Nie licząc trzeciej części jak wiadomo nie była o Myersie to po dobrej drugiej jest zawód ponieważ nie ma tu nic co było w jedynce i dwójce czyli klimatu napięcia i zaskoczenia a w tej części właściwie wszystko zawodzi.Najbardziej rozczarował mnie scenariusz filmu gdzie widać brak pomysłu i od tej słabej czwórki Halloween jest już nie ten sam co był wcześniej a sam Myers już nie straszy widza tylko nudzi.
Dla mnie to był udany powrót po niepotrzebnej 3 części.
Najlepsze są 1, 2 i 4. I to zdecydowanie. Reszta słabiej.
1) Halloween 1978 - 10/10
2) Halloween 2 1981- 8/10
3) Halloween 4 1988- 8/10
4) Halloween 2007 remake -7/10
5) Halloween 5 1989 - 6/10
6) Halloween 6 1995 - 6/10
7) Halloween 20 lat później 1998 - 6/10
8) Halloween II 2009 kontynuacja remaku - 4/10
9) Halloween 8 2002 - 4/10
Ten Remake jest dość solidny jak powiedzmy Wzgórza mają oczy 2006 czy Evil dead 2013,
ale odstaje poziomem od oryginału Carpentera.
Trzeba jednak przyznać R.Zombie, że miał swoją wizję, a nie kopiował Carpentera 1 do 1.
Pokazał patologiczną rodzinę i dzieciństwo M.Myersa, a dopiero po ucieczce film jest taki jak
pierwowzór więc czymś się wyróżnił się twórca remaku.
R.Zombie póki co nie jest tak uznanym twórcą kina grozy jak Mario Bava, Dario Argento, L.Fulci czy
Carpenter, W.Craven, G.Romero, Cronenberg, ale ma swój styl i nie boi się eksperymentować.
Dom 1000 trupów czy jego druga część Bękarty diabła ostro ryją psychikę.
Halloween też mu nawet wyszedł i gdyby nie było filmu Carpmetera łapałby lepsze noty.
Kontynuacja remaku to najgorszy film Zombiego.
Lords of salem jest wspaniały audiowizualnie i jest hołdem dla dzieł satanistycznych Dario Argento -
Suspiria 1977 i Inferno 1980.
Najnowszy jego film natomiast "31" jest powrotem do korzeni i podobny dosyć do Dom 1000 trupów.
Na razie jednak jest tylko wersja złagodzona po dwóch montażach, którą grali w kinach.
21 października ma wydana zostać na Blu-ray pełna wersja Nc-17.
Halloween 1 - dla mnie jest klasykiem pod wzgledem wszystkiego: suspensu, klimatu, muzyki, rezyserii, gry aktorow i wogole.
Halloween II - juz troszke gorszy ale nadal trzyma w napieciu. Istnieja jeszcze dwie wersje tejze czessci: HALLOWEEN 2: TV CUT oraz HALLOWEEN 2: ROSENTHAL CUT.
Halloween 4: Powrot.. - Prawie każdy widział wersje 88 minut. Ale przecież to niepełna wersja. Brakuje 14 minut.
Film zawiera o wiele wiecej okrucienstwa niz poprzednie czesci, ale wiekszosc scen jest dopiero w wersji UNRATED - 102 minutki.
Jest to pierwsza czesc jaka ogladalem na VHS. W wersji 88 minut jest tak pociety,
ze na poczatku mylalem ze to sensacja. Hehe. Oczywiscie rezyserski kretynek do dzis nie wydal LEGALNIE pelnej wersji.
Halloween 5 jest mniej logiczna i ma kilka absurdów, bo widocznie był za krótki czas na dopracowanie -
tylko roczny odstęp od czwartej części. Ale jest ostatnią częścią, która straszy nas w starym stylu.
Ciężko dosyć zdobyć wersje reżyserskie 5 części dłuższa o 12 minut i są pokazane w niej morderstwa, których nie ma w zwykłej wersji .
Halloween 5 - 96 min oraz mało znana 108 min. Zatem powtórka z rozrywki prawie każdy widział wersje 96min,
sceny których nie ma w masowce:
1.Pierwsza scena jest jak Michael trafia do rybaka do budki (po tym jak dostał serie od policji i popłynął rzeką w dol) - wówczas śni o tym jak nadano mu znak Thorne'a.
2. Dłuższa scena jak Michael zabija tego rybaka - widać, że zgniata mu kark, podnosi go i
nim rzuca przed siebie, a potem go dobija.
3. Jamie ma wizje jak jej matka Laurie Strode mówi, że Michael jeszcze nie skończył.
4. Chodzącego po mieście gościa w czerni zaczepia policjant i pyta co on robi pod domem Myersa.
Po paru chwilach znajdują tylko ciało policjanta.
5. Dlułższa scena jak gość w stodole "ustami rozbiera panienke" - zaraz przed tym jak Michael zabija chłopaka widłami...
6. ...oraz widać jak panience odpada głowa po tym jak Michael ją kosą odciął.
7. Scena jak policjanci graja w karty - Myers widłami rozbija szybę i widać jak zabjia gliniarzy
8. Dłuższa scena jak Myers zabija Eddiego (policjanta kontaktującego się przez krotkofalówkę z szeryfem) - widać jak rozbija szybę i łapiąc go za włosy wali go 3 razy o stłuczone szkło okna, przez co jego twarz nabija sie na odłamki szkła. Potem już to co znamy: wali jego głową o kierownice - chociaż i tu jest dodane parę szczegółów.
9. Scena kiedy Jamie leży w trumnie i mówi "Wujku, pokaz mi się". Michael zdejmuje maskę i widać jego twarz.
W zasadzie normalna tylko strasznie brudna i na prawym policzku ma znak Thorne'a.
