PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=695659}
7,3 154 tys. ocen
7,3 10 1 153543
6,2 36 krytyków
Everest
powrót do forum filmu Everest

Czytając książkę Krakauera zastanawiałem się dlaczego jeszcze nie powstał film o tej historii. Kilka dni temu byłem w kinie ciekaw tego co zobaczę. Film zrobiony dobrze. Reżyser oddał historię bez narzucania zbytnio swojego punktu widzenia. Scena w której Rob Hall rozmawia przez tel. ze swoja żoną jest wzruszająca. Czytając to po raz pierwszy w książce Wszystko za Everest zastanawiałem się długo nad tą sceną, nad tym obrazem. Wzruszające, to mało powiedziane. W filmie jeż tez scena w której pada pytanie "dlaczego się wspinacie na tą górę? " NA zdrowy rozum nie ma w tym nic przyjemnego to czyste cierpienie i ból.... Myślę żę zmusza to do głębszej refleksji na temat tego kim jesteśmy.

jasiek162

Wszystko spoko tylko, ze juz byl film na podstawie tej wlasnie ksiazki. Film pod tym samym tytulem. "Into thin air". Sprawdz sobie ;) Polecam

ocenił(a) film na 8
ellen_ripley_

To prawda Ellen :). Film powstał... nie widziałem go jeszcze. Na pewno obejrzę jak znajdę. Nie był on jednak tak komercyjny jak ten, a szkoda bo historia ciekawa. Dla zainteresowanych tematem jest też książka innego członka wyprawy Becka Weathersa wydana dość niedawno.