Nie wiem jak bardzo dokładnie, w sensie scena po scenie?
Ogólnie fabuła została przedstawiona w samym opisie, dodać można, że film to remake produkcji o tym samym tytule z 1997 roku, w trakcie następuje przełamanie przez dręczycieli tzw. czwartej ściany (zwracanie się bezpośrednio do widza). Jeśli chodzi o streszczenie scena po scenie to mogę się tego jutro podjąć, ale napisz, czy to ma sens, bo twoja wypowiedź została tu wrzucona dość dawno...
O TAK! ma sens. wielkie dzięki, jeśli się podejmiesz. bardzo tego potrzebuję... wow, naprawdę podziwiam takich "uczynnych" ludzi jak ty. dałam " bo to jakoś idiotycznie brzmi, ale mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi :)
Czadzik. Dobra, trochę to zajmie. Z góry przepraszam osoby które są na
świeżo z filmem, oglądałem go 4 miechy temu, mogą być drobne
nieścisłości;
W pierwszej scenie obserwujemy rodzinę (syn-Georgie, ojciec-George,
matka-Ann) jadącą samochodem na wakacje i grającą w "jaka to melodia"
(żona wrzuca płytę do radia, mąż zgaduje itd.). Na przyczepie wiozą
żaglówkę, mają też psa (biały, chyba labrador). Przed podjechaniem pod
swój domek letni zatrzymują się przy domu sąsiadów (starsza para), którzy
stoją na dworzu z dwoma młodzieńcami (około 20lat) ubranymi w
czarne spodnie, Śnieżno-białe koszulki polo i rękawiczki. Nasi bohaterowie (George i
Ann) umawiają się z sąsiadami na grę w golfa, sąsiedzi trochę dziwnie się
zachowują, ale na razie nie jest to nic podejrzanego.
Stąd małżeństwo jedzie już do swojego domku, gdzie George z synem idą
wodować i przygotować żaglówkę, a Ann zaczyna gotować obiad. Krzątając
się po kuchni rozmawia ze znajomą przez telefon, gdy nagle do drzwi puka
jeden z białych młodzieńców (Peter), prosząc o pożyczenie jajek (bodajże
sześciu). Ann odkłada komórkę na blat przy zlewie,wyręcza chłopakowi
(który zachowuje się grzecznie i miło z nią rozmawia) jajka.Peter rusza w stronę drzwi po czym Ann słyszy z korytarza plaśnięcie- Peter upuścił i rozbił jajka. Chłopak prosi o kolejne 4 jajka, Ann mu je daje, po czym sprząta na podłodze rozbite jajka. Peter "przypadkiem" opiera się o blat w pobliżu komórki Ann i wrzuca ją do zlewu, gdzie ta zalewa się wodą. Chłopak wychodzi za drzwi, Ann zapala papierosa ze zdenerwowania. Na zewnątrz słychać szczekanie jej psa. Po chwili Peter wraca, mówi że pies na niego wskoczył i rozbił jajka. Prosi Ann o oddanie jeszcze 4 jajek, ona nie zgadza się ponieważ potrzebuje ich a są to jej ostatnie. Peter nalega, dołącza do niego Paul, drugi młodzieniec. Jeden z nich pyta, czy może wypróbować kij golfowy George'a, który stoi w przedpokoju. Ann nie ma jak mu odmówić, chłopak wychodzi z kijem na dwór. Po chwili przychodzą George i Georgie, George stara się zrozumieć z tłumaczeń żony i jednego z chłopaków o co chodzi w całej sytuacji, drugi chłopak wraca z kijem.
George próbuje wyprosić Paula i Petera, gdy w końcu się denerwuje i uderza jednego z młodzieńców, drugi łamie mu nogę kijem golfowym. W tym momencie poznajemy prawdziwą naturę Petera i Paula; obaj są sadystami, a cała sytuacja z pożyczaniem jajek miała tylko dać im pretekst do przeprowadzenia gry z rodziną. Sadyści tłumaczą rodzinie, że mają się słuchać ich poleceń, i zakładają się z nimi, że jeśli rodzina przeżyje do rana to wygrywa.
