PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=683408}
6,5 1,9 tys. ocen
6,5 10 1 1910
6,5 2 krytyków
Fist of Jesus
powrót do forum filmu Fist of Jesus

Zabawna krótkometrażówka o tym, jak to Jezusowi się udało wskrzesić Łazarza ale w postaci zombie. Oczywiście zaraz tych zombie się robi więcej i nasz brodaty bohater musi się z nimi zmierzyć. Na szczęście potrafi wyczarować ryby, które można wykorzystać jako broń do walki wręcz... Krwi i flaków mnóstwo, a całość jest przyzwoicie zrealizowana.

Malignus

To zabawne, bo tak sobie niedawno myślałam o Biblii i tych wszystkich niedorzecznościach, także o tym całym wskrzeszaniu, momentalnie pomyślałam o zombie. XD

ocenił(a) film na 4
Malignus

Jest pewna różnica między zombie a Łazarzem. Zombie nie posiada własnej osobowości, jest sterowany przez istoty zewnętrzne względem niego. Jezus w Ewangelii mówi: "Łazarz, przyjaciel nasz, zasnął, lecz idę, aby go obudzić" i "chodźmy do niego!". Po co "chodźmy do niego", jeśli miałby być sterowaną istotą? Wtedy Jezus mógłby zarządzić na odległość, żeby Łazarz przyszedł do niego. Zwłaszcza, że św. Jan stwierdza: "Betania była oddalona od Jerozolimy około piętnastu stadiów i wielu Żydów przybyło przedtem". Z jakichś powodów Jezus uznał za stosowne, żeby pofatygować się owe piętnaście stadiów. I żeby płakać, tudzież zmierzyć się z wyrzutami całej rodziny Łazarza. Moim zdaniem wskazuje to na jakiś rodzaj więzi emocjonalnej z Łazarzem jako Łazarzem, a nie jako sterowanym dziwadłem.

użytkownik usunięty
TangoAndWaltz

Czy naprawdę, w kontekście krótkometrażowego filmu nakręconego dla przysłowiowych jaj trzeba się zagłębiać w analizę Biblii? Nie można potraktować tego w kategorii żartu? :D

ocenił(a) film na 4

Dopóki wiemy, jaka jest wersja oficjalna - tak. Chodzi mi o to, żeby mieć w świadomości, że to jest przeróbka historii. Littleflyingbears napisała o swoich spostrzeżeniach w sposób, który nie dał się do końca rozszyfrować w kategoriach 'serio-parodia', stąd mój komentarz.

ocenił(a) film na 7
TangoAndWaltz

Myślę że przydałoby Ci się kolego zluzować trochę tyły. Analizowanie biblijne pod kątem tego filmu to ostatnia rzecz jakiej bym się spodziewał. A jednak się myliłem. Zrób jeszcze analizę "Morderczej Opony" oraz "Ludzkiej Stonogi". Myślę że angaż w mediach publicznych znajdziesz na bank, zastąpisz Torbicką normalnie :D

ocenił(a) film na 4
Dziuchni91

Torbicka niegłupia jest akurat. A analiza wynika z tego, że interesuję się Biblią, ot, po prostu. Więc pewne rzeczy wyszły same.

ocenił(a) film na 4
TangoAndWaltz

<Zrób jeszcze analizę "Morderczej Opony"> - tego akurat nie znam, 'ja nieuczona hrabianka' (Witkacy). Jak mnie kiedyś weźmie na wieczór kiczu, może...

ocenił(a) film na 7
TangoAndWaltz

Po prostu staram się Ci przekazać że jak chcesz się szukać biblijnych interpretacji do oglądaj Pasje albo jakiegoś innego Noego. Ja interesuje się historią i doszukuje się czemu pojawili się tam kowboje a moje zainteresowania rybami nie sprawiły że wytykam że pojawiły się piranie. Założeniem filmu było pojechanie po bandzie i udało się genialnie. Rozumie wiara wiarą ale wciskanie jej wszędzie jest strasznie irytujące. Ale za Witkacego szanuję :)

ocenił(a) film na 7
TangoAndWaltz

Ciekawa bajka, bardziej realna od wydarzeń z biblii.