Kochani,moje emocje po "Grawitacji" wolno opadają a oglądałem to arcydzieło 10 października.
Umieszczam nowy temat tutaj bo widzę że jest jeszcze duży ruch:)
Jakie widzieliście i polecacie filmy z suspensem?
Moje przykładowe typy to:
Psychoza
Szósty zmysł
Lęk pierwotny
jak sobie przypomnę następne to napiszę.
Liczę na na wasze propozycje bo bardzo chciałbym zobaczyć coś czego jeszcze nie widziałem...
dla tych którzy nie wiedzą,suspens to bardzo zaskakujące zakończenie,często obracające całą akcję o sto osiemdziesiąt stopni:)
Może być:
Podziemny krąg
Wyspa tajemnic
Gra
Tożsamość
Podejrzani
Osada
American Psycho
wielkie dzięki!
Grę
Podziemny krąg
Tożsamość
Podejrzanych
i American Psycho widziałem i zapomniałem ich dodać
mam nagraną Wyspę tajemnic i wkrótce obejrzę
czyli została mi Osada
daj/cie znać o innych filmach,jeżeli takowe istnieją:)
a może mały ranking na najlepszy suspens w historii kina?
ja stawiam jednak na Psychoze,pamietam jak zobaczyłem to jako dziecko podpatrując rodziców którzy oglądali i nie mogłem spać przez miesiąc:)
"W słusznej sprawie" jak moglem o tym zapomniec;)
podrzucajcie mi tytulu bo uwielbiam taki rodzaj zaskoczenia
z gory dziekuje:)
Może nie wszyscy to widzą w taki sposób, ale czy przypadkiem zaznaczenie przed obejrzeniem, że film posiada ów suspens, nie jest już samo w sobie trochę spoilerem? Może nie tak dosłownym, jak poinformowanie kogoś, że główny bohater umrze, ale jednak, jeśli wiemy, że będzie przewrót na końcu, to oczekujemy go i jego nastąpienie nie będzie już niespodzianką...
kurde...nie pomyslalem o tym,sorki,co mam teraz zrobic?jak to naprawic?
jestem swiezy na filwebie:)
pozdrawiam
Nie chodzi mi o to, ze cos zepsules czy cos takiego;) tylko zauwazam taki maly paradoks tej dyskusji;)
:-) ok, bo już chciałam się czepiać, gdzie Ty w tej grawitacji suspens widzisz. Tak post sformuowałeś, że można się nabrać, iż to ten film natchnął Cię do tematu (nagłówek). A tu zonk. Przy okazji.
A co do Grawitacji - podziwiam, że miałeś jakiekolwiek emocje, bo ten film poza fantastycznymi ujęciami jest tak emocjonujący jak moda na sukces albo inny klan.
Ludzie, jaki suspens, jakie zaskakujące zakończenie? Czy my oglądaliśmy ten sam film?! Przegadane 1,5h, szczątkowa akcja, dla fanek Georga Clooney'a również zła wiadomość - na ekranie nie pooglądacie go za długo. Jednym słowem film baaardzo przeciętny, gdyby nie fakt, że był w 3d pewnie usnęłabym na tym "arcydziele". Co Wam się w nim podobało, bo na prawdę nie mogę tego zrozumieć? Poszłam do kina zachęcona wysoką notą i wyszłam bardzo rozczarowana ...
czytaj ze zrozumieniem!
zaczalem nowy watek o filmach z suspensem
w zadnym razie nie napisalem ze Gravitacja ma suspens!!!
Harry Angel - jeden z lepszych suspensów ever, Nie oglądaj się teraz - może nie aż tak dobry ale zaskakujacy a film doskonały.
Czyli Twój wątek na forum o Grawitacji ma taki sam sens jak gdybym ja poruszyła tematykę rozwiązania kwestii żydowskiej na stronie filmu Toy story - zupełnie od czapy.l Co nie zmienia faktu, że w pierwszym poście nazwałeś Grawitację arcydziełem. Więc pytam z czystej ciekawości, co Cię tak urzekło w tym filmie?
skoro dajesz Kevinowi 4 i Legalnej blondynce 10/10 a Grawitacji 4/10! to wybacz ale nie mam zamiaru odpowiadac na Twoje pytanie,jestemy na innym poziomie wrazliwosci filmowej...
ale pozdrawiam serdecznie,bardzo rozbawil mnie Twoj post"kwestia zydowska na Toy story" hahahaha
napisalem to tutaj bo zauwaz ze jest tu ogromny ruch,osiagnalem to co chcialem,poznalem kilka tytulow ktorych jeszcze nie widzialem
p.s. wiele razy wypowiadalem sie na temat tego arcydziela wiec zycze Ci owocnych poszukiwan;)podpowiem Ci ze szukaj w okolicach 10 pazdziernika:)
gwoli ścisłości Legalna blondynka 2 to chyba przypadek bo nawet nie oglądałam tego filmu. Masz rację, o gustach się nie dyskutuje. Pozdrawiam! :)
kerju88, Słoneczko... nie powtarzaj gdzieś zasłyszanych bzdurek, bo absolutnie nie masz pojęcia co mówisz... O gustach się nie dyskutuje? A co to za teoria? Wyobrażasz sobie co by się działo z postępem ludzkości gdyby ludzie nie rozmawiali o gustach? Stałby w miejscu! Tak w skrócie, bo nie wiem czy jest sens tłumaczyć. Pozdrawiam.
a jakie masz zaskakujące zakończenie w grawitacji? wytlumacz mi, bo nie rozumiem. można bylo się spodziewać, że wróci na Ziemię, bo o tym był film, gdyby zginęła to byloby to rozczarowujące dla widza.
