PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=5982}

Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
2005
7,6 262 tys. ocen
7,6 10 1 261621
6,4 54 krytyków
Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część III - Zemsta Sithów

zna ktos wymiary miecza swietlnego, dlugosc rekojesci i glowni? a jak tak to skad?

freeq

Witam.
Cytuje za serwisem Akademii Sukro
oraz Dark Side Compendium The Dark Brotherhood.

"Bez wątpienia najlepiej znanym i najpowszechniej kojarzonym przedstawicielem broni energetycznej jest klasyczny miecz świetlny o pojedynczym ostrzu i typowej rękojeści, dokładnie taki jakim posługiwali się Darth Vader czy jego syn, Luke Skywalker. Nie oznacza to jednak, że jest on jedynym przedstawicielem ręcznego oręża energetycznego, to bowiem było przez milenia reprezentowane przez różne rodzaje broni, charakterystyczne dla poszczególnych okresów historycznych w dziejach galaktyki, jak i dla odmiennych szkół walki.

Klasyczny miecz świetlny (lightsaber) jest pierwotną i podstawową formą broni energetycznej, mającą swój początek w starożytności i wywodzącą się bezpośrednio z konstrukcji mieczy stalowych i kryształowych. Pierwsze relacje na temat tej broni sięgają już 15000 lat przed bitwą o Yavin, czasów wojen domowych toczonych przez Aqualanów i Quaranów. Najczęściej miecze świetlne mają ostrze długości 1,5 metra i 25 cm długości rękojeść. Standardowo walczy się nim dwuręcznie, lecz dzięki lekkości konstrukcji z łatwością można używać lightsabera jedną ręką. Miecz świetlny jest standardową bronią Jedi, zaś jego samodzielna konstrukcja kończy podstawową fazę szkolenia padawana. Równie chętnie broni tej używają także Sith i Mroczni Jedi. Dla tych pierwszych skonstruowanie własnej broni jest potwierdzeniem otrzymania godności Pretorianina Mrocznego Lorda Sith. Współcześnie wśród ostrzy mieczy świetlnych dominują odcienie niebieskiego i zielonego (Jedi) oraz żółtego i czerwonego (Sith, Mroczni Jedi, Krath).

Sztylet świetlny (lightdagger) jest niejako mniejszą wersją klasycznego miecza świetlnego, o krótszej rękojeści i ostrzu (odpowiednio średnio o 10 i 50-60 cm) oraz zmniejszonej mocy. Dawniej lightdagger cieszył się wielką popularnością jako ostrze wspomagające, szczególnie podczas wewnętrznych wojen Sith w okresie 2000-1000 lat przed BY. Dziś używa się go wyłącznie jako broni treningowej i sporadycznie w szermierce stylem Tendo-ryu, będącej jedną z odmian naginata-do.

Miecz dwufazowy (doublephase lightsabre) z wyglądu przypomina klasyczny miecz świetlny, od którego odróżnia się jednak wewnętrzną konstrukcją, która daje mu dwa typy ustawienia ostrza. "Pierwsze pozwala działać broni jako zwykły miecz świetlny, drugie natomiast, zwiększa długość ostrza dwukrotnie przy 15% utraty energii jego natężenia. Zwiększone ostrze znakomicie się sprawdza w utrzymywaniu przeciwników na dystans, lecz staje się mniej poręczne podczas odbijania strzałów lub zwykłym ataku. Zmiana długości ostrza następuje po teleskopowym wydłużeniu rękojeści o około 10 cm. Kryształ odsuwa się wtedy od emitera zwiększając długość ostrza lecz tracąc moc. Ten typ mieczy używany był czasem przez Jedi Starej Republiki, którzy brali udział w walce z grzbietu wierzchowca. Uważa się, iż niewiele mieczy tego typu zostało wykonanych i ocenia się ta ilość na nieco ponad sto" (cytat za Akademią Sukro).

Laska [kij] świetlna (lightstaff) jest bardzo rzadko spotykaną bronią świetlną, uważaną, zupełnie słusznie, za jedną z najtrudniejszych do opanowania broni energetycznych w galaktyce. Od klasycznego miecza świetlnego odróżnia ją ponad dwa razy dłuzsza rękojeść, emitująca ostrze z obu końców. Ostrza te mają własne emitery, osobne kryształy soczewkowe i najczęściej także autonomiczne zasilanie. Możliwe jest także aktywowanie pojedynczego ostrza. Posługiwanie się lightstaffem wymaga od szermierza nie tylko maksymalnych umiejętności, ale i dużej ufności we własne zdolności, co dla Jedi zawsze kojarzyło się z pychą, dlatego rycerze Zakonu zawsze trzymali się od tej broni z daleka. Była ona natomiast znakiem rozpoznawczym wielkich wojowników Sith, specjalizujących się w walce z wieloma przeciwnikami na raz. Dzisiaj jedynie Lordowie Sith są w stanie skutecznie władać tym rodzajem broni.
W technikach szkoły naginata-do zwanych Jikishin-Kage-ryu często używa się podwójnych mieczy świetlnych, błędnie uznawanych za lightstaff, połączonych ze sobą zaczepami na końcach rękojeści, ale będących w rzeczywistości dwoma, osobnymi ostrzami, rozdzielanymi w odpowiednim momencie walki. Takimi właśnie mieczami walczył ponad 4000 lat temu Exar Kun.