10. Śmierć dr. Loomisa - umiera niby na zawal (jest mowa o tym w końcowej części filmu).
11. Stranger ratuje Michaela. Wchodzi na posterunek, podchodzi do niego gliniarz i pyta o co chodzi, a ten mówi, że chce sie widzieć z Myersem.... Oni go, o dziwo, wpuszczają w stronę gdzie jego cel i on detonuje ładunek i serią z guna zabija ich wszystkich.
Halloween 6 w wersji producenckiej zyskuje natomiast 8 minut.
Zwykła wersja trwa 87 min oraz 95 min (producer's cut)
Halloween 2 uznaje zz udaną kontynuacje trzyma w niepewnosci i te ujecia kamery sa charakterystyczne dla 2.Kolejne czesci dla mnie sa juz o wiele gorsze juz nie maja tego co ma 1 i 2 jednak najgorsza jest ostatnia czesc Halloween powrot gdzie za szybko zostaje odeslana na tamten swiat Curtis a caly film jest slaby a od tamtej pory nikt nie zrobil kolejnej czesci widac pomysly sie wyczerpaly bo ostatnia czesc przypominala Big Brothera.
Wiadomo najgorsze części cyklu to Halloween 3, Halloween 8 big brother jak nazwałeś oraz
Halloween II 2009 kontynuacja remaku.
Co do 4 i 5 to uważam, że to są dobre horrory w wersjach Unrated. Niestety bardzo ciężko je zdobyć. Kiedyś miałem je na VHS. A gdy porównam te filmy do wersji DVD/Blu-ray jakie są ogólnie dostępne od ponad dekady to są bardzo wykastrowane.
Dziwne, że prawie każda część Halloween ma wersję zwykłą i Unrated dużo mocniejszą,
a takie Piątki 13 mają tylko jedną wersję. Najbardziej ucierpiały na tym Halloween 4 i 5.
6 też opłaca się oglądać tylko w wersji producenckiej 95min, a nie tej kinowej 87min.
W najdłuższych wersjach fabularnie 5 i 6 część są dużo spójniejsze.
Co do klimatu straszenia to 1,2,4,5 mają dość podobny styl.
Od 6 części jest pod tym względem gorzej.
Osobiście dla mnie 2 i 4 mają podobny poziom.
Pamiętaj, że oceniałeś Halloween 4 o 14 min krótszy i Halloween 5 o 12 min krótszy,
a te filmu dużo tracą w wersjach krótszych.
Chciałem kupić na DVD wszystkie części Halloween ale nie udało się wszystkich mam 4,6,7,8 niestety 1,2,5 nie mam może nie wyszły do polskiej dystrybucji.
To dziwne, że 1 i 2 nie ma. Ale na dvd/blu-ray są niestety wersje niepełne.
Szkoda, bo w przypadku większości filmów właśnie wersje na Dvd/Blu-ray to wersje najdłuższe z możliwych.
Tu masz wszystkie części w HD 1080p i 720p do ściągnięcia
https://yts.gs/browse-movies/halloween/all/all/0/latest
Jestem zaskoczony że nie ma bo jak kupowałem Piątek 13 to były wszystkie części prócz 1 i 9 warjacja z tymi dystrybutorami że czasami jakieś horrory typu Kostnica będzie do kupienia a takiego Halloweena czy Piątku 13 nie będzie.
Z Halloween pamiętam długo były problemy z wydaniem u nas pakietu na DVD. Były pisane jakieś petycje.
Ciekawe, że Piątku 13th pierwszej części nie ma też.
Pamiętam, że na początku lat 90' były części 1-7 Friday13 na Vhs w wypożyczalniach, a także do kupienia w kiosku.
Gdy przychodził weekend szło się wieczorem w piątek do piwnicy. Magnetowid i TV 26 cali gotowe. I z kolegami z osiedla robiło się maraton grozy.
Natomiast w 2001 roku pojawiły się dvd-ripy wszystkich części i ściągąli to ludzie programem kazaa.
Pamiętam ten program ściągałem nim swoje pierwsze filmy jednak dużo filmów nie było ale to dawne lata dziś jest już co innego.
Teraz ma ochotę obejrzeć jak nawięcej części Farnkensteina i Władcy lalek.Jakieś części oglądałeś???
Widziałem Frankenstein 1931 oraz Bride of Frankenstein 1935 z Karlofem oraz Frankenstein 1994 z De Niro.
Natomiast z serii Władca lalek widziałem pierwsze 6 części.
Seria jest dosyć nisko ceniona.
Pierwsze trzy części najlepsze. 4 i 5 średnie.
Pozostałe 6-10 bardzo słabe.
Ale długie serie Skowyt, Amityville Horror czy Dzieci Kukurydzy chyba jeszcze gorsze, bo właściwie tylko pierwsze części były tam udane.
Chciałem obejrzeć wszystkie części Skowytu i Dzieci kukurydzy wiesz gdzie można pobrać lub obejrzeć na jakiejś stronie???
Skowyt 1,3,5,6 w HD
https://yts.gs/browse-movies/Howling/all/all/0/latest
Skowyt 2 HD
http://rarelust.com/howling-ii-stirba-werewolf-bitch-1985/
Skowyt 4,7,8 spróbuj na zatoce piratów lub c.h.o.m.i.k.u.j bez kropek
Dzieci kukurydzy 1,2,5,6 HD
https://yts.ag/browse-movies/Children%20of%20the%20corn/all/all/0/latest
Dzieci kukurydzy 3,,4,7,8 i remake pewnie znajdziesz na zatoce lub gryzoniu domowym
Dzięki.Strony aby obejrzeć bez płacenia coś w tylu CDA,Kinoman możesz zapodać jakieś teraz???