PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547}

Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi
1983
8,1 302 tys. ocen
8,1 10 1 301953
7,8 58 krytyków
Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część VI - Powrót Jedi

mam takie pytanie oglądałem częsci 1-4 ale 2 ostatnich nie niestety;/
a wiec jak się nawrócił Vader? kto zginął? prosze odpowiedzcie albo i napiszcie streszczenie filmu:)

ocenił(a) film na 10
bartolomeoxXx

Vader nie mógł patrzeć jak Imperator zabija jego syna Luka Skyuwalkera podniósł go i wrzucił do szybo galaktycznego przez co Vader został porażony prądem. W jednej z ostatnich scen Luke ściąga maskę Vader rozmawiają przez chwilę i Vader umiera gdyż w masce było przetworzone powietrze ,które trzymało go przy życiu. W ostatniejscnie można ujrzeć Anakina(Vader) Yodę i Obiuwana szczęśliwych) równiez Leię Luka i Hana Solo:)

ocenił(a) film na 9
Jakebloom

aha a co z obi wanem i Yodą właśnie? I czy imperator to własnie kanclerz z 3 czesci?

ocenił(a) film na 7
bartolomeoxXx

Po śmierci poniesionej w walce z lordem Vaderem Obi-Wan objawiał się kilka razy Luke'owi jako duch. Gdy doszło do tego po raz pierwszy (na Hoth gdy Luke omal nie zamarzł) nakazał Skywalkerowi polecieć na Dagobah gdzie będzie kontynuował naukę na rycerza Jedi. Luke oczywiście poleciał na układ Dagobah. Na tejże bagiennej planecie poznał zielonego starego stworka który zaproponował mu pomoc w odnalezieniu Yody. Gdy Luke zaczynał tracić cierpliwość (został wypytany o swego ojca), ten nieznajomy okazał się właśnie tym poszukiwanym mistrzem Jedi. Yoda zaczął się spierać z głosem Kenobi'ego o tym czy Luke naprawde powinien się uczyć. Skywalker w końcu powiedział "Nie zawiodę cię. Nie boję się". Yoda przystał na to, lecz powiedział mu "Będziesz się bał". Luke przerwał po jakimś czasie trening, gdyż w wizjach zobaczył cierpienie swoich przyjaciół. Po powrocie na nauki zastał umierającego Yode. Mistrz Jedi oznajmił, że to już koniec jego nauki po czym skonał, a jego ciało zjednoczyło się z mocą. I od tej pory czasem i Yoda pojawia się jako duch obok Obi-Wana.

Co do kanclerza, to prawda. Palpatine był Lordem Sidious, który tylko jak został ogłoszony dyktatorem obalił Republikę i przekształcił ją w Imperium. Sam został jej wodzem naczelnym.

ocenił(a) film na 10
bartolomeoxXx

Pod koniec tej części Luke po walce z Imperatorem wraca na planetę (nie pamiętam nazwy) gdzie żyły te misie spotyka tam Leię ,Hana ,Lando i innych wojowników galaktyki w ostatniej minucie objawiają mu się Yoda Obiwan i Anakin (Sebastian stara werwsja Hayden nowa wersja) uśmiechają się do niego i tak kończy się najlepsza saga filmów na świecie.

Jakebloom

podłączam się. ja osobiście dwóch ostatnich tez nie widziałam - mała strata bedą lecieć na tvp2. tylko strasznie żałuję że nie mam jak nagrać...

Bardzo lubię te filmy, staje się powoli fanatyczką;)

jedno pytanie tylko.
interesuje mnie wątek miłosci anakina do padme. czy Anakin po swojej przemianie cokolwiek o niej mówi? Jest to jakoś wyjaśnione? Chodzi mi tu najbardziej o dwie ostatnie części. jestem bardzo ciekawa a musze poczekać zanim się ukarzą w TV

Mówicie ze ostatnia scena pokazuje uśmiechniętego anakina itp. ale czemu w takim razie nie ma z nim Padme? Ciekawi mnie to..

ocenił(a) film na 10
roseviolet

Z tego co kojarze to Vader nic o niej nie mówi. A jej nie ma w ostatniej scenie, ponieważ nie była jedi. Czyli nie połączyła się z mocą.

arek15

Hmmm.. a mi się wydaje, że czytałam jakiś cytat z ostatnich części, w którym COŚ o niej mówi. czy ktoś jeszcze coś na ten temat wie?;)

w sumie racja, z tym że nie połączyła się z mocą.. ;)

dzięki za odpowiedz:)

użytkownik usunięty
roseviolet

Vader (czy raczej już Anakin :P) mówi o jednym osobniku płci żeńskiej ale o Lei :P która jest siostrą bliźniczka Luka jak ktoś zapomniał :P

Mówi: "powiedz swojej siostrze, że miałeś racje" <że była w ich ojcu cząstka dobra>

Może o ten cytat ci chodziło?

A o Padme to Vader mówi tylko w grze Lego Star Wars :D

"mówi"...dobra, wspomina może lepiej :D

http://pl.youtube.com/watch?v=yXYW4c-FndI

Kocham tą grę!!!! :D

użytkownik usunięty

sorry, nie to wideo

http://pl.youtube.com/watch?v=z2gQCByfi8k

tamto to była wersja alternatywna, w grze było to powyżej :P

filmiki są zabójcze. to się uśmiałam;))

heh. czyli rozumiem ze na Jej temat jednak nic nie mówi.:)