Podobno Epoka Lodowcowa ma być trylogią,ale gdyby miała powstać 4 część,jak sądzicie,jaka by była jej fabuła?W tym temacie możecie dawać swoje własne pomysły na 4 część ,,Ice Age",a oto mój pomysł(streszczenie):
Ice Age:Atlantida(Epoka Lodowcowa 4:Atlantyda)
W poszukiwaniach żołędzia Scrat przypadkowo otwiera portal,do którego zostaje wciągnięty,chwilę później ten portal zostaje zasypany przez własną siłę.Kilka dni później,będąc w wędrówce,Maniek,Ela,Diego,Sid,oraz Edek i Zdzisiek przechodzą obok miejsca,gdzie został zasypany portal.Oba oposy wchodzą na górkę śniegu i się wygłupiają.Kiedy zaczynają skakać po górce,ona nagle pęka,odrzucając oposy i uwalniając,oraz otwierając portal.Wpadają kolejno do niego:chwilę po otwarciu Edek i Zdzisiek,po krótkim zmaganiu się Sid,po krótkim czasie trzymania się małej skałki Diego,oraz po krótkim zmaganiu się Ela,która będąc przed Mańkiem,popycha go,przez co razem wpadają do portalu.Kiedy wszystkie postacie(w tej samej kolejności,co przy wpadaniu do portalu)spadają,wstają i po krótkiej rozmowie zaczynają iść na przód.Po jakimś czasie odkrywają miasto o nazwie Atlantyda,w końcu również spotykają jego ludność ,oraz króla Atlantydy.Podczas rozmowy z nim,bohaterowie dowiadują się,że to miasto znajdywało się kiedyś pod wodą,ale z niewiadomych powodów zostało skute lodem.Mówi również,że doskonale wie,co trzeba zrobić,by odwrócić to i pokazuje im ,,dymne" podobizny trzech artefaktów,które trzeba zdobyć,oraz włożyć w odpowiednie miejsc a na Kamiennym Kole,by móc znów zalać Atlantydę wodą.Tymczasem Maniek mówi,że on,oraz jego przyjaciele chcą się stąd wydostać.Król mówi im,że jego rycerze nie mogą zdobyć tych artefaktów,ponieważ nie potrafią się poruszać po lodzie.Więc daje naszym bohaterom propozycję:jeśli oni zdobędą te artefakty,to on pomoże się im stąd wydostać.Bohaterowie na to przystają,jednak kiedy mają wyruszyć,Ela mówi,że postanawia tu zostać,ponieważ jej samopoczucie nie jest w najlepszym stanie.Tymczasem bracia oposy kłócą się między sobą.Edek mówi,żeby zostali z Elą,Zdzisiek natomiast,żeby wyruszyli z resztą.W końcu Maniek mówi im,żeby zostali z Elą,żeby dotrzymywali jej towarzystwa.Kiedy Maniek,Sid i Diego wyruszają w poszukiwaniu artefaktów,rozpoczyna się długa podróż pełna niebezpieczeństw,zagadek i tajemnic.Oczywiście również Scrat w poszukiwaniach żołędzia nabroi.....w końcu przyłączy się do naszych bohaterów,by razem z nimi się stąd wydostać.A w Atlantydzie,wychodzi na jaw,dlaczego tak naprawdę Ela nie chciała wyruszyć z resztą.....pojawia się mały mamut.....
Moim zdaniem twój pomysł jest nawet niezły, ale wtedy nie było atlantydy xD
Mój pomysł jest bardziej prosty:
Zdecydowanie brakuje czarnych charakterów: jedyny fajny Evil to nieżyjący już wódz stada szablozębnych.