Suspens, to nie jest "bardzo zaskakujące zakończenie, często obracające całą akcję o sto osiemdziesiąt stopni".
Jest to zawieszenie akcji (jak mówi tłumaczenie) polegające na budowaniu napięcia, zmianie tempa i zaskakiwaniu odbiorcy poprzez przewrotność zdarzeń w filmie lub książce. To zabieg dramaturgiczny, który nie musi występować w zakończeniu filmu.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Suspens
A jeśli chodzi o zaskakującą końcówkę, która miałaby obrócić całą akcję o 180 stopni, to w GRAVITY takiej nie było, za to film jest przykładem umiejętnego operowania suspensem, bo zwrotów akcji i przykładów umiejętnego budowania napięcia jest bardzo dużo.
Do listy filmów z zaskakującą końcówką śmiało można dodać The Usual Suspects (Podejrzani), który ma zaskakujący finał, a niekoniecznie wiele elementów suspensu.
bardzo dziekuje za akademicki wyklad panie profesorze....ja prosty chlopak z plebsu z ledwie czterema klasami szkoly podstawowej nie smialbym nawet tego zrozumiec!
a tak na powaznie to pomyliles adres,nie zwracaj mi uwagi bo nawet nie umiesz czytac ze zrozumieniem!!!!
a Podejrzani zostali umieszczeni prawie na poczatku wiec siec zbytnio nie wysililes....
Koleś który sam sobie odpowiada na posty zwraca uwagę innemu, że nie potrafi czytać ze zrozumieniem...
Suspens nie ma nic wspólnego z zakończeniem filmu i tyle powinieneś zrozumieć nieuku.
A Gravity w przeciwieństwie do podanych powyżej przykładów nie ma zaskakującego finału. Możliwości były dwie: albo zginie, albo jej się uda i wróci na ziemię. Przeżyła ot tyle... Nie okazało się, że to sen, wirtualna rzeczywistość, że kosmici zapanowali nad planetą, czy też, Kowalski wrócił na ziemię przed nią w tajemniczy sposób. Nie było niczego co mogło by powodować "bardzo zaskakujące zakończenie, często obracające całą akcję o sto osiemdziesiąt stopni". Tyle. Więc nie dość, że sam czytasz bez zrozumienia (definicję suspens), to i piszesz bez zrozumienia (dodając temat niefortunnie nie tam gdzie trzeba), to jeszcze oglądasz bez zrozumienia (myląc zabiegi narracyjne). EOT.
Skoro nie jestem w stanie Cię urazić, to skąd bierze się tyle niepohamowanej agresji?
W mojej ocenie bardzo łatwo bez przymiotników urazić Twoje gimbadresowe ego.
Sęk w tym, że Grawitacja ma suspensów bardzo wiele, ale nie ma nieprzewidywalnego zakończenia (Twist Ending).
"jestem po trzydziestce matole"
Jak na moje, to jesteś co najmniej po litrze.
Nawet wysłowić się nie potrafisz i interpunkcję gubisz.
1. Jeśli chodzi o filmy z suspensem, to każdy film z gatunków: akcja, sensacja, kryminał, thriller, horror, groza, western, przygodowy, a nawet (czy może przede wszystkim) k o m e d i a - posiadają taki zabieg narracyjny.
2. Bez tego zabiegu w horrorze nagle byś się nie przestraszył, w komedii zaśmiał, a w kryminale zdziwił. Nie ma filmów w których od początku do końca się śmiejesz lub płaczesz. Robisz to po zrywach akcji, zmianie tempa gry i po miejscowym zawieszeniu akcji, po którym nie wiesz co nastąpi... Ten zabieg narracyjny właśnie nazywa się suspensem i jest on powszechny od ponad pół wieku, a popularyzował go Hitchcock.
3. Film w którym mamy zaskakujący finał wcale nie musi mieć mnóstwo zwrotów akcji i suspensów, bo najważniejszy jest ten jeden ostatni, a całość mogłaby zostać prowadzona ospale. Co często w filmach ma miejsce dla uśpienia uwagi widza - wtedy możecie spodziewać się niespodziewanego (np. Mechanik z 2004 roku).
4. Sytuacje w której następuje nieoczekiwany zwrot akcji (często w finałowej scenie), wywracający wszystko do góry nogami (często rujnując nasze całe przeświadczenie o dotychczasowej akcji lub całym filmie) nazywa się "Unexpected Twist", "Twist Ending" lub "Plot Twist" (bywają inne nazwy).
5. Jest sporo list tego typu, są gorsze i lepsze. Nie wszystkie pozycje na listach w pełni oddają naturę tego zjawiska, ale z pewnością znajdziesz to, o co pytasz (i nie jest to suspens).
http://www.imdb.com/list/8xGoU9l_a-o/
http://www.imdb.com/list/l_UkRYEjM0o/
http://www.tasteofcinema.com/2013/the-10-most-unexpected-movie-plot-twists/
6. Najprościej mówiąc:
Suspens masz wtedy, gdy czaisz się, by otworzyć drzwi i nie wiesz co jest po drugiej stronie, a Unexpected Twist wtedy, gdy nagle drzwi otwierają się nim złapiesz za klamkę, dostając nimi po pysku.
"dla tych którzy nie wiedzą, suspens to bardzo zaskakujące zakończenie, często obracające całą akcję o sto osiemdziesiąt stopni:)" - to Twoje słowa, po prostu powiedziałeś głupotę więc wykład Ci się należał, lepiej przyjąć z pokorą zamiast się agresywnie i prostacko bronić
I jeszcze jedna fajna lista
http://www.totalfilm.com/features/30-greatest-twist-endings/the-usual-suspects-1 995