Wczoraj opisałem pod tym tematem jak w piątek wpadły mi psy na chatę i zaje.... kompa a o tym że przy okazji zabrali także i laptopa ojca już niewspomne ehh
Chciałem tylko ostrzec bo uważam że o tym powinno się mówić głośno !!!
A co zrobili admini tego syfu ? poprostu skasowali temat z wypowiedziami!
Dlaczego jak piszemy o piractwie to tematy zostają a jak ktoś nas ostrzega to tematy znikają????
Jaką politykę prowadzą admini tego syfuuu?
Osobiści myślałem że to bajka ale jak widać na moim skromnym przykładzie pewnie nie jeden już pisał o podobnym problemie.
żal.pl tak określiłbym tutejszy syf!!! a raczej osoby które to kreują.
No wiec tak:
1) Na torrencie sami Cie nie zlapia
2) Ktos Cie musial wkopac ze piraty trzymasz
3) Skad pewnosc ze to przez Torrenta
4) Jezeli masz Bearshare i czesto przez niego sciagasz to masz winowajce. Bearshare po przekroczeniu jakiegos limitu pobranych danych informuje policje o tym. Albo jezeli sciagasz z jednego zrodla to tez latwo wykryc.
5) Na torrencie nie ma zadnych szans zeby Cie zlapali dlatego usuwaja takie tematy. Torrento to najbardziej rozbydowana siec P2P (peer to peer - ty do mnie ja do Ciebie) i nawet jezeli jest jeden seed (wysylajacy) policja nie wykryje skad wysyla ani adresu IP.
słuchajcie! Ściąganie filmów nie jest przestępstwem! ściągając filmy dla siebie i do własnego użytku nie rozpowszechniamy ich! nie mają prawa zabrać kompa jeżeli nie mają nakazu oraz podejrzenia o rozpowszechnianie. Tak więc nie bójcie się tego straszenia!!! Można ściągać i to jest na legalu! ale nie sprzedawajcie tych filmów i uważajcie komu pozyczacie.
Ściąganie tak a wysyłanie????? na tym polega P2P.
Apropo braku możliwości namierzenia - żart.
Umieszczam seda i mam wszystkie IP ściągających - resztę proponuję samemu sobie dopowiedzieć.
Poszłą ola do przedszkola, zapomniała wibratora lol
Właśnie mi koleś to wytłumaczył :
Oni łapią tylko jak wysyłasz a raczej jak twój torent wysyła i w tym momencie nastepuje bezpośrednie połączenie peer2peer jak ktoś woli i nieważne co masz i czego używasz !!! to jest połączenie bezpośrednie i wyciągnąć IP to jak naciśniecie ENTERa a koleś tłumaczył mi to tak : włącz firewall i podczas kożystania wyświetl używane porty - wtedy widzisz od kogo i do kogo wysyłasz, w jakiej predkości i z jakiego programu.
Tak to jakoś było.
Jak to nie jest??? placisz komus za sciaganie filmu??? to jest okradanie producenta i dystrybutora, a kradziez to przestepstwo.
No ok, ale tu chodzi o pewne niuanse prawne - prawo obowiązujące w Polsce nie przewiduje kar za ściągnięcie filmu / muzyki ( co innego z softem