Na koniec filmu Mistrz Yoda powiedział Obi-Wanowi, że powrócił stary mistrz. Chodziło o Qui Gonna, wątek sie urwał i ja nie wiem o co chodzi... możecie wyjaśnić to?????
Pozdrawiam
To jest jedna z nieścisłości 3 cześci Star Wars. Tuż przed tym jak Bail Organa podchodzi i mówi Yodzie że Obi-wan nawiązał kontakt była wycięta scena podczas której Yoda rozmawiał z Duchem Qui - Gon Jinna. W tej rozmowie Qui _Gon miał wyjawić Yodzie sekret pokazywania się po śmierci jako duch.
jakie nie ścisłości??? ja nie wiem jaki problem jest z tą sceną, ja od razu wiedzaiałam, ze chodzi o to, ze Qui Gon powrócił jako duch...przecież Obi-wan tez wraca w postaci ducha aby pomóc Lukowi.
W książce podane jest, że Qui-Gon korzystając z jakiś rytuałów potrafił przenieść się w moc i porozumieć się za pomocą głosu z żywymi. Obi wann i Yoda rozwinęli tą sztukę pojawiąc się jako duchy.
A powiedz mi, Qui-Gon jeszcze nie potrafił się pokazać wizualnie? Tylko głosy? Hmmm... To by wyjaśniało, dlaczego po zakończeniu sagi Lucas nie dodał Qui-Gona w "Powrocie Jedi"... Bo młodego Skywalkera wcisnął :/