Jest gdzieś strona (po polsku) gdzie dokładnie podana jest chronologia i kolejność czytania z uniwersum star wars? w stylu książka(tytuł) - komiks(tytuł) - film(tytuł) i tak dalej. Bo chciałem zagłębić się w to uniwersum. :)
P.S. Ostatnio trafiła mnie się książka "Star Wars Barth Bane - zasada dwóch" tom 2 Kolekcja książek STAR WARS, i zastanawia mnie czy warto zainteresować się tą kolekcją. :)
Podobno ostatnio Disney oficjalnie unieważnił całe uniwersum poza Trylogiami i Wojnami Klonów. Przynajmniej to w przyszłości w stosunku do Epizodu 6.
Jeśli chodzi o uniwersum Starej Republiki (przed sagą), od teraz to "Legendy Star Wars".
Od początku bałem się odkąd usłyszałem, że Disney wykupił Star Wars od Lucasa i miałem rację - nie umieją nawet uszanować materiału źródłowego...
SW nie trzeba czytać chronologicznie. Różne serie to po prostu różne historie z różnych czasów. W wielu z nich są kompletnie inni bohaterowie, inni wrogowie, inne realia. Ale są pomiędzy poszczególnymi seriami różne nawiązania. Przy czym one są w różnych kierunkach. Na przykład wydarzenia z końcówki Dartha Bane zostały wymyślone jako tło fabularne gry Jedi knight (w grze wspominają to zdarzenie), a dopiero potem dodali do tego postać Dartha Bane'a i napisali książkę: Darth Bane: Droga zagłady.
Generalnie zasada jest taka czytaj, to co akurat możesz, co cię interesuje, byle tylko czytać poszczególne serie po kolei (tak samo z tomami komiksowymi większości serii).
Wyjątkowymi seriami, gdzie każda książka to osobna opowieść są serie: Wojny klonów (poza duologią Medstar), The Old Republic.
Jedyny okres, gdzie trzeba trzymać się chronologii to wszystkie książki po Dziedzicu Imperium. Bo one mają ciągłość fabularną. Są tam cały czas te same postaci i pomimo iż poszczególne trylogie są osobnymi historiami, to widać pewną ciągłość. Jak opuścimy kilka trylogii to będziemy mieć poczucie, że coś ominęliśmy, bo mimo wszystko pojawiły się jakieś drobne zmiany wśród bohaterów.
Przy czym teraz te wszystkie książki i komiksy są kanonem Legends. Najprawdopodobniej nie będzie już on rozwijany. Filmy będą działy się w innym uniwersum.