PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697720}

Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć

Fantastic Beasts and Where to Find Them
2016
7,0 230 tys. ocen
7,0 10 1 229838
5,6 53 krytyków
Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć
powrót do forum filmu Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć

Czy Gellert Grindelwald to najsilniejsza postać z całego uniwersum? Silniejsza od Lorda Voldemrta i Albus Dumbledore? W pierwszej części Fantastic Beasts często posługiwał się magią bez użycia różdżki, a z tego co pamiętam w serii HP chyba nikt tego nie potrafił. Jak sądzicie?

ocenił(a) film na 5
malysz369

Raczej nie skoro był nazywany drugim najniebezpieczniejszym czarnoksiężnikiem zaraz po Voldemorcie, a Dumbledor go pokonał w pojedynku i odebrał Czarną Różdżkę.

ocenił(a) film na 6
Anthrax91

Z tego co wyczytałem Grindelwald u szczytu swojej potęgi władał mocami o których Voldek mógł tylko marzyć. Był drugim najniebezpieczniejszym bo Voldek poza własną potęgą miał masę sług, a Gellert działał bardziej samotnie, do tego Voldek miał 7 horcruksów a Gellert tylko 2.

ocenił(a) film na 8
knocun1

Pozostaje pytanie jak w takim razie Dumbledore pokonał Grindelwalda, skoro ich mocna była podobna, a Gellert miał przewagę w postaci Czarnej Różdżki, z którą nie mógł przegrać pojedynku. Rowling tego nie wyjaśniła, z filmu pewnie też się nie dowiemy.

ocenił(a) film na 6
Charlie_TSW

Posłużę się popularnym hasłem wśród moich znajomych jak gadamy o seksie ,,nieważna szpada, ważne kto nią włada". Najwyraźniej Dumbledore był na tyle potężnym czarodziejem, że dał mu radę i zwykłą różdżką. Z resztą w ostatniej części na bank będziemy mieli pojedynek Dumbledora z Grindelwaldem więc wszystko się okażę.

ocenił(a) film na 8
knocun1

Sam Dumbledore przyznał, ze w zdolnościach magicznych byli sobie z Grindelwaldem niemal równi, a jego przewaga była minimalna. Pojedynek pewnie będzie, ale mam umiarkowane zaufanie do tego jak go rozwiążą. Wciąż chodzi za mną debilna scena z Insygniów Śmierci, gdzie Harry złamał Czarną Różdżkę gołymi rękami jak pierwszy lepszy patyk.