wieki i bylo tam napisane o polskim szukajacym józefie wrońskim
slyszalem,ze jk rowling ma polska rodzine
chyba dlatego pisala w hp o polsce
"Gobliny z Grodziska - ta drużyna z Polski szczyci się znakomitym szukającym, Józefem Wrońskim, którego nowatorskie kombinacje i zwody znane są na całym świecie."
Fragment "Quidditcha przez wieki" napisanego przez panią Rowling, oczywiście.
No i mamy swoją drużynę ;D :)
Wiedziałem, że się gdzieś z tym spotkałem z tym Wrońskim prócz części czwartej oczywiście, a "Quidditch przez wieki" czytałem już dawno. No i się wyjaśniło. Dzięki ;) Pozdrawiam
ooo moze tez zakupie! zainspirowaliscie mnie;p
Ciekawa jest ta ksiazka dosyc? Warto kupowac? Znaczy..nie watpie w talent pisarski Pani Rowling,ale nie kazdego Quidditch wciaga ;p poza tym ,zalezy jak jest napisana..
Mozna wiedziec gdzie kupiłas? Może w empiku? i za ile?;p
zadaje za duzo pytan? xD
a tak przy okazji,to miło, ze Rowling wspomina o Naszym kraju:)
nie wiem jak Wy,ja jestem dumna;p nieliczne kraje sa tam wymienione,w tym tez My.
Pozdrawiam.
No to jak kupujesz "Quidditch przez wieki" to weź jeszcze "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć" oraz "Baśnie Barde Beedle'a". Też pisane przez Panią Rowling i też bezpośrednio związane z Harry'm Potterem ;D
A i jeszcze pytałaś się w jakim stylu jest to napisane:
Quidditch przez wieki - Książka z biblioteki Hogwartu
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć - Podręcznik do opieki nad magicznymi zwierzętami samego Harry'ego
Baśnie Barda Beedle'a - Baśnie dla dzieci z uwagami Albusa Dumbledore'a
A i jeszcze pytałaś się w jakim stylu jest to napisane:
Quidditch przez wieki - Książka z biblioteki Hogwartu
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć - Podręcznik do opieki nad magicznymi zwierzętami samego Harry'ego
Baśnie Barda Beedle'a - Baśnie dla dzieci z uwagami Albusa Dumbledore'a
Dzięki:)
ale jakbym miala kupic wszystkieo 3 to majatek wydam;p
zalezy ile kosztuja..;p
Książki te są raczej tanie, bo są krótkie. Warto jednak mieć je w swojej kolekcji. :)
Harry Potter i zakon feniksa strony 444/445 "Reszta drużyny uznała to za wyczyn porównywa;ny z tym,czego ostatnio dokonał Barry Ryan, bramkarz reprezentacji Irlandii , znalazłszy się sam na sam z najlepszym polskim ścigającym, Władysławem Zamojskim".
Jeszcze było jak Hagrid opowiadał jak był u innych olbrzymów. I przechodził przez Polskę. Ty bardzo dobrze zapamiętałam ;d
"Harry Potter i Zakon Feniksa", strona 427 ;)
"Na polskiej granicy nadzialiśmy się na parę zbzikowanych trolli [...]"
Karkarow to też takie jakieś polskie xDD
w słowniczku na końcu książki pisało,że to od Krakowa :PPP
Na końcu której książki, bo w Czarze ognia chyba nie ma. A tak przy okazji, podaje wszystkie polskie akcenty, które pojawiły się w powieściach o Harrym Potterze: Józef Wroński (Quidditch przez wieki str. 50, 63), Gobliny z Grodziska (Quidditch przez wieki str. 50), Władysław Zamojski (Zakon Feniksa str. 445), polska granica na której Hagrid i Olimpia "nadziali się na parę zbzikowanych trolli" (Zakon Feniksa str. 472). I tyle. Na podstawie: "Tezaurus Harry Potter I-VII" Andrzej Polkowski i Joanna Lipińska, wydawnictwo W. Cejrowski, Warszawa 2008 :P