PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10051627}

Dziewczyna z igłą

Pigen med nålen
2024
7,6 14 tys. ocen
7,6 10 1 13839
7,4 61 krytyków
Dziewczyna z igłą
powrót do forum filmu Dziewczyna z igłą

Tyle w nim brudu, zła, beznadziei. I nie. Nie zachwycił, nie poruszył. Wiem, że na faktach. Opowiada historię Dagmar Overby, jednej z najbardziej znanych duńskich seryjnych morderczyń. Wiem, że sięga po ważne tematy. Ale go nie lubię, chcę o nim zapomnieć. Nie podoba mi się, że reżyser chce mną manipulować, chce mnie zaszokować. Nie zostawia mi nawet chwili oddechu. I niestety po pewnym czasie zamienia się to w nadmierne epatowanie bólu, którego już nie jestem w stanie przyjąć. To film tak przygnębiający, że chcę o nim zapomnieć.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Wątek powinien być oznaczony jako spoiler ;)

ocenił(a) film na 6
Dot_92

A gdzie masz tu opis fabuły?

ocenił(a) film na 9
Agatonik

no kurczę, dajesz zakończenie w drugim zdaniu xd i tak to jest spoiler :)

im_tiger

Nie widziałem filmu ale twoja wypowiedź bardziej mi zaspoilowała niż @Agatonik

im_tiger

Gdzie ona tam napisała coś o zakończeniu?

ocenił(a) film na 3
eltoro10000

Czytaj z uwagą, przecież napisała, wystarczy odnaleźć w odmętach tego brudu w necie tę koszmarną historię.kino współczesne musi na siłę epatować za wszelką cenę, im więcej brudu tym większą zwrócą na mnie uwagę, zero lekkości, cieżkie duńskie kino tak jak ich kompleksy wobec sąsiadów...

wkrol_filmweb

Jak ktoś nie lubi, albo nie rozumie, to po prostu nie musi oglądać. Jeszcze gorzej, jak ktoś nie wie o czym jest film, który ogląda. Czytając recenzję filmu o Tedzie Bundym miałbyś pewnie pretensję o spojlerowanie. gdyby ktoś napisał, że to film o seryjnym mordercy.

ocenił(a) film na 3
eltoro10000

Jak ktoś nie jest w stanie przyjąć do wiadomości krytycznej opinii, to wysuwa zarzut o niezrozumieniu, wyluzuj, w drugim zdaniu Agatonika jest spojler, nie musi nam opowiadać czego dotyczy film.

wkrol_filmweb

Czyli jednak nie zrozumiałeś. Poza tym, drugie zdanie to: "Tyle w nim brudu, zła, beznadziei." Serio to spojler, czy nawet policzyć zdań nie potrafisz?

ocenił(a) film na 3
eltoro10000

Drugie, czy trzecie jakie ma znaczenie, jest spojler, ponieważ pisze na czym oparty jest pomysł filmu i tyle i aż tyle. Napisz doktorat z analizy wypowiedzi Agatonika na Forum, wymagają "fenomenologicznej egzegezy", wytłumaczysz ją później wszystkim... Ale czy warto? Może lepiej idź do kina i się rozluźnij nieco ba spinasz się a to szkodzi.

wkrol_filmweb

Ja tu widzę spinkę jedynie u ciebie.

ocenił(a) film na 6
wkrol_filmweb

Jakby idolem reżysera był Von Trier

ocenił(a) film na 8
im_tiger

zgadza się, dziewczyna spojluje i to mocno

ocenił(a) film na 8
belmont33

Dlatego należy to zgłosić aby oznaczyli jak spoiler

ocenił(a) film na 8
im_tiger

Dokładnie. Zgłosiłem to i tez powinieneś. Dobrze, że nie przeczytałem tego wątku przed obejrzeniem filmu.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Opis fabuły jest w tym zdaniu: "Opowiada historię Dagmar Overby, jednej z najbardziej znanych duńskich seryjnych morderczyń." W opisie na stronie filmu było tylko wspomniane, że "świat Karoline rozpada się na kawałki, gdy odkrywa szokująca prawdę o swojej mocodawczyni.", a ty tę prawdę podałaś jak na tacy w swoim komentarzu. I już nie bardzo jest po oglądać film, jak znamy zakończenie...

Jeśli jeszcze możesz oznaczyć swój wpis na forum jako wpis zawierający spoiler, to zrób to, żeby inni go nie przeczytali zanim obejrzą film.