Ann zastanawia się na głos, czemu pies nie szczeka, a Paul odpowiada, że nie dała mu piłek golfowych, a na czymś musiał wypróbować kij. Każe jej szukać psa, w chorej zabawie w ciepło-zimno. Ann w końcu znajduje zwłoki psa w bagażniku swojego samochodu. Młodzieńcy następnie każą Ann przenieść męża do salonu i usiąść obok niego razem z synem. Peter i Paul wymyślają kolejne zadania dla Ann, które ona musi wykonywać, inaczej robią krzywdę George'owi.
W pewnym momencie (dokładnie nie pamiętam tej sceny) syn małżeństwa ucieka i biegnie do domu sąsiadów po pomoc. Peter zostaje i pilnuje George'a i Ann, podczas gdy Paul idzie za dzeciakiem. Chłopiec nie może dostać się do sąsiadów, nikt mu nie otwiera, ostatecznie wchodzi na piętro po bluszczu i wchodzi do domu przez balkon. W środku znajduje martwych sąsiadów. Kiedy słyszy, że Paul wszedł do domu, próbuje się ukryć w szafie. Paul spokojnie szuka Georgie'ego po domu, w międzyczasie włącza z wieży muzykę. Chłopiec w szafie znajduje strzelbę, którą zabiera i próbuje wyjść z domu. Po drodze natyka się na Paula, wycelowuje w niego strzelbę. Paul namawia go do pociągnięcia za spust, strzelba jednak nie wypala ponieważ nie jest nabita. Paul bierze chłopca pod pachę i razem ze strzelbą wraca do domu rodziny.
Paul kładzie strzelbę na stole i kontynuuje grę z Ann. Mówi, że ona i jej mąż muszą umrzeć, i proponuje Ann, że jeśli powie modlitwę w spak, będzie mogła zdecydować, czy ona zginie zastrzelona strzelbą, a George dźgnięty nożem, czy odwrotnie. Kiedy mówi do Ann, ta nagle rzuca się po strzelbę i strzela do Petera, który umiera. Paul w tym momencie zaczyna zrzucać z kanapy poduszki w poszukiwaniu pilota od telewizora. Gdy go znajduje, naciska przycisk przewinięcia do tyłu. Cała scena cofa się do momentu sprzed strzału, i Paul wyrywa Ann strzelbę zanim ta zdążyła oddać strzał.
Dalsze sceny pamiętam jeszcze gorzej, cała gra kończy się śmiercią od strzału Georgie'go, śmiercią George'a chyba od noża, i tym, jak Peter i Paul zabierają Ann na łódkę, skąd w końcu wrzucają ją związaną do wody.
Film kończy scena w której Paul przychodzi do nowego domu i prosi o 4 jajka.
Uff... Wiem że trochę pominąłem, ale po 4 miesiącach plącze mi się kolejność scen, niektóre mniej intensywne wylatują z pamięci. Mam nadzieję że będzie to pomocne, jak ktoś widzi jakieś nieścisłości to proszę o śmiałe poprawianie. Pozdrawiam, JT
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Praktycznie streściłeś/aś mi film! Ostatnio coraz częściej spotykam się z życzliwością ze strony nieznajomych. jakieś kilka dni temu opublikowałam na facebook'u post z pytaniem, czy ktoś nie ma może pierwszego sezonu serialu, w który się wciągnęłam, a zaledwie dzień później podszedł do mnie w szkole jakiś chłopak, którego znam wyłącznie z widzenia i wręczył mi swojego pendrive'a , mówiąc, że zgrał mi 1 i 2 sezon. I rzeczywiście zgrał. Teraz ty streściłeś/aś mi całkiem bezinteresownie film, na który nie starczyło mi odwagi. dziękuję Ci bardzo. mam nadzieję, że podług zasady, twoja życzliwość do Ciebie wróci, choćby w najprostszy sposób.
Jeszcze raz bardzo dziękuję! :)
Polecam film "Pay It Forward" :) W większości decyzji w życiu staram się kierować zasadą "Jak coś mogę zrobić dla kogoś, a nie kosztuje mnie to dużo wysiłku, to zrobię, a nuż się odwdzięczy." Miło że mogłem pomóc.