Mogło by być coś w stylu watahy wilków, a wódz wilków o imieniu np. Olzo nie miałby jednego oka tylko bliznę, którą zrobił mu np. ojciec Diega w obronie swego stada i rodziny. Diego stracił ojca i matkę oraz stado, do którego należał. Teraz, wataha nadal zabija stada tygrysów, dlaczego? W trakcie filmu okaże się, że Wódz wilków miał tę samą historię, tyle że jego stado wybiły tygrysy. Na początku Grupka (Ela, Maniek, Diego, Sid i oposy) spotkałyby stado tygrysów uciekające przed częścią watahy (. Nasza paczka pomogłaby im przejść przez most-pień rozciągnięty pomiędzy 2 stronami urwiska. Uciekliby im. Wtedy, do urwiska podbiegłaby reszta watahy, lecz za późno. Diego rozpoznałby wodza, a wódz rozpoznałby Diego. Nasza grupa chciałaby odprowadzić stadko tygrysów za lawową przełęcz, za którą czeka reszta stada tygrysów z chorym i starym wodzem. Pomiędzy oposami, sidem a tygrysami byłoby oczywiście mnóstwo zabawnych sprzeczek, albowiem niejednego tygrysa Sid wkurzałby po prostu do czerwoności :P Części stadka przewodzi młoda tygryska, córka chorego wodza, do której Diego coś czuje. Córka chce przynieść zioła ojcu. Nasza grupka nie wie jednak, że ich tropem depcze cała wataha dzikich i wygłodniałych wilków, chcących odebrać tygrysom ziele i... pożywić się nimi
Ja myślę tak nadchodzi wiosna wszystkie zwierzęta czują mięte i miłość
każdy kogoś spotyka. Maniek i Ela są już razem Sid też wziął się do roboty szuka kogoś odpowiedniego ale Diego mówi że nikogo nie potrzebuje ale spotyka ją Nel piękna i zgrabna Tygrysica szablastozębna Należy do stada Mokuta który jej ojciec jest surowy i nie odda jej byle samcowi.
Ale Sid by zrobić wrażenie na samicach robi rożne rzeczy ale mu to nie wychodzi albo nosorożec zrobi na niego kupę albo beknie lub puranie bardzo mocna.A nasze oposy Edek i Zdzisiek spotykają swoje drugie ja w kobiecej serii Fride i Melis.Maniek zafundował Eli romantyczna kolacje przy śpiewu ptaków i ognia Sida.Sid w końcu spotkał swoją Miłość nazywa się Mimi niesforna i tak jak Sid dziwna ma kitkę końska styłu głowy.ona łagrze szuka miłości.A Diego chce udowodni że jest wart Nel wykonuje wszystkie pięć zadań wymyślonych przez wodza (zdobyć kwiat smoka,zmierzyć się z silnym tygrysem ze stada ,upolować dużą zwierzynę,zdobyc jakąs rzecz ludzi ,i powiedzieć z jakiego powodu kocha Nel)i oczywiście Diego się udało.
Wymyśle co dalej będzie
Czy podoba się wam
Tak Nie
Ja myślę, że byłoby Epoka Lodowcowa: Kosmos
Akcja dzieje się w kosmosie, na Plutonie (czyli jednej z najmroźniejszych planet) w odległej przyszłości. Moim zdaniem świetne ^^ Manfred z przyjaciółmi zostali wysłani, aby znaleźć szczęście dla Wall.E i odnaleźć zaginione "Małpy w Kosmosie". Do tego elementy ze Star Wars.
Oczywiście nie zabraknie Froda i Matrixa, którzy wylecieli w kosmos w poszukiwaniach małego złodzieja Pikachu który ukradł im ziele które wypalił razem z Sidem i oposami...Twórcy nie zapomnieli by też dodać do projekcji Spidermana latającego wokół planet jak mucha w smole.
Bedzie też polski epizod. Na plutonie będzie również grasował Wiedźmin Geralt z Waldziem z kiepskich. Będą oni bronić ludności miasta Ateny w którym w tym czasie odbywać się będzie zimowa Olimpiada. jej głównym bohaterem będzie Usain Bolt który zwycięży w skokach narciarskich pokonując Otylię Jedrzejczak.
