PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=565637}

Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 329 tys. ocen
7,7 10 1 329249
7,2 63 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem

zatkało mnie podczas sceny gwałtu. wiem że to nie film dla dzieciaków ale pokazanie tej sceny w taki sposób
zszokowało mnie. oglądałam dziewczyne z tatuażem jeszcze kilka razy ale tą scenę przewijałam...

majeranek2013

* omijam

czytaj ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałam że nie lubie scen sexu. Pisałam że oglądanie scen gwałtow nie jest przyjemne

ocenił(a) film na 5
majeranek2013

Gwałt to nie seks? A co, może obiad?

berni_

no nic ci nie poradzę, że nie rozumiesz o co chodzi.
No ale trudno, jedno z nas musi byc mądrzejsze i zakonczyc tą rozmowę. Niech to bedę ja.
Bo jaśniej już się nie da ci tego wytłumaczyc a rozmowa do niczego nie prowadzi.
Możesz zakończyć stwierdzeniem, że jestem dziwna. Jak tam sobie zechcesz.
Pozdrawiam.

berni_

Oczywiście, że gwałt to nie seks. Trzeba mieć nieco spaczone pojęcie seksu, żeby mylić go z okrucieństwem i przemocą fizyczną (bo na tym gwałt się zasadza, na dominacji i zadawaniu cierpienia). Więc o ile oglądanie dobrze nakręconej sceny seksu jest przyjemne, o tyle oglądanie realistycznej sceny gwałtu już niekoniecznie (choć oczywiście różne są upodobania). To stawia filmowe sceny gwałtu raczej obok scen tortur i przemocy, a nie obok scen erotycznych. Porównanie gwałtu do seksu z życiowym partnerem wydaje się co najmniej nie na miejscu... Co majeranek2013 wyłożyła już w tej dyskusji jak krowie na rowie...

ocenił(a) film na 5
mrs_robinson

Zatem zajmij się oglądaniem Króla lwa, a nie filmów sensacyjnych czy grozy.

berni_

Nie napisałam, że mną osobiście wstrząsają takie sceny - "Dziewczyna z tatuażem" nie zrobiła tak dużego wrażenia. Odniosłam się do Twojego stwierdzenia, że gwałt to seks. Czy o zgwałconej Lisbeth powiedzialbyś, że "uprawiała seks"? Nie uważasz, że już sam czasownik "uprawiać", który łączy się z rzeczownikiem "seks" zakłada czyjś współudział, czyli przyzwolenie? Nie wydaje mi się, żeby przykuta do łóżka dziewczyna przyzwalała na cokolwiek.

ocenił(a) film na 5
mrs_robinson

Zacznijmy od tego, że w ani jednej swojej wypowiedzi nie napisałem, że gwałt jest dobry, czy że go popieram. Wręcz przeciwnie - sam mogę wykonywać wyroki dla takich zwyrodnialców. To po pierwsze, bo chyba nie rozumiesz mojej wypowiedzi. Proszę więc nie wkładać mi do ust/palców czegoś, czego nie powiedziałem/napisałem.
Możliwe, iż powinienem napisać "gwałt, to też akt/stosunek seksualny". Czy z przyzwoleniem czy też bez jest to stosunek seksualny. Samo "seks" to zbyt ogólne stwierdzenie jak widać na Waszym przykładzie. Uprawiać z kolei, to można pole, marchewkę, etc.
Po drugie: powtarzam chyba po raz kolejny - to jest film. Jeżeli ktoś siada do filmu i zniesmacza go jakaś scena, to niech się lepiej zajmie czymś innym. Film, to sztuka tak jak teatr czy opera i jeżeli ktoś tego nie rozumie, to go później wszystko bulwersuje.
Kolejny przykład mamy akurat na czasie jeżeli chodzi o spektakl "Klątwa". Chodzi o odmawianie różańca przed Teatrem Powszechnym w Warszawie. Polska to jest jednak zaścianek.
Ostatnio czytałem dobre zdanie określające takie podejście do tematu kultury.
"Jeżeli nie tolerujesz laktozy, to po prostu nie pijesz mleka. A nie golisz łeb i ganiasz po mieście krzycząc je... ć krowy."
Reasumując: przeszkadzają mi sceny gwałtów, morderstw czy kradzieży, to skupiam się na animacjach. A to jest film z gatunku kryminał, thriller.