PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=45}

Dzikie żądze

Wild Things
1998
6,6 18 tys. ocen
6,6 10 1 18438
5,7 16 krytyków
Dzikie żądze
powrót do forum filmu Dzikie żądze

Witam. Wiem, że ten film jest tak ułożony, żeby skonfudować widza. Pełno w nim nieoczekiwanych zwrotów akcji, bo ciągle się okazuje, że jedna osoba knuje za plecami drugiej intrygę wraz z trzecią osobą - mimo, że wcześniej w filmie nie było pokazane, że osoby pierwsza z trzecią się w ogóle znają.
Ale gdyby tak chcieć określić jakąś chronologię zdarzeń, dociec, jak było naprawdę - jaka byłaby Wasza wersja zdarzeń przedstawionych w filmie?

Bo dla mnie, to sytuacja w skrócie przedstawia się tak:
1. Lombardo, Suzie i Kelly knują przeciw matce Kelly. Wpadają na pomysł podpuszczenia matki Kelly, by pozwała pana Lombardo do sądu, a w sądzie Suzie ją skompromituje i matka Kelly będzie musiała zapłacić panu Lombardo odszkodowanie. Tym odszkodowaniem podzielą się.
Ma miejsce fakt, że Kelly myje panu Lombardo samochód, i potem się kochają u niego w domu (o tym dowiadujemy się ze scenek w napisach końcowych).
2. Lombardo jedzie do swojego adwokata, udaje przed nim przejętego i przybitego tą sytuacją z pozwaniem do sądu.
3. Kelly zgodnie z planem kompromituje w sądzie matkę Kelly.
4. Lombardo zgadał się z Suzie. Udaje przed Kelly, że ją kocha, że chce, aby pozbyli się Suzie. I inicjuje uderzenie butelką szampana w głowę Suzie, która wcześniej udawała przed Kelly, że jest pijana i ledwo kontaktuje. Lombardo chowa ciało Suzie do bagażnika samochodu i z Kelly jadą na bagna. Na bagnach, z ciałem Suzie na ramionach, by je porzucić na bagnach, idzie sam Lombardo, bez Kelly. Ale gdy znika z oczu Kelly, każe Suzie, by wyjęła sobie zęby obcęgami, by matka Suzie myślała, że Suzie zginęła. A to po to, by Lombardo z Suzie wypłynął na statku z pieniędzmi w siną dal.
(To mi się nie zgadza, bo gdy Lombardo jedzie wraz z Kelly na bagna, by pozbyć się zwłok Kelly, jest noc, a gdy Lombardo jest z Suzie, gdy ta obcęgami wyjmuje sobie zęby, jest dzień.)
5. Lombardo przekabaca na swoją stronę policjanta. Ten policjant, żeby inni policjanci nie pomyśleli, że jest w zmowie z Lombardo, celowo naprowadza ich na myśl, że proces sądowy jest przekrętem. A to po to, by policja weszła do mieszkania pana Lombardo, a gdy inni policjanci zajęci będą przeszukiwaniem tego mieszkania, ten policjant pójdzie zabić Kelly (co dogadał z panem Lombardo), pozorując, że doszło do tego w wyniku obrony koniecznej albo przypadku (nie pamiętam już teraz, jak się tłumaczył). O tym ze ten policjant wszedł i zabił Kelly, dowiadujemy się z jednej ze scenek, które lecą w napisach końcowych.
Według mnie to w tym momencie Suzie kombinuje razem z adwokatem przeciwko panu Lombardo.
6. Pan Lombardo jedzie do matki Suzie, aby wybadać sytuację i sprawdzić, czy ta rzeczywiście myśli, że Suzie zginęła. Ale dowiaduje się czegoś nowego od matki Suzie; mianowicie o jakimś koledze Suzie (już nie pamiętam, co to był za kolega, co takiego szczególnego w życiu Suzie znaczył).
7. Scena na statku: Pan Lombardo w zmowie z Suzie zabija policjanta, ale sam zostaje zabity przez Suzie (udającą, ze nie zna się na sterowaniu statkiem), która była w zmowie przeciwko niemu z adwokatem. Suzie dociera na miejsce, gdzie wita się baaardzo czule z adwokatem, i dzieli z nim pieniądze.