Prawdopodobnie jednak będzie.twórcy powiedzieli mniej więcej o czym ma być.Maniek, Ela, Diego, Sid, oposy, Buck, Brzoskwinka(mały mamut) i Scrat zostaną zamrożeni w lodzie.Po wielu tysiącach lat współcześni ludzie rozmrożą ich, i akcja Epoki Lodowcowej 4 ma się dziać w czasach ludzi.Popieracie ten pomysł?
Moja odpowiedź jest oczywista:NIE.
4 Część ,,Ice Age" będzie na 100%. Jestem fanką The Wanted. Oni mają nową piosenkę ,,Chasing The Sun", a jej urywek będzie w ,,Ice Age" . Już jest to oficjalnie zapowiedziane. Chłopcy już byli u reżysera i nagrali urywek piosenki do Epoki Lodowcowej.
O ile oglądałeś Epokę Lodowcową 3, to chyba wiesz o tym, że Scratie została w świecie dinozaurów.Więc jej w 4 części na pewno nie będzie ;).
Epoke lodowcową 3 oglądałem i wiem napewno że Scratte będzie :)
,,Dnia 10 czerwca br. Fox ogłosił, że rozpoczynają się pracę nad czwartą częścią "Epoki Lodowcowej". Wstępnie zatytułowany film "Ice Age: Th4w" odbiegnie od prehistorycznej koncepcji. Zobaczymy Manny'ego, Sid'a, Diego, Ellie, Crash'a and Eddie'go, Peaches, Scratte, Buck'a i Scrat'a zamrożonych w bryłach lodowych. Bohaterowie zostaną przypadkowo rozmrożeni w muzeum, w czasach współczesnych. Spotkają na swojej drodze ludzi, w tym Myers'a - nastolatka, który interesuje się epoką lodowcową. Film ma trafić do kin w 2012 roku.”
Przeczytaj dokładnie to jest artykuł z samego www.filmweb.pl
Czytanie się kłania :D
Ale przecież to nielogiczne, Buck i Scratte zostali zamknięci(a Buck chciał być zamknięty) w Świecie Dinozaurów.
Nie tylko mówię NIE jeśli chodzi o samą fabułę, ale także o to, że skoro oni przenoszą się do czasów współczesnych, to już nie będzie kolejnych części, no bo o czym by miały być?
Nie jestem pewien co do fabuły i mi się to trochę beznadziejne wydaje żeby 4 (jeżeli bedzie) miała by być ostatnią częścią... Tego pewien nie jestem ale jestem pewien że Buck i Scratte będą :) Przecież są to 2 nowe ważne postacie tak jak brzoskwinka.?!..... W Ice age 2 poznaliśmy oposy i teraz też są ..:)
Cała grupka (Wiewiór wędrujący dziwnym trafem za stadem, Maniek, Ela, Brzoskwinka, Zdzichu, Edek, Sid i Diego) "migruje" w inne miejsce. Tunel którym przedostali się do krainy dinozaurów i który został zburzony zostaje odbudowany, i 3 małe choć trochę podrośniete tyranozaury którymi opiekował sie Sid wydostają się a za nimi Buck. Młode T-rexy zasypują przypadkiem tunel i Buck zostaje uwięziony. Pomaga mu tygrysica Szablozębna wegetarianka Katie. Razem wyruszają w pogoń za młodymi dinozaurami o co mama T-Rex poprosiła Bucka bo nie mieściła się w tunelu.
