PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=520}

Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
1999
7,2 286 tys. ocen
7,2 10 1 285897
5,4 67 krytyków
Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo
powrót do forum filmu Gwiezdne wojny: Część I - Mroczne widmo

Chciałbym poruszyć temat tej postaci. Bo jak się okazuje on wcale nie był przelotną postacią jak Darth Maul. Qui-Gon towarzyszy każdemu z naszych bohaterów posiadających umiejętność posługiwania się Mocą. On żył w Obi-Wanie i Anakinie do końca ich dni. A potem połączyli się razem w Mocy. Także, oczywiście rozumiem, że wielu ludzi odbierze to jako bluźnierstwo czy coś w tym stylu, uważam, że Qui-Gon powienien się pojawić obok Anakina, Yody i Obi-Wana. Nik t prócz tej czwórki tam nie jest potrzebny. Bo jednak wzmianka o Qui-Gonie na końcu "Zemsty..." mogłaby się rozwinąć, a nie po prostu Yoda nauczy Obi-Wana się z nim komunikować. Skoro się komunikowali powinni się wszyscy spotkać tam na Endorze.
Obejrzyjcie także teledysk o Qui-Gonie:
http://www.youtube.com/watch?v=iiNQc4RomWE [www.youtube.com/watch?v...]

UWAGA! Wymaga znajomości angielskiego!

Sergi_van_Oli

No właśnie...Qui-Gon Jinn,darth Sidious,hrabia Dooku,Yoda i darth Traya(ona akurat jest z gry KOTOR 2)są moimi ulubionymi postaciami,a poza tym to dzięki niemu Moc odzyskała równowagę choć cena była wysoka...

ocenił(a) film na 10
Holly_3

Posłuchaj przyjacielu, masz racje. Qui Gonn nie był tylko takim ot sobie Jedi jak wielu. To on wynalazł jak komunikować się z Jedi którzy odeszli. Po drugie, jeśli chodzi o pojawienie się go na Endorze to niebyło by takie głupie i to nie jest bluźnierstwo, po za tym rozmowa Obi Wana i Qui Gonn Jina miała miejsce w książce pod tytułem "Czarny Lord: Narodziny Dartha Vadera". Bardzo dobra książka polecam gorąco wszystkim fanom Star Wars.
Pozdrawiam fanów Star Wars na całym świecie.
Niech moc będzie z wami.

ocenił(a) film na 10
Sergi_van_Oli

No oczywiście! Kilka dni temu tez o tym myślałam... nie czytając tego postu. Qui-Gon jest moja ulubioną postacią. Ale, z kolei, o ile mi wiadomo, Luke ani Leia nie znali Qui-Gona, chyba,że z pamiętnika Shmi, znalezionego w książce "Zjawa z Tatooine"

Jednakże, wolałabym, aby był -_-'

ocenił(a) film na 8
Sergi_van_Oli

W sumie zgadzam się po części, ponieważ:
Qui-Gon Jinn'a bym umieścił w scenie końcowej "Return of the Jedi" bez gadania, ale nie zgadzam się z tym, żeby byli tam tylko w czterech... Jak dla mnie jeszcze obowiązkowo tam powinien być Mace Windu, i teraz już bym nikogo nie dodawał.... May the Force be with You all.

ocenił(a) film na 10
Ade_Er

Jassne. Najlepiej cały tłum, las, etc. posługujących się mocą, włącznie z Palpatinem. W ogóle, nie można mówić, ze Mace Windu był niesamowity, itd. Bo każdy jedi taki był! A za Qui - Gonem żeby był tylko on przemawia to, że on wymyślił sposób komunikacji. O.

ocenił(a) film na 7
Sergi_van_Oli

Poprawiony link:
http://youtube.com/watch?v=yb0EjuQ_hcI

A oto spełnienie mojego życzenia:
http://youtube.com/watch?v=b0UFIzz7R-c

użytkownik usunięty
Sergi_van_Oli

Moze mi ktos powiedziec jaki jest tytul piosenki i kto jest jej wykonawca, ktora slyszyly w filmiku : He lives. Z gory dziekuje.

ocenił(a) film na 10

Jest to piosenka z króla lwa 2. Simbas's Pride - He lives in you.

użytkownik usunięty
empty11

Dzieki bardzo za odpowiedz. Chociaz Krol Lew bardzo mi sie podobal, nie skojarzylem piosenki.Pozdrawiam

Sergi_van_Oli

Qui-Gon pewnie już nie mógł się pojawić, bo odszedł, tak jak zrobił to Obi-Wan (była o tym mowa bodaj w "Ostatnim Rozkazie", kiedy Obi pojawia się ostatni raz w śnie Luke'a i mówi, że już nie może dłużej mu pomagać i musi odejść do Mocy, czy jakoś tak). Ale fakt faktem, Qui-Gon by posował - pasowałby bardziej, niż wciskanie młodego Anakina do tej sceny, co niestety zrobiono :(

ocenił(a) film na 6
Keodred

"MATT60" faktycznie w "Czarny Lord: Narodziny Dartha Vadera" jest rozmowa Obi-Wan i Quai- Gona :D Czytałem tą książke kilka miesięcy ale ta rozmowa jest dobiero na koniec ksiażki i to na dodatek krótka :( szkoda

ocenił(a) film na 6
Charlie_Pace

"MATT60" faktycznie w "Czarny Lord: Narodziny Dartha Vadera" jest rozmowa Obi-Wan i Quai- Gona :D Czytałem tą książke kilka miesięcy temu ale ta rozmowa jest dobiero na koniec ksiażki i to na dodatek krótka :( szkoda

ocenił(a) film na 6
Charlie_Pace

napisałem dwie wypowiedzi bo w pierwszej był błąd :D a w drugiej go poprawiłem :D