Wiem, że w moim toku myślenia mogą być błędy, bo film obejrzałem w lipcu lub w sierpniu tego roku, więc sporo faktów mogłem przeoczyć, a te, co zapamiętałem, mogą być zapamiętane niedokładnie lub błędnie. Dlatego proszę Was o wskazanie błędów w moim rozumowaniu. I jeśli macie swoje teorie, proszę, pochwalcie się nimi :)

damiano444492

Chyba nie ma błędów..... Tradycyjne pytania deklinacji - kto, gdzie, z kim, kiedy i (dodatkowo) za ile? ....

ocenił(a) film na 7
damiano444492

Generalnie, brakuje mi najwazniejszego, ze Suzie zaszantazowala Sama i z jej inicjatywy powstala cala ta sytuacja i ostatecznie ona - jako jedyna - wychodzi z tego z zyciem i kasą.

ocenił(a) film na 7
damiano444492

I jeszcze kilka poprawek:
To Suzie, a nie Sam "przekabacił" Raya (detektyw) i jak dla mnie ona zrobiła to znacznie wcześniej. To by tłumaczyło dlaczego Ray naprowadził resztę swoich kolegów na ślad tej trójki tj. rzekomego przekrętu. Bez udziału Raya film mógłby się w tym momencie skończyć, bo nikt nie drążył tego tematu.
Wkręcenie Raya w cały spisek jest dla mnie wielką zagadką, bo bez jego udziału wszystko mogłoby się odbyć o wiele łatwiej i z korzyścią dla wszystkich. Czyli rzekomo zamordowana Suzie uciekłaby z Samem i jest git. Nic nie udowodniono by Samowi, a być może wrobiono w zabójstwo Kelly.

No, ale rozumiem, że film miał być nieźle pokręcony i dobrze się bawiłam go oglądając, a teraz obmyślając ewentualne scenariusze. Wszystko w miarę trzyma się kupy, a film na pewno głupi nie jest. Nie należy go tylko brać śmiertelnie poważnie. No i jeszcze ŚWIETNA MUZYKA, ujęcia rodem z horrorów...

ocenił(a) film na 7
coolhanded

Brakuje kilku elementów w tym co piszecie.
Partnerka Raya (detektywa) rozmawia z przybraną babcią Suzie i tam dowiadujemy się jakie były motywy całej sprawy.
Potem od przybranego brata Suzie dowiadujemy się, że ona miała IQ ponad 200 i że potrafiłaby zrobić wszystko gdyby tylko się do tego przyłożyła.
Suzie była dzieckiem, które się wzięło z gwałtu, którego dokonał dziadek Kelly- tym samym miała tego samego ojca co matka Kelly ergo była ciotką Kelly.
Od "babci" Suzie dowiadujemy się, że detektyw Ray był zakochany w jakiejś dziewczynie.
Detektyw Ray przyłapuje swoją miłość na zdradzie z chłopakiem o imieniu Davy (albo Davie). Zabija chłopaka, a dziewczynę zamyka za narkotyki. Babcia Suzie myśli, że ta poszła siedzieć bo była świadkiem.
Czyli Suzie miała romans z Davym i z detektywem.
Siedząc w więzieniu (albo poprawczaku czy gdzieś) Suzie dzwoni wielokrotnie do swojego "przyjaciela" Sama Lombrado (z którym pewnie też miała romans), ale ten nie odbiera.
Po wyjściu Suzie odkrywa, że Sam ma romans z Kelly, robi im zdjęcia i z tymi zdjęciami się udaje do Sama.
Szantażując go namawia go do wciągnięcia we wszystko detektywa, żeby mogła się na nim zemścić.
Sam wciąga do spisku detektywa.
Suzie organizuje wszystko od początku do końca- mści się na detektywie za zabójstwo Daviego, na Samie za to, że jej nie pomógł jak siedziała w więzieniu i za romans z Kelly, na Kelly za to, że miała romans z Samem.
Każdy w tej intrydze myślał, że wie więcej od reszty i że to on na końcu zostanie z kasą.
Kelly była najbardziej oszukana bo myślała, że zostaną w trójkącie z Suzie i Samem, ale godziła się na śmierć Suzie bo była zakochana w Samie i lepiej dla niej było zostać we dwoje.
Detektyw Ray myślał, że Sam i Kelly zabili Suzie i że wrobią za to zabójstwo Kelly. Chciał się podzielić pieniędzmi z Samem i każdy miał pójść w swoim kierunku.
Sam miał się podzielić pieniędzmi z Suzie, ale został otruty.

Kubrak

No zostaje jeszcze adwokat Sama który jest , razem z Suzie, na samym szczycie piramidki : )