PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671051}

Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
2015
7,2 256 tys. ocen
7,2 10 1 256175
7,5 69 krytyków
Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy

Czy ta postać pojawi się w siódmej części ?

ocenił(a) film na 9
Bellatrikx

Rozumiem, że interesowałaś się światem Gwiezdnych Wojen przez ostatnie hm... kilkanaście miesięcy? :)

Yoschan

Witam! Interesuje się Star Wars od wczesnego dzieciństwa. Zapytałam się o tą postać ponieważ martwi mnie ,że jej nie będzie, a teraz w 7 części byłaby super okazja aby ją pokazać. Jej postać jest super.

ocenił(a) film na 9
Bellatrikx

Owszem, nie da się ukryć że jest interesująca, ale teoretycznie nie istnieje już w świecie uniwersum Gwiezdnych Wojen. Kilkanaście miesięcy temu, wskutek decyzji Disneya, skasowano wszelkie twory powstałe w tzw. Expanded Universe, czyli niemal wszystkie książki i historie powstałe po filmowym Powrocie Jedi. Przemianowano je na tzw. "Legends" i nie są obecnie uznawane za oficjalne. Disney chce samodzielnie stworzyć historię po śmierci Imperatora i Anakina Skywalkera.

Oczywiście nie znaczy to, że nie pojawi się postać podobna do Mary, ale nie będzie w pełni oddawała pierwowzoru.

Yoschan

Jak dla mnie to nieodpowiedzialnie zmieniać przygody star wars. Starzy fani są już teraz naprawdę zdenerwowani (ja zresztą też). Nie rozumiem intencji Disney i wtrącania się zbytnio do trylogii. Powinni zrobić to według książek , a nie na podstawie tego co wymyśli J J Abrams. Przeraża mnie już ten film, a zwłaszcza wytworzone bajki Atak Klonów czy Rebelianci. Dla mnie te bajki są żenujące.

Bellatrikx

Ja jestem fanem SW od WIELU WIELU LAT i jakoś mam głęboko gdzieś całe te EU. Jedno wielkie gruzowisko. Pieprzenie takie. Całe szczęście stworzą coś nowego, może pozwoli to przeżyć nowe "Luke, I'm...". Jak dla mnie Lucas popełnił błąd - powinien był zablokować tworzenie historii odbywającej się do 100 lat od Powrotu Jedi - uniknąłby tego całego natworzonego później badziewia.

ocenił(a) film na 5
TheBlur

EU to maszynka do zarabiania pieniędzy - książki. Tyle w temacie. Dla mnie to jakaś telenowela. Jedi zakładają rodziny, ich dzieci przechodzą na ciemną stronę potem Ci chcą ich nawracać itd. No nie trawię takich naciąganych akcji. W sumie to chyba też cieszę się, że tego już nie będzie uważać się za kanon. Było tego: za dużo, zbyt chaotycznie i bez rozsądnej spójności.
Z resztą reklamowany Darth Plagueis to klęska mimo, że z czasów Epizodu I i nieco wcześniej. Mroczny Lord o niesamowitej potędze dał się w tak prymitywny sposób podejść uczniowi. Klęska po prostu.

mbm1988

Podobne pierdoły tworzą twórcy komiksów, dlatego ich nie czytam - są po prostu głupimi telenowelami gdzie ciągle ktoś ginie, kogoś wskrzesza, zajmuje miejsce itp - durnoty do potęgi.

ocenił(a) film na 5
TheBlur

Co do komiksów to akurat stare, tzn. fabuła sprzed filmów są nawet udane, zwłaszcza opowiadające o czasach starożytnych. Szkoda, że do dziś dnia nie powstały książki. Czytanie o pierwszych mrocznych lordach obejmujących Koribana przynajmniej dla mnie to przyjemność nawet jeśli to tylko komiks. Ostatnio coś drgnęło w Starej Republice, ale już poszło w stronę EU i telenoweli :(

użytkownik usunięty
Bellatrikx

To filmy są najważniejsze, i The Force Awakens to kontynuacja filmów, a nie tych książek.

Chciałałbym aby taka ważna postać jak Mara Skywalker pojawiła się chodziaż w małych fragmentach filmu. Chce zobaczyć jej cięte riposty, miłość do Luke'a oraz do syna i jej styl prowadzenia w zakonie Jedi(nauczanie). Jest ona dla mnie bardzo ważną postacią i lubianą.

Bellatrikx

"Ważną" to jest może z punktu widzenia tego pseudo kanonu. WAŻNĄ postacią to jest Obi czy Han.

Bellatrikx

Ja bym chciał, żeby zrobiono filmy (aktorskie oczywiście) o Revanie, Darthu Banie, Darthu Malgusie, Lordzie Vitiate - Imperatorze Sithów, Exarze Kunie i Freedonie Naddzie. Choć przypuszczam, że to by było myślenie życzeniowe, gdybym serio liczył na powstanie takich filmów.

A jeśli chodzi o oczekiwania wobec tego filmu "Przebudzenie Mocy", to chciałbym, żeby dialogi były dobre i nie nudne, żeby zapomniano o midichlorianach i powrócono do zupełnie mistycznej i magicznej koncepcji Mocy, żeby był jakiś ciekawy czarny charakter i żeby nie polegano w tak wielkim stopniu na CGI jak w prequelach.

Bellatrikx

Być może pojawi się postać "Maropodobna", ale sama Mara Jade raczej nie.

cloe4

No mam nadzieję że tak będzie.
Interesuje mnie czy też pojawi się syn Luke'a? Plotka
jest taka ,że tą rolę ma odgrywać Domnhall Greeson. ;)

Bellatrikx

Szczerze?
Mam nadzieję, że jednak to tylko plotka...
Wiem, że EU to EU, ale dla mnie Star Wars to tylko 6 filmów i co najwyżej ich nowelizacje... EU jest fajne, ale tego po ROTJ nawet nie uznaję. Reszta natomiast to dość miły dodatek, ale tylko dodatek. Luke Skywalker w filmach to wzór Jedi, tak jak Obi-Wan. Okazał się tym, który naprawił błędy ojca i nie szedł jego drogą, gdzie Anakin łamał wiele przepisów z kodeksu. Biorąc pod uwagę same filmy to było by dziwne gdyby nagle okazało się, że Luke ma dzieciaka na boku... Było to nawet wyśmiane w jakimś poście...

cloe4

Czy Mara Jade pojawi się w serialu Star Wars Rebels?

Bellatrikx

Słyszałam że w drugim sezonie Star Wars Rebels pojawiła się postać Aileen Zahn na część James'a Zahn. To prawda? Jest ona ponoć zainspirowana Marą Jade.