Nurtuje mnie pewna rzecz, więc pytam, bo widzę, że wiele osób tutaj ma dużą wiedzę na temat Harrego Pottera. Mianowicie moje pytanie brzmi (może jest trochę głupie i mało istotne, ale nie mogę dać sobie spokoju). Harry miał Pelerynę Niewidkę i gdzieś ją zostawił w pośpiechu, a na któryś dzień z kolei leżała złożona na jego łóżku w Hogwardzie (nie pamiętam czy to było w filmie czy w książce). I właśnie tu pytanie: która to część filmu/ książki?
Nie przypominam sobie takiej sceny, ale chyba nie była istotna. Wydaje mi się, że taka sytuacja mogła mieć miejsce w trzeciej części. A mogłabyś jakieś szczegóły?
Wydaje mi się że w III części nie, bo ani jej nie oglądałam, ani nie czytałam. Musi to być I,II - w książce i filmie,a IV,V i VI - tylko w filmie. Właśnie problem jest tak, że nie pamiętam dokładnie, a tak mi to dziurę w brzuchu wierci, że nie mogę wytrzymać. Na pewno Harry gdzieś uciekał tzn. ktoś go nakrył tam gdzie być nie powinien i jej zapomniał, kurcze nie mam już pojęcia :/
Minisia15 - właśnie czytałem Więźnia Azkabanu, część 3, i to w niej Harry zostawił pelerynę w pośpiechu w tajemnym przejściu do Hogsmeade pod posągiem jednookiej wiedźmy. Zostawił ją, bo przyłapał go Snape, a potem Hermiona po kilku tygodniach, gdy jej potrzebowali, poleciała po nią do tego przejścia. Innych sytuacji z zostawieniem peleryny nie pamiętam. Aha, we Więźniu było jeszcze, że Snape znalazł pod Wierzbą Bijącą zostawioną przez Pottera niewidkę.
Akurat nie o to mi chodziło, bo 3 części jeszcze nie czytałam i nie oglądałam, ale bardzo Ci dziękuje za wypowiedź i pomocną dłoń :) Będę wiedziała na przyszłość
Część pierwsza, Harry zostawił pelerynę na szczycie jednej z wież Hogwartu. Razem z Hermioną spotkali tam Billa - brata Rona który zabrał od nich smoka Norberta. Zapomnieli zabrać peleryny i złapał ich woźny. Później Harry znalazł niewidkę na łóżku z karteczką "na wszelki wypadek". Podrzucił ją Dumbledore. Mam nadzieję, że o to chodziło :)
To szczegół, ale nie spotkali Billa, tylko Charliego - Charlie zajmował się smokami, studiował je w Rumunii, a Bill był łamaczem zaklęć Banku Gringotta i pracował w Egipcie.
Charliego też tam nie spotkali, ale jego przyjaciół, którzy lecieli do Rumuni, by go odwiedzić i którzy mieli pomóc w przeniesieniu tam Norberta ^^
Aha, możliwe, że rzeczywiście Charlie się nie pojawił osobiście, ale dawno nie czytałem 1. części więc nie pamiętałem. Byłem tylko pewien, że to nie mógł być Bill.