Włócznia świetlna (lightspear) jest opartą na konstrukcji miecza świetlnego bronią kłutą, osadzoną na długim, około półtorametrowym drzewcu (wykonanym najczęściej nie z drewna, ale stopów metali ciężkich, poddanych działaniu alchemicznemu), której ostrze waha się w przedziale 60-140 cm. Jest to broń używana przed wiekami do zatrzymywania ciężkiej jazdy przeciwnika lub w przypadku własnej szarży, natomiast zupełnie nie nadająca się do walki pieszej i pojedynków (długi drzewiec utrudnia swobodne operowanie lightspearem w bitewnym tłumie, a ponadto poprzez jego przecięcie łatwo pozbawić przeciwnika świetlnego ostrza, które znajduje się na jego końcu, poza bezpośrednim zasięgiem użytkownika). Niektóre włócznie świetlne miały konstrukcję komponentową, co pozwalało na ich rozdzielenie na drzewiec i, w zależności od długości ostrza, na lightdagger lub lightsaber. Broń często dzisiaj używana przez wojowników Massassi."

Pozdrawiam

nonpossumus

dzieki, ale te dane sa niewlasciwe, juz na oko widac ze nie moze miec 1,5 metra, tak samo rekojesc jest za krotka, na oficjalnej stronie starwars.com mozna kupic repliki mieczy ktore maja dlugosc rekojeci 11 cali czyli ok 30 centymetrow ale ile ma caly miecz??

ocenił(a) film na 2
freeq

Czy "lighstaff" to to, czym walczył Darth Maul?

Kombi

Witam.

Tak,Lightstaff była (był?) bronia Dartha Maula.

ocenił(a) film na 8
nonpossumus

Nieźle. To już przynajmniej wiem, czemu raz ostrze pojedyncze, a raz podwójne :) Dwa różne ustrojstwa. Zawsze mnie to zastanawiało.

freeq

długość światła jest mierzona w nanometrach więc pewnie ko(s)miczne mieczolki z najdupniejszego filmu w historii ludzkości - star vs Wars są baaaardzo króciutkie!

ocenił(a) film na 5
moshimosh

Nie wiem po co to pisze bo pewnie i tak nie pojmiesz ale powtorze po raz kolejny: to ze dany film nie trafia w twoj gust nie znaczy ze masz prawo podwazac jego kultowosc, bo kultowosc Star Wars jest niezaprzeczalnym faktem. Jezeli tego nie dostrzegasz to najzwyczajniej w swiecie sie nie znasz.

____16

a czy ja podwazam jego "kultowosc"??? :o
wyrazam tylko SWOJE zdanie na temat tego filmu. nic wiecej!
od tego jest forum (od wyrazania opini)!

ocenił(a) film na 5
moshimosh

"najdupniejszy film w historii ludzkosci" to jest twoje zdanie? tak nie wyglada wyrazanie swojego zdania, tak wyglada pieprzenie glupot

____16

a jakbym napisal ze to "najlepszy film w histori ludzkosci" to tez bys to nazwal pieprzeniem glupot??
hmmm... mysle ze nie!
dobrze mysle?
:D

freeq

Miecz świetlny? Miecz świetlny. Ach! Teraz sobie przypominam. Mam chyba kilka w skrzyni na strychu. Takie nieduże cylindryczne ustrojstwo, po włączeniu pojawia się promień energii na oko 1-1,2m długości? Tak, w rzeczy samej... przywiozłem chyba kilka z mojej ostatniej podróży do innych galaktyk. Niestety baterie wysiadły lata temu, a kompatybilnych nie wynajdą przez następne 135 lat. Więc nie potrafię precyzyjnie określić długości ostrza.
Tak.. tak.. lecz niestety - skrzynię ukradli mi jacyś bezbożni łajdacy z napisem MJ12 na kurtkach, o ile pamięć mnie nie zwodzi.

Not_Anyway

dobra juz spoko na oficjalnej stronie znalazlem wymiary, rekojesc 30 cm a ostrze 1 metr czyli razem 130, wiec budujcie swoje i do cwiczen, ja dzieki GW nauczylem sie niezle wymiatac, zobaczycie kiedys to bedzie nowy sport:]