PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671049}

Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2017
6,8 152 tys. ocen
6,8 10 1 152300
7,0 72 krytyków
Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Ostatni Jedi

Gwiezdne Wojny 8 – SPOILERY

„W tej scenie Luke mówi Rey, ale Rada Jedi stała się arogancka i ukrywała sekret, który doprowadził do jej upadku. Stary mistrz Jedi bierze rękę Rey i pokazuje jej fragment przeszłości. Widzą dwójkę dzieci bawiących się przy drzewie na obcej planecie. Chłopiec zauważa, że jest silniejszy i ma lepszą intuicję, gdy jest bliżej drzewa. Dziewczyna dostrzega, że jest wtedy także bardziej zły. Pewnego dnia między dziećmi wybucha kłótnia i chłopiec zabija dziewczynkę, dotyka drzewa i doznaje przemiany. Wkrótce morduje też swoich rodziców i opuszcza planetę. Tymczasem okazuje się, że dziewczynce udało się przeżyć, też została zmieniona przez drzewo i wykorzystuje swoją Moc do założenia pierwszego Zakonu Jedi”

http://www.eska.pl/cinema/news/36442/gwiezdne_wojny_8_ukaza_historie_wszystkich_ jedi_zaskakujace_plotki_o_nowych_star_wars

Plotki te ukazały się pod koniec czerwca( dziś je znalazłem poszukując informacji o najstarszych drzewach :D ) ale w związku z tytułem nowej cześci być może znajduje się w tej informacji ziarno prawdy . Co o tym sądzicie ?

ocenił(a) film na 6
Pallando

To tylko plotka, ale podoba mi się. Rozwija uniwersum i jego wewnętrzną mitologię.

ocenił(a) film na 7
szymon0018

Bardzo było by to potrzebne w końcu wraz z legendami odeszła cała historia jedi .

ocenił(a) film na 7
Pallando

Treść została przeze mnie skopiowana z star-wars.pl

No niby takie coś, to też plotka:

[[[MOŻLIWY SPOILER?]]]
"Po napisach początkowych rozegra się scena na orbicie planety Bilbringi. Krążownik Najwyższego Porządku po wyjściu z nadprzestrzeni wysyła eskadrę myśliwców typu Tie w celu opanowania miasta. Rozpoczyna się desant szturmowców na planetę zadaniem pojmania najmłodszych mieszkańców. Miasto atakują maszyny kroczące AT-AT.

Następnie przenosimy się na planetę Anch-to, gdzie skończyło się Przebudzenie Mocy. Rey wręcza miecz świetlny Luke`owi, który z uśmiechem przymuje go w swoją protetyczną dłoń. Rey wspomina, że Maz Kanata trzymała miecz w bezpiecznym miejscu, zaś Luke przyznaje jej rację. Dziewczyna wspomina, że Maz była pewna, że Luke powróci i pomoże. Słysząc to Luke smutnieje i odpowiada, że niestety się myliła, po czym odwraca się od niej i odchodzi. Rey zaczyna krzyczeć i mówi, że jest mistrzem Jedi, w skutek czego Luke się zatrzymuje i odpowiada, że już nim nie jest. Dziewczyna stwierdza, że ludzie cierpią i że nie rozumie, jak Luke może się tak od wszystkiego odwracać. Skywalker odpowiada, że doskonale zdaje sobie sprawę z sytuacji. W reakcji na to Rey prosi, aby w takim razie coś zrobił. Luke wpatruje się w dziewczynę i odpowiada, że nie może udzielić pomocy. Rey ze zdziwieniem wyznaje, że nie rozumie tego. Luke tłumaczy jej, że nie musi tego rozumieć, po czym prosi ją, aby odeszła.

Następnie akcja przenosi się do Sokoła Millenium. Chewie wraz z R2-D2 naprawiają dolne, poczwórne działo laserowe AG-2G zniszczone w „Przebudzeniu Mocy” na planecie Jakku. W trakcie naprawy Wookiee znajduje stare urządzenie imperialne (prawdopodobnie urządzenie namierzające z czasów Nowej Nadziei, które doprowadziło Gwiazdę Śmierci nad orbitę Yavina IV). Rey powraca na statek ze łzami w oczach. Na pokładzie zostaje wyemitowany hologram Lei przez R2-D2. Zrezygnowana Rey pyta, dlaczego nie może porozmawiać z Luke`iem. Leia odpowiada na to, że zdaniem Maz Kanaty tylko Rey może do niego dotrzeć (jak podkreśliła Leia: „nauczyła się, że w tych sprawach ma zawsze rację”). Rey nie rozumie, dlaczego musi być to właśnie ona. Leia stwierdza, że Rey ma dar – Moc jest w niej silna i musi Luke`owi pokazać, że Jedi nadal mają nadzieję. Leia wyznaje, że Rey bardzo przypomina jej młodszego Luke`a Skywalkera, który miał względem siebie te same wątpliwości, po czym zadaje dziewczynie pytanie, czy chce zostać Jedi. Rey stwierdza, że chyba tak. Leia tłumaczy jej, że musi odrzucić strach i wypełnić swoje przeznaczenie. Wszyscy na nią liczą...