Stado Mańka i Eli spotyka łasicopodobną łaśice szablozębną (jak Buck) o imieniu Mara (Ma-Ra) która uwielbia sporty extremalne. Wiewióra poszukuje scrata by do niego wrócić. Stado Mańka i Eli pzredostaje się na drugą stronę lodowca wraz ze scratem. Sid który został w tyle spotyka małe T-Rexy i nieświadom tego zmierza wraz z małymi w innym kierunku by po chwili się zgubić. Buck wraz z Katie podążają tropem małych dinozaurów lecz gubiąc ślad idą w strone w którą poszli Maniek Ela i reszta (prócz Sida). Wiewióra odnajduje wiewióra i zostaje razem z nim i orzeszkiem. Sid znajduje kolejne dziecko- zagubione młode szablozębne wilczątko (samiczkę) i postanawia się nią zaopiekować. Po dwóch dniach stado wilków szablozębnych odnajduje swoją zgubę a Sid wraz z młodymi T-Rexami zostaje zaakceptowany przez ojca małej-przywódcy stada. Tak się składa ze wataha wędruje w kierunku w którym Stado Mańka i Eli założyło sobie nową siedzibę i myślą że Sid poszedł szukać jedzenia bo nie zauważyli że w trakcie wedrówki odłączył się od stada. W tym samym czasie Buck czeka aż Katie znajdzie coś do jedzenia nie wiedząc że jest w pobliżu siedziby stada mańka. Katie wchodzi na ich teren i zostaje zaatakowana przez nich bo myślą że chciała skrzywdzić Brzoskwinkę. Słysząc krzyki i warczenie Buck znajduje Katie która ma niemałe kłopoty. Zaskakując ale też radując wszystkich swoją obecnością wyjaśnia wszystkim jak się tu znalazł i opowiada o Katie. Tygrysica bardzo śmiło rozmawia z Diego który jest tym zaskoczony myśląc że Katie do niego "zarywa". Okazuje się że jest ona jego siostrą.
Buck jest oszołomiony charakterem i wyglądem Mary. Stado wilków z Sidem i małymi dinozurami jest coraz bliżej siedziby stada mańka i eli. Mara wyjaśnia wszystko Buckowi i ten jest wniebowzięty że dziewczyna może być z nim takim jakim on jest czyli świrem i również lubi extremalne niebezpieczne pzrygody. Wataha wilków spotyka się ze stadem mańka i eli ale Sid wszystko wyjaśnia chociaż na początku było bardzo nieciekawie. Małe dinozury wracają do ich krainy odprowadzone pzrez Bucka. Tunel się zawala i Buck nie wraca. Wszyscy są smutni ale mara jest załamana. Jako jedne wielkie stado wracają do ich siedziby za lodowcem ale gdy są już w połowie drogi Buck wydostaje się z tunelu przy pomocy Rudyego. Obaj rzegnają się jak bardzo dobrzy przyjaciele bo wspólna walka jednak skończyła się przyjaźnią (kto się czubi ten się lubi. Rudy wraca "na dół" a Buck dogania stado. Mara jest przeszczęśliwa że Buck wrócił i jest razem z nimi. Postanawiają znaleźć inną większą siedzibę po powiększeniu się ich stada i idą jeszce dalej. Po jakimś czasie wędrówki znajdują idealne miejsce ale na następny dzień atakuje ich wataha wilków, bo zginęła córeczka przywódcy stada którą wcześniej znalazł i odniosł do rodziny Sid i cała wataha myśli że zabrał im ja z powrotem. Zaczyna się zaciekła walka w której bardzo pomogą extremalne wyczyny Mary I Bucka oraz naśladujących ich Zdicha i Edka. W końcu następuje rozejm gdy okazuje się małą wilczycę zabrali wiewiór i wiewióra na wychowanie. Para oddaje wilczątko a Mara która umie się z nimi porozumieć wyjaśnia że myśleli że było porzucone, bo mała często oddala się od stada. Wtaha dziękuje i odchodzi kierując się własną ścieżką a stado mańka i Eli spędza pierwszą noc w pełnym towarzystwie w nowej sidzibie przy ognisku słuchając opowieści o niebezpiecznych przygodach Mary i Bucka, a Diego jest szczęśliwy że odnalazł członka rodziny gdyż powiedziano mu że cała jego rodzina została wybita.
