Ech, zmieniłam nic i mi zniknął temat.
Czy zna ktoś książki podobne do "Portretu Doriana Gray'a"? Według mnie
powieść genialna, wręcz rzuciła mnie na kolana i szukam powieści w podobnym
klimacie.
Niestety musze cie zmartwić, jednak podejrzewam że nie ma. Wilde był naprawde niezwykły w tym co pisał a jego książka o Dorianie-jest fenomenalna, i wydaje mi sie, że chyba nikt nie jest w stanie dorównać Oscarowi. A że jestem prawdziwym molem ksiażkowym, i ze wszystkich książek żadna nie przypominała mi dzieła stworzonego przez Oscara Wilde.
+ jeśli znalazłabyś coś w tym stylu, koniecznie sie odezwij.
Pozdrawiam.
Słyszałam o "Opowieściach niesamowitych" Edgara Allana Poe. Dzisiaj
wypożyczyłam, ciekawe, czy naprawdę jest w "dorianowym klimacie" ;) Również
czytam dużo książek i nigdy nie spotkałam się z taka cudowną atmosferą w
książce, dlatego też pytam, a nóż ktoś o czymś wie.
Jest książka w podobnym do tej klimacie, która zresztą ponoć dodała Oscarowi weny: Huysmans "Na wspak".
No właśnie,ponoć niektórzy krytycy twierdzili,że ta powieść którą tak
zachwycił się Dorian to ponoć "Na wspak",choć sam Wilde temu zaprzeczał. W
każdym bądź razie to podobnie jak "Portret Doriana Graya" powieść
dekadencka,więc warto przeczytać.
Hmmm, Edgar Allan Poe to nie jest klimat Dorianowy, ale są to bardzo, BARDZO godne polecenia utwory. Kto nie czytał, niech nadrobi zaległości w trybie natychmiastowym! (I chyba nawet polska wersja jest sensowna, o ile pamiętam.)
Mnie właśnie zawsze zastanawiało, jaką książka zachwycał się tak Dorian i Henry.
"Opowieści niesamowite" ? Ja nie słyszałam o tej książce. Byłabym wdzięczna gdybyś później napisała czy warto tę książkę przeczytać;)
Czytaliście tą książkę po polsku czy w oryginale? Nie umiałam znaleźć tego przetłumaczonego ale oryginał, mimo że czasem pisany trudnym językiem, też wciąga no i ma też niesamowity klimat.
lilith : ta książka, to cykl opowiadań. Na razie przeczytałam "Upadek domu
Usherów" i powiem: warto.
Warto, warto. Czytałam dość dawno, ale pamiętam, że wywarła na mnie duże wrażenie. Jak sama nazwa wskazuje, opowieści są dość niesamowite. ;] Polecam. Teraz poluję na "Na wspak". Pozdrawiam. ;)
Ja już szukam "Na wspak" z pół roku,bez rezultatów. Raz tylko kojarzę,że
była jakaś aukcja na allegro i książka poszła za jakieś 60 zł. Pozostaje
nam już chyba tylko rozejrzeć się po miejskich bibliotekach albo czekać na
jakąś cudowną reedycję. No chyba, że ktoś ma ochotę na ebooka po angielsku
("Against the Grain"). Ja ,niestety, za ebookami delikatnie ujmując nie
przepadam,więc z tego nie korzystam ;) .
http://books.google.pl/books?
id=GEvP3JdI5S0C&dq=against+the+grains+huysmans+ebook&printsec=frontcover&so
urce=bn&hl=pl&ei=4bXlSqHpCcnesgbu2rCDAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnu
m=4&ved=0CBYQ6AEwAw#v=onepage&q=&f=false
Ten powyższy coś nie działa i są w nim pominięte strony,przepraszam.Mam
jeszcze drugi link,może ten będzie działał
http://www.bookrags.com/ebooks/12341/
Ostatnio natknęłam się książkę Roberta Stevensona "Dr Jekyll & mr Hyde". To krótka nowela, ale ma w sobie coś z klimatu "Portretu...". Jeśli ktoś miałby na nią ochotę, to mam i mogę wysłać mailem. Pozdrawiam.
Ostatnio natknęłam się książkę Roberta Stevensona "Dr Jekyll & mr Hyde". To krótka nowela, ale ma w sobie coś z klimatu "Portretu...". Jeśli ktoś miałby na nią ochotę, to mam i mogę wysłać mailem. Pozdrawiam.