Wieczorem, na planecie Arch-to, Rey opuszcza pokład Sokoła. Statek odlatuje, zaś dziewczyna udaje się w stronę zachodzącego błękitnego słońca..."
[[[KONIEC MOŻLIWEGO SPOILERA]]]

Cały "news" - http://star-wars.pl/News/21627,Opis_poczatku_filmu_plotka.html

Początek trochę za bardzo przypomina Imperium Kontratakuje, zmienia się jednie cel ataku, skala i lokacja czyli jak w przypadku "starkillera", kolejna kultowa scena/przedmiot zerżnięta i ulepszona w kolejnym nowym filmie. Choć nadal wydaje mi się to mało prawdopodobne, skoro celem jest porwanie najmłodszym mieszkańców miasta (pewnie w celu wcielenia ich do armii szturmowców bo raczej Snoke akademii Sithów nie zakłada) to jaki jest sens wysyłania maszyn kroczących? W Łotrze jak chcieli z jakiegoś miasta coś wywieść to załatwiali to inaczej (prościej, logiczniej i z mniejszymi stratami) a skoro do tej nowej organizacji należą byli członkowie imperium to metody się nie zmieniły. Co do dalszej części, trochę za bardzo rozbudowany opis kilku scenek z filmu. A co o tym sądzicie?

P.S. Napisałem to tu bo akurat się trafił temat w którym jako autor dałeś plotkę więc żeby nie robić spamu piszę to tutaj ;)

ocenił(a) film na 7
WTTW_FILM

Ok , czytałem te informacje na bastionie jak dla mnie zbyt akcja podąża w strone " Imperium Kontratakuje " ( jak zresztą zauważyłeś ;) )

ocenił(a) film na 6
WTTW_FILM

Sam pomysł zbrojnego przejęcia planety przez First Order jest niezły - czegoś takiego jeszcze nie było w serii. Ale z drugiej strony po raz kolejny mamy oglądać Tie-Fightery i AT-AT, a mnie to już nie cieszy :(

ocenił(a) film na 8
Pallando

To interesujące, bo Drzewo Mocy pojawiło się też w komiksie Shattered Empire, gdzie Luke poprosił o pomoc w pewnej misji matkę Poe Damerona (wówczas rebeliantkę), która jak się okazało polegała na włamaniu się do jednej z placówek Imperium i odzyskaniu kilku sadzonek takich drzewek, które to Imperator przetrzymywał dla własnych celów. W nagrodę oddał jedną z sadzonek rodzicom Poe Damerona.

ocenił(a) film na 7
darek_sith

A tego nie wiedziałem :) , więc jest może coś na rzeczy

ocenił(a) film na 8
Pallando

Oczywiście w kontekście tego przecieku ma się okazać, że Anakin był "zrobiony" w celu zła, aby pomóc obalić Republikę, doprowadzić Sithów do władzy, i nie był Wybrańcem tylko agentem mającym rozsadzić Zakon Jedi od środka (totalne zaprzeczenie wizji Lucasa!), a za tym niecnym planem miał stać Plegueis/Snoke który jako jedyny umiał tworzyć życie z Mocy, natomiast Palpatine zabił go i przejął realizację planu swojego mistrza. W czasie jego rządów Plegueis/Snoke był zbyt słaby aby obalić Palpatine, więc gdy ten został ostatecznie zabity to zjawił się przejmując władzę nad resztkami Imperium i dążył do dokonania swojego planu.
I teraz ma się okazać, że prawdziwym Wybrańcem jest oczywiście nikt inny jak Rey..... No średnio mi się to widzi, bo to by wywaliło do góry nogami cały archetyp, esencję i tragizm Anakina Skywalkera robiąc z niego jakąś marionetkę, pozbawiając wiele wydarzeń sensu.

ocenił(a) film na 7
darek_sith

Dlatego to plotka która raczej się nie sprawdzi ( no może to drzewo mocy pojawi się w filmie )

ocenił(a) film na 8
Pallando

Oby się nie sprawdziła. Niestety przy TFA wiele plotek w tym wyciek scenariusza się sprawdziły ostatecznie, więc i tutaj tak może być, a wtedy to będzie naprawdę koniec Star Wars.

Pallando

W przeciekach było zdjęcie ukazujące coś co przypominało Drzewo Mocy oraz także coś co przypomina Enklawę Jedi na Dantooine z Kotora.

ocenił(a) film na 7
callofdutyblackops

A więc może jest coś na rzeczy :)

użytkownik usunięty
Pallando

eska pl... serio? może dacie jeszcze teorie z onetu? no ludzie... nie lepiej poczekać na teaser a potem pisać możliwe teorie? a nie ufać jakimś teoriom fanowskim?

ocenił(a) film na 7

No może portal nie jest wiarygodny , ale jak zauważył darek_sith drzewo mocy pojawiło się w nowym kanonie. Więc być może pojawi się w filmie . A jeśli chodzi o sens zamieszczania tego typu informacji to jak mówi przysłowie " w każdej plotce znajduję się ziarno prawdy " ;)