Do opowieści dołącza się Katie która opowiada jak uciekła ludziom i Sid ujawniający swoje przygody z dinozaurami. Wkrótce okazuje się że Buck został ojcem i stado jeszce bardziej się powiększyło. Ich córeczka bawi się z Brzoskwinką gdy wszystko zaczyna się tzrąść i spadają do krainy dinozaurów (znowu) lecz postanawiają tam zostać. Kawałek lodowca odłamuję się i zatyka dziurę którą spadli. Sid w końcu znajduje sobie partnerkę: Mamę T-Rex. Ogromne dziwaczne stado znajduje sobie siedzibę w dużej jaskini położonej ok. 2m nad ziemią w skale. Buck jest szczęśliwy że może Rudyemu pzredstawić swoje stado i rodzinę lecz Rudy nie dołącza do stada. Żegna sie i odchodzi polować na dinozaury w ogległym zakątku ich krainy. I WSZYSCY SĄ HAPPY.
To z Rudym jako przyjacielm Bucka to chyba lekko przesłodzone przegiecie ale nic lepszego nie mogłam wymyślić :) mam nadzieję że się podoba: Długie i dużo zwrotów akcji :)
Trochę za dużo powtarzasz niektórych zwrotów, np. szablozębne wilki, szablozębna łasica, itp.Mam też wątpliwość co do tego dwukrotnego zawalenia się tej samej jaskini bez odbudowania jej :).Za bardzo też mieszasz niektóre fakty, ale nie będę już ich wypisywał.
A propo:
(do wszystkich użytkowników): czyja historia jest lepsza:moja czy jej?
Wiem bo miałam ogólny całokształt w głowie i pod koniec zabrakło mi pomysłów na szczegóły :)
2 Buck
Rewelacja, film by trwal, pewnie, 5 godzin, ale bym s przyjemnos'cia, obejrzal.
Troche przydlugi fakt ale pisałam to z mojego punktu widzenia a ja kocham zwroty akcjii :)
Ja taki film na pewno bym chętnie obejrzała :) Uważam że przeniesienie bohaterów filmu o nazwie EPOKA LODWOCOWA którego akcja rozgrywa się w EPOCE LODOWCOWEJ do czasów teraźniejszych w bryłach lodu do muzeum i dodanie współczesnych ludzi nie są najlepszym pomysłem :D
Witam, historia Buck`a jest super, ale mam małą uwagę (nie chcę nic zmieniać tylko dodać)
Przy zakończeniu trzeciej epoki Lodowcowej wiewiór po locie w górę traci swojego orzeszka, który wpada do świata dinozaurów przez dziurę w lodzie która się zatyka spadającą bryłą lodu, na tym trzecia epoka się kończy.
Oto moja propozycja na kontynuację Epoki:
ICE AGE 4: Next Stage of Evolution (Eopka lodowcowa 4: Kolejny Etap Ewolucji).
I Sekwencja "Sen wiewióra" Film zaczyna się po logach Twentieth Century Fox i Blue Sky Studios. Z białega tła zaczyna pojawiać się sen wiewióra czyli fragmenty ostatniej sekwencji 3 Epoki, gdy zbliża się moment utracenia orzeszka i przykrycia lodem dziury wiewiór się budzi, chwile się zastanawia i postanawia wybrać się w miejsce gdzie stracił orzeszka.
II Sekwencja "I urodziny brzoskwinki córki Manka i Eli"
Brzoskwinka skończyła jeden rok i przebywa na placu zabaw z innymi dziećmi gdzie trwają przygotowania do imprezy z okazji pierwszych urodzin Brzoskwinki. Brzoskwinka zauważa dziwną postać zwisającą niżej na pamiątce zrobionej przez Manka, Brzoskwinka pyta się Eli "Kim jest To" Ela odpowiada "To jest Buck Skarbie" Dokładnie mija rok jak go nie widziałam. Ela mówi do Manka "Hej Maniek co myślisz o tym że na jutrzejsze urodziny zaprosić Buck`a". Maniek odpowiada
"Nie no to świetny pomysł pod warunkiem że będzie sam a nie z Rudim, a pozatym jak niby chcesz się dostać na duł skoro przejście jest zasypane". Wtedy do rozmowy dołącza Sid
"Ja wiem! jak szukałem kamyków to natknąłem się na Wiwióra, który chciał zrobić dziurę w lodzie nie wiem o co mu chodziło ale wyglądało to, że nie odejdzie z z tego miejsca do puki nie zrobi dziury" Sid w oposami wyrusza po Buck`a"
III Sekwencja "Trzy słowa" Scena zapożyczona z I Epoki.
