zastanawiam się skąd na końcu filmu wziął się młody anakin? przecież film był kręcony 30 lat przed zemstą sithów...
Ponieważ prawdopodobnie oglądałaś wersje DVD z roku 2004 gdzie zarówno obraz jak i dźwięk zostały cyfrowo oczyszczone oraz dodano do niej kilka drobnych zmian.
W odświeżonej wersji filmu, która ukazała się na DVD w 2004 roku, w scenie, kiedy duchy Anakina, Yody i Kenobiego ukazują się na przyjęciu Ewoków, zamiast aktora Sebastiana Shawa, grającego starego Skywalkera, cyfrowo domontowano postać Haydena Christensena, wcielającego się w tę postać w "Ataku klonów" i "Zemście Sithów". Jednak w czołówce wymieniony jest Sebastian Shaw.
Fanów na całym świecie ta zagrywka Twórców się nie spodobała i już od jakiegoś czasu w boxach można obejrzec 2 zakończenia z Shawem i tym Haydenem
Mnie też się to średnio podobało. Bez sensu zmieniać jednego aktora. Jak już powinni zmienić też Obiego i dodać Quai Gon Jinna to może bym to jakoś przełknął.
Luke nigdy nie spotkał Quai Gon Jinna więc dlaczego miałby się tam pojawiać? Co do młodego Anakina rzeczywiście trochę to dziwne jednak został on pokazany jak ojciec Luke'a. Czyli jak wyglądał zanim"Lord Vader go zabił". Dziwne ale pewna logika w tym jest na mój gust.
mam wrażenie, że taka logika opiera sie glownie na marketingu i ze mlody christensen mial po prostu przyciagnac mlodsze pokolenie. natomiast poprawianie tego, co w swoim czasie bylo nagradzane (mowie juz o efektach specjalnych), czym tworcy powinni sie szczycic, kompletnie mi nie pasuje. Jestem wrogiem takich marketingowych zagran. Mam wrazenie, ze cala trylogie pozbawiono duszy... :(
moim zdaniem zmienili aktora, bo TO właśnie był Anakin Skywalker (grany przez Christensena), w momencie gdy przeszedł na Ciemną Stronę Mocy to przecież "przeobraził się" w Dartha Vadera, który z zamyśle przed nową trylogią był grany przez Shawa. gdy z powrotem przeszedł na Jasną stronę Mocy (no i zmarł) ukazał się Lukowi jako Anakin Skywalker - ten, jaki powiniem być przez niego zapamiętany. czyli wszystko gra :)
a co do wyczyszczenia filmu i poprawienia efektów specjalnych, to nie uważam by to pozbawiło trylogię duszy :) po prostu Lucas kiedyś pewnie chciał by filmy były super ekstra ale nie miał środków które by mu to umożliwiły. po poprawce nie było zmian w fabule (Leia nie jest siostrą Hana itp) a to że np. księżyc jest bardziej czerwony, wybuch bardziej efektowny sprawia że przyjemniej się ogląda. ale to czywiście moje osobiste zdanie i mam nadzieję że nikogo nim nie obrażam. pozdrawiam
Lucas poddał swojej filmy kolejnej operacji plastycznej. Pod tym względem to przesadza. Wiadomo, że za dużo operacji plastycznych może się źle skończyć...
Nie rozumiem po co tak krytykujecie te zmiany? temat był o czymś zupełnie innym. Poza tym jeśli jesteście takimi wielkimi fanami SW jak tu każdy wypisuje to powinniście mieć oryginalne wersje filmu a nie piraty ;] Każdy epizod na dvd zawiera w pudełku 2 płyty: na jednej jest wersja odnowiona a na drugiej oryginalna kinowa ;]