Masz dobry humor a wolałbyś mieć totalną deprche?? Oglądnij sobie ten film. Masz wątpliwości czy popełnić samobójstwo ale się wahasz?? Oglądnij ten film. Od początku do samego końca oglądając ten film stan doła emocjonalnego będzie sie pogłębiał i nie łudź się że coś się zmieni. Stanie się dokładnie to na co się zanosi. Patrząc na zachwyty6 nad tym filmem jaki to on nie jest wzruszający i piękny zastanawia mnie czy byłoby tak gdyby to był film aktorski. Oglądanie wychudzonych umierających śmiercią głodową dzieci może wzruszyć ale nie stwierdziłbym że jest to piękne. Dla wszystkich fanów takiego kina polecam przejść się do hospicjum dziecięcego, tam na pewno znajdziecie pełno równie "pięknych" i "wzruszających" obrazków z tą różnicą ze nie będą malowane. Na około jest tyle dołujących rzeczy że nie rozumiem po co dodatkowo katować się takim filmem. No chyba że jest się emocjonalnym masochistą...
"Stanie się dokładnie to na co się zanosi."
Trudno żeby tak nie było, jeśli już na początku widzimy umierającego chłopca ktory spotyka się z duchem swojej siostry.
Swego czasu usłyszałem taką złotą myśl: "Jaka jest różnica między literaturą popularną a wysoką? Literatura popularna ma uspokajać, a literatura wysoka - wręcz przeciwnie".
"Oglądanie wychudzonych umierających śmiercią głodową dzieci może wzruszyć ale nie stwierdziłbym że jest to piękne."
Zgadzam się. Nie chodzi tu o piękno, tak jak nikt nie nazwie pięknym Requiem dla snu czy Jabłka Adama. To nie filmy akcji, które mają nam dać rozrywke na te 1,5 godziny czy sielanka w stylu Mojego Sąsiada Totoro, która ma nas wprawić w pogodny nastrój. Te filmy drażnią i w pewnym sensie nie pozwalają nam zapomnieć na jakim świecie żyjemy, przeciwnie - zmuszają nas do wgłębienia się w świat, zastanowieniu nad tymi sytuacjami z myślą " Boże, taki jest ten świat". A to jest dobra motywacja, by ten "zepsuty świat naprawić", czyż nie?
Nie wiem, może Jabłka Adama nie, ale Requiem całkiem odważnie nazwałabym pięknym. mam dziwne pojęcie piękna być może, ale według mnie piękno często (najczęściej?) jest smutne.
Ale człowiek musi się podołować. Jest mu to potrzebne w pewnych ilościach. Jak zarazki. Albo homeopatia. Lepiej dołować się czymś fikcyjnym niż żywymi eksponatami.