Sid Edek i Zdzich bez trudu znajdują wiewióra, który na wszystkie sposoby, próbuje przedostać się na dół. "zrobić tu dziurę" lub "podnieść ten lud" Sid zgaduje "Kopać walić koło"(...)
Napisałem tylko szczegół mojej propozycji na czwartą Epokę
Następne sekwencje mają tytuły:
4 "Brat Buck`a Mark"
5 "Brokuły"
6 "Problem Buck`a"
7 "Małe T-Rexy i Sid"
8 "Choroba Rudi`ego"
9 "Miłość i dzieci Scarta"
10 "Trzecia łasica"
Nad 11 jeszcze myślę, a 10 sekwencja chodzi o dziewczynę Buck`a Mare, którą od razu po przeczytaniu opowieści Buck`a (na forum) ją narysowałem i uważam że jest to idealna postać dla Buck`a (w filmie) i nie pochwalam pomysłu twórców epoki o Zalaniu w lód bohaterów i wysłania ich do czasów dziśejszych.
Animator by ABMGrupa
Wiem, że BAAArdzo póżno odpowiadam.... ale co tam.
Chciałam tylko powiedzieć, że masz fajne pomysły do opowieści Buck'a. Szczeże mówiąc, też odrazu narysowałam odpowiednik Mary i naprawde mi się ona spodobała. Tylko imie troche mi nie paśło.... Zresztą mam WIELKĄ nadzije, że w kolejnej części będzie jej odpowiednik.
Z tym Side, Zdziche i Edkiem... niezły pomysł...
:)
m10
ogólnie pomysł na 4 część fajny ale z jedną różnicą...małe mamuciątko pojawiło się w 3 części a mianowicie Brzoskwinka ;)
ja osobiście jestem za 4 częścią bo uwielbiam EL zawsze z wielką chęcią ich oglądam chociaż przyznam że przeniesienie ich do czasów współczesnych nie uważam za najlepszy pomysł.
monciaaa:Wiem, ale wtedy kiedy to pisałem to jeszcze nie wyszła 3 część ;) Spójrz sobie na datę tego postu.
nie wiem jaka by była ale chciałabym, żeby powstała, jeśli chodzi o polski dubbing to po prostu kult kult kult. jakby tutaj powstała :)
Opowieść Buck'a jest świetna bardzo chętnie bym ją obejrzał ej może pochwalisz się wytwórni filmów 20th Country Fox i ją zekranizują :P
Według mnie, nazwa powinna brzmieć - Epoka lodowcowa 4: Zemsta wilkołaków
W tej części wilkołaki porywają Mańka, samicę Mańka,Diega oraz te dwie wiewióry.
Sid musi ich uratować, a do tego wiewiór szukając żołędzia, rozpętuje piekło. Wulkany wybuchają i lawa pływa dosłownie wszędzie. Teraz Sid wymyślił ''nowoczesny'' samolot i ratuje przyjaciół. Przeszkadzaja mu latające dinozaury, które rozwaliły środek transportu Sida. Teraz nasz bohater, ratuje świat idąć... pieszo. A lawa to nie przelewki.
Gdyby była 4 część to powinna być o ty dzieciaku z pierwszej części że jest dorosły i tak dalej i tak dalej
Ja mam pomysł na 4,5,6,7 części.
o to tytuły:
Ice Age 4: Dawn of the dinosaurs II (Epoka Lodowcowa 4: Era dinozaurów 2)
Ice Age: Atlandida
Ice Age 6 (Epoka Lodowcowa 6)
Ice Age 7: Travel to Europe. (Epoka Lodowcowa 7: Podróż do Europy)
1.A opisałbyś je dokładnie?
2Czy ten pomysł na 5 część nie jest zapożyczony ode mnie?
Ej mi obojętnie jakie bd części ale żeby się szybko nie skończyły i żeby był w nich Buck ;]
bla bla bla to fajno że ma być epoka 4(bo będzie na pewno) ale co tam
atlantyda czy w naszych czasach to nie do pomyślenia
Epoka Lodowcowa 4
Podobno Epoka Lodowcowa ma być trylogią,ale gdyby miała powstać 4
część,jak sądzicie,jaka by była jej fabuła?W tym temacie możecie dawać
swoje własne pomysły na 4 część ,,Ice Age",a oto mój pomysł
(streszczenie):
Ice Age:Atlantida(Epoka Lodowcowa 4:Atlantyda)
W poszukiwaniach żołędzia Scrat przypadkowo otwiera portal,do którego
zostaje wciągnięty,chwilę później ten portal zostaje zasypany przez
własną siłę.Kilka dni później,będąc w wędrówce,Maniek,Ela,Diego,Sid,oraz
Edek i Zdzisiek przechodzą obok miejsca,gdzie został zasypany portal.Oba
oposy wchodzą na górkę śniegu i się wygłupiają.Kiedy zaczynają skakać po
górce,ona nagle pęka,odrzucając oposy i uwalniając,oraz otwierając
portal.Wpadają kolejno do niego:chwilę po otwarciu Edek i Zdzisiek,po
krótkim zmaganiu się Sid,po krótkim czasie trzymania się małej skałki
Diego,oraz po krótkim zmaganiu się Ela,która będąc przed Mańkiem,popycha
go,przez co razem wpadają do portalu.Kiedy wszystkie postacie(w tej
samej kolejności,co przy wpadaniu do portalu)spadają,wstają i po
krótkiej rozmowie zaczynają iść na przód.Po jakimś czasie odkrywają
miasto o nazwie Atlantyda,w końcu również spotykają jego ludność ,oraz
króla Atlantydy.Podczas rozmowy z nim,bohaterowie dowiadują się,że to
miasto znajdywało się kiedyś pod wodą,ale z niewiadomych powodów zostało
skute lodem.Mówi również,że doskonale wie,co trzeba zrobić,by odwrócić
to i pokazuje im ,,dymne" podobizny trzech artefaktów,które trzeba
zdobyć,oraz włożyć w odpowiednie miejsc a na Kamiennym Kole,by móc znów
zalać Atlantydę wodą.Tymczasem Maniek mówi,że on,oraz jego przyjaciele
chcą się stąd wydostać.Król mówi im,że jego rycerze nie mogą zdobyć tych
artefaktów,ponieważ nie potrafią się poruszać po lodzie.Więc daje naszym
bohaterom propozycję:jeśli oni zdobędą te artefakty,to on pomoże się im
stąd wydostać.Bohaterowie na to przystają,jednak kiedy mają wyruszyć,Ela
mówi,że postanawia tu zostać,ponieważ jej samopoczucie nie jest w
najlepszym stanie.Tymczasem bracia oposy kłócą się między sobą.Edek
mówi,żeby zostali z Elą,Zdzisiek natomiast,żeby wyruszyli z resztą.W
końcu Maniek mówi im,żeby zostali z Elą,żeby dotrzymywali jej
towarzystwa.Kiedy Maniek,Sid i Diego wyruszają w poszukiwaniu
artefaktów,rozpoczyna się długa podróż pełna niebezpieczeństw,zagadek i
tajemnic.Oczywiście również Scrat w poszukiwaniach żołędzia nabroi.....w
końcu przyłączy się do naszych bohaterów,by razem z nimi się stąd
wydostać.A w Atlantydzie,wychodzi na jaw,dlaczego tak naprawdę Ela nie
chciała wyruszyć z resztą.....pojawia się mały mamut...