Millennium: Dziewczyna, która igrała z ogniem
Millennium: Zamek z piasku, który runął
Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
Kobieta z tatuażem to jakiś remake, w dodatku z o tytule nieadekwatnym do książek Larssona. Także ciekaw jestem czy ten film to okrojone trylogia czy też powyrywane z kontekstów sytuacje
Wszystko pomieszałeś.
Larsson nakręcił film pt "Smoki, które nienawidzą mężczyzn z tatuażem kobiety", i jest on remakiem książki Finchera.
Larsson to autor trylogii " Millenium" a Fincher to reżyser - i kto tu wyszedł na nieobeznanego?
The Girl with the Dragon Tattoo z angielskiego na polski w dosłownym tłumaczeniu to : Dziewczyna ze smoczym tatuażem, a skąd żeś wytrzasnął tamten tekst?
"Debil" - to nie jest rozwinięcie inteligentnej myśli, tylko odzywka prymitywów. Oświeć mnie
To nie była prowokacja tylko lekka kpina. Ten temat był poruszany dziesiątki razy. Na stronie głównej w części "Powiązane tytuły" wymienione są wszystkie trzy części szwedzkiej wersji. I kiedy tak z pasją Kolumba odkrywającego Amerykę zwierzyłeś się ze swoich przemyśleń, to aż się prosiło o żart. Inna sprawa, że nigdy bym nie przypuszczał, iż ktoś to może potraktować serio...
film się tak nazywa ponieważ książka larssona ukazała się w USA pod takim właśnie tytułem
Ta tylko panie mądry:
a) Tak książka jak i film szwedzki we wszystkich krajach anglojęzycznych krążą nie pod tytułem mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet, a właśnie the girl with the dragon tattoo
b) To nie jest remake. Lepiej pójdź sprawdź czym jest remake, bo niby proste słowo a sprawia Ci tak dużo problemów...
c) W porównaniu ze szwedzką wersją Amerykańska jest 10x wierniejsza książce.
To i tak błędnie jest tłumaczony. Dziewczyna ze smoczym tatuażem powinno być. Jeszcze nowszej nie widziałem tzn amerykańskiej. Ale jak streścili w nim cała trylogię to pewnie licho, aczkolwiek sam się przekonam