Dot_92

Nie przepadam za komentarzami tej kobiety, szczególnie za jej poglądami, ale tu muszę bronić.
Dowiedziałam się o tym filmie z artykułu na portalu internetowym. Tam też były podane takie informacje, jakie podaje autorka wątku.  Ja z góry się domyśliłam o czym będzie film- po tytule. Słyszałam o tej historii. Nie konkretnie, ale z opowieści pewnej wstrząśniętej dziewczyny, książką ''Ditta'' bodajże.
 /MOŻLIWY SPOILER/ 
Opowiadającą historię młodej pielęgniarki w Skandynawii w dawnych czasach, przeżywającej szok, po tym jak zwierzchniczka wydaje jej polecenie wbijania igły w główki niechcianych noworodków, by je uśmiercić... Ta wstrząsająca książka, ujawniająca okrutną praktykę, mogła i prawdopodobnie była inspirowana tą historią, a być może na niej oparta.
Biorąc pod uwagę koniunkturę na filmy mające usprawiedliwiać aborcję i nagradzanie ich, od razu domyśliłam się, że o tę historię chodzi.
Dlaczego jednak będę bronić autorki?
Spoiler, to zdradzenie SZCZEGÓŁÓW fabuły, nie jej nakreślenie.  Być może ja trochę zaspoilerowałam nawiązując do książki. Choć nie wiem, filmu nie widziałam. To tylko domysł. Nie wiem, czy tak jest w powyższym filmie.
Nie mam funkcji spoiler w poście, ale za bardzo nie czuję się winna.
Osoba wchodząca w komentarze pod filmem przed jego obejrzeniem powinna zdawać sobie sprawę, że będą go komentować ludzie, którzy go widzieli i odnosić się do fabuły, czasem bardzo emocjonalnie. Zwłaszcza w przypadku takich filmów.  Jeśli nie chcą absolutnie nic o filmie wiedzieć, to po co w te komentarze wchodzą przed obejrzeniem filmu?
Żeby zobaczyć, czy warto? Mogą poczytać recenzję i oceny.
Ja wchodzę w komentarze nieoglądanych filmów właśnie po to, by się czegoś o fabule dowiedzieć, by przekonać się, czy chcę być narażona na takie treści. Cieszę się, że mogę to zrobić i odpuścić sobie pewne filmy.  Ocenę i tak wystawiam po ewentualnym obejrzeniu sama, nie podpierając się cudzą.

P.S.
No dobra, edytowałam i na wszelki wypadek dopisałam spoiler ręcznie, żeby osoba o innym podejściu nie poczuła się pokrzywdzona.

ocenił(a) film na 7
Edna_fw

To, że na jakimś portalu internetowym opisywali film ze szczegółami, nie znaczy, że na Filmwebie też ma tak być.

Ty pisałaś komentarz i tak, tu nie ma opcji "zawiera spoiler". Ale jak ktoś zaczyna nowy wątek na forum, to jest taka opcja.

"Osoba wchodząca w komentarze pod filmem przed jego obejrzeniem powinna zdawać sobie sprawę, że będą go komentować ludzie, którzy go widzieli i odnosić się do fabuły, czasem bardzo emocjonalnie." No nie, nie tak działa Filmweb. I po to jest opcja "wpis zawierający spoiler", żeby z niej korzystać ;) Pierwszy raz się spotykam z tym, że ktoś na forum Filmwebu opisuje szczegóły filmu, które nie są podane w opisie filmu, i jeszcze nie zaznacza, że to spoiler.

ocenił(a) film na 7
Edna_fw

Ty pisałaś komentarz i tak, tu nie ma opcji "zawiera spoiler". Ale przy zaczynaniu nowego wątku na forum jest taka opcja.

"Osoba wchodząca w komentarze pod filmem przed jego obejrzeniem powinna zdawać sobie sprawę, że będą go komentować ludzie, którzy go widzieli i odnosić się do fabuły, czasem bardzo emocjonalnie." Po to Filmweb ma opcję "wpis zawierający spoiler", żeby z niej korzystać ;) Pierwszy raz się spotykam z tym, że ktoś na forum Filmwebu opisuje szczegóły filmu, które nie są podane w opisie filmu, i jeszcze nie zaznacza, że to spoiler.

Edna_fw

"Nie przepadam za komentarzami tej kobiety, szczególnie za jej poglądami"

Jak ładnie napisane :)
Mogę się podpisać pod powyższym zdaniem całkowicie - co więcej, gdy widzę, że "Agatonik" chwali jakiś film, zachwyca się nim (swoją drogą, jej wpisów jest tu pełno, chyba ogląda wszystko co jest dostępne, nie odchodzi sprzed telewizora) - jest to dla mnie automatycznie sugestia, by danego filmu nie oglądać, bo będzie gniotem.

WojtekJot

No to możemy sobie rękę podać.;) Ale na tym poprzestańmy...
Nagonki personalne brzydkie są. Nic nie wnoszą, odciągają do meritum. Lepiej omijać osobę, z którą odbiera się na innych falach.
Pozdrawiam:) 

ocenił(a) film na 3
WojtekJot

W punkt!!

ocenił(a) film na 8
Edna_fw

Przecież niczego takiego nie było w filmie

tolerancja91

Nie wiem co było w filmie. Nie oglądałam go. Napisałam swoje przypuszczenia, co do fabuły. I z tego co widzę specjalnie się nie pomyliłam. W szczegółach co najwyżej.

ocenił(a) film na 8
Edna_fw

Weź mnie nie osłabiaj, w szczegółach... wstyd takie dyrdymały pisać, doprawdy

tolerancja91

Mam szczerze w nosie co cię osłabia. A jak wstyd ci pisać dyrdymały, to po prostu ich nie pisz i bezsensownie ludzi nie zaczepiaj.

ocenił(a) film na 8
Dot_92

Za późno :(

ocenił(a) film na 3
Dot_92

Nie warto... Jak chcesz się dołować, to proszę bardzo, fil nie zostawia przestrzeni, jest potwornie anachroniczny.

ocenił(a) film na 7
Dot_92

Zgadzam się, dzisiaj przed seansem chciałam jedynie przeczytać komentarze czy warto iść do kina, ale niestety po opinii od razu się domyśliłam o co będzie chodzić w filmie.

ocenił(a) film na 3
Dot_92

Po co czytasz komentarze przed obejrzeniem filmu?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
stefanw2001

Spadaj, chamie

ocenił(a) film na 8
Agatonik

No, niestety filmy muszą czasem być brudne, pokazujące zło jeśli chcą nam co, przekazać jakaś prawdę. Jak dla mnie film znakomity, choć mocny

ocenił(a) film na 6
Ewiatko

Tak, masz rację. Doceniam, ale nie chcę go już nigdy zobaczyć

ocenił(a) film na 3
Ewiatko

Jakąś prawdę....

ocenił(a) film na 8
Ewiatko

Ludzie po prostu wolą komedie romantyczne i nagle są wstrząśnięci wyrwaniem z wygodnej bańki komfortu emocjonalnego. "A bo to takie niemiłe... Ja w świetnym nastroju sobotniego wieczoru i tu takie BUM! A fee..."

Agatonik

"Wiem, że na faktach". To po co wybrałaś się na ten film? Skoro wiesz co ta kobieta zrobiła to czego się spodziewałaś po filmie?

ocenił(a) film na 6
Pani___Malgorzata

Po pierwsze, to że na faktach dowiedziałam się po obejrzeniu filmu. Po drugie to akurat w moim odbiorze miało bardzo niewielkie znaczenie. Podbiło tylko emocje. Po trzecie - sama obejrzyj, a potem się wypowiadaj.

Agatonik

Skąd wniosek, że nie oglądałam? XD

Agatonik

To zdradzę zakończenie tak żebyś miała pewność. Karolinę na koniec zaopiekuje się dziewczynkaą która mieszkała z Dagmar.

ocenił(a) film na 3
Pani___Malgorzata

I ciekawe czym się zajmą? Może otworzą sklepik z cukierkami i...

Agatonik

I bez odbioru. Właśnie stałaś się moją ulubioną komentatorką zaraz po dzyniu88 ;)

ocenił(a) film na 3
Agatonik

To nie musiałaś w ten sposób komentować, pomyśl jak coś napiszesz...

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Nie uważasz, że ostatnia scena filmu jest wzruszająca i dająca nadzieję? Cały film jest przygnębiający i totalnie smutny, ale wg mnie ta ostatnia scena jest piękna i wnosi dużo humanizmu, jak i pokazuje złożoność głównej bohaterki.

ocenił(a) film na 6
alojzz

Pewnie tak, ale przytłoczona tym, co wcześniej się działo, chyba ją zapomniałam

ocenił(a) film na 8
Agatonik

To jak ty ten film oglądałaś? Przez palce? Dobry film, chociaż przez komentarze na filmwebie wyobraziłam sobie, że będzie nie wiadomo o czym

ocenił(a) film na 3
alojzz

Wcale nie jest wzruszająca, ta mała wygląda jak czarownica, demon, i razem z nową Mamusią, będą robiły to samo...

ocenił(a) film na 7
wkrol_filmweb

Inaczej zinterpretowałem zakończenie filmu.