PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=396969}

Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
2010
7,5 331 tys. ocen
7,5 10 1 330891
6,5 54 krytyków
Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I
powrót do forum filmu Harry Potter i Insygnia Śmierci: Część I

Nurtuje mnie pewna rzecz, więc pytam, bo widzę, że wiele osób tutaj ma dużą wiedzę na temat Harrego Pottera. Mianowicie moje pytanie brzmi (może jest trochę głupie i mało istotne, ale nie mogę dać sobie spokoju). Harry miał Pelerynę Niewidkę i gdzieś ją zostawił w pośpiechu, a na któryś dzień z kolei leżała złożona na jego łóżku w Hogwardzie (nie pamiętam czy to było w filmie czy w książce). I właśnie tu pytanie: która to część filmu/ książki?

użytkownik usunięty
Minisia15

Nie przypominam sobie takiej sceny, ale chyba nie była istotna. Wydaje mi się, że taka sytuacja mogła mieć miejsce w trzeciej części. A mogłabyś jakieś szczegóły?

Wydaje mi się że w III części nie, bo ani jej nie oglądałam, ani nie czytałam. Musi to być I,II - w książce i filmie,a IV,V i VI - tylko w filmie. Właśnie problem jest tak, że nie pamiętam dokładnie, a tak mi to dziurę w brzuchu wierci, że nie mogę wytrzymać. Na pewno Harry gdzieś uciekał tzn. ktoś go nakrył tam gdzie być nie powinien i jej zapomniał, kurcze nie mam już pojęcia :/

Minisia15

Minisia15 - właśnie czytałem Więźnia Azkabanu, część 3, i to w niej Harry zostawił pelerynę w pośpiechu w tajemnym przejściu do Hogsmeade pod posągiem jednookiej wiedźmy. Zostawił ją, bo przyłapał go Snape, a potem Hermiona po kilku tygodniach, gdy jej potrzebowali, poleciała po nią do tego przejścia. Innych sytuacji z zostawieniem peleryny nie pamiętam. Aha, we Więźniu było jeszcze, że Snape znalazł pod Wierzbą Bijącą zostawioną przez Pottera niewidkę.

Peeves

Akurat nie o to mi chodziło, bo 3 części jeszcze nie czytałam i nie oglądałam, ale bardzo Ci dziękuje za wypowiedź i pomocną dłoń :) Będę wiedziała na przyszłość

ocenił(a) film na 9
Minisia15

Część pierwsza, Harry zostawił pelerynę na szczycie jednej z wież Hogwartu. Razem z Hermioną spotkali tam Billa - brata Rona który zabrał od nich smoka Norberta. Zapomnieli zabrać peleryny i złapał ich woźny. Później Harry znalazł niewidkę na łóżku z karteczką "na wszelki wypadek". Podrzucił ją Dumbledore. Mam nadzieję, że o to chodziło :)

Tenenit

Dokładnie o to mi chodziło Tenenit :) wielkie dzięki. Już mnie nie będzie męczyć ta myśl :D

Tenenit

To szczegół, ale nie spotkali Billa, tylko Charliego - Charlie zajmował się smokami, studiował je w Rumunii, a Bill był łamaczem zaklęć Banku Gringotta i pracował w Egipcie.

Peeves

Charliego też tam nie spotkali, ale jego przyjaciół, którzy lecieli do Rumuni, by go odwiedzić i którzy mieli pomóc w przeniesieniu tam Norberta ^^

Findis

Aha, możliwe, że rzeczywiście Charlie się nie pojawił osobiście, ale dawno nie czytałem 1. części więc nie pamiętałem. Byłem tylko pewien, że to nie mógł być Bill.

Peeves

dziękuje za wszystkie odpowiedzi :)