PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=839407}
6,4 72 tys. ocen
6,4 10 1 71560
6,1 29 krytyków
Enola Holmes
powrót do forum filmu Enola Holmes

"Enola Holmes" to ekranizacja książek dla młodzieży, a właściwie jej pierwszej części. Czytałam wszystkie trzy, które do tej pory wyszły u nas i były to całkiem fajne powieści. Film ma dużo zmienionych wątków, jak to zresztą bywa w adaptacjach kinowych. Jest też sporo innych zdarzeń, których w ogóle w powieści nie znajdziemy. Film potraktowałam jako miłą rozrywkę i nie oczekiwałam od młodej bohaterki inteligencji dorosłego Holmesa. Bardzo przyjemne kino familijne dla całej rodziny na sobotni wieczór :)

soufriere

Zmieniono całkowicie dwa główne wątki: zniknięcia matki (inna motywacja, inne rozwiązanie) i sprawy zaginionego markiza (inna motywacja, inna sprawczość, inny przebieg, inny wiek samego markiza...). Co z jednej strony podbiło wymowę książki i uczyniło feminizm głównym motywem filmu (i w ten sposób wywołało oburzenie znacznej części użytkowników filmwebu xd), z drugiej - wprowadziło wątek romantyczny (i w ten sposób wzburzyło feministki). Dodatkowo Enola w filmie jest dwa lata starsza, więc widz filmu wymaga od niej więcej niż czytelnik książki (stąd wzburzenie fanów Sherlocka Holmesa). W ten sposób, pisząc scenariusz obiektywnie znacznie ciekawszy niż książka, twórcy filmu wywołali oburzenie aż trzech grup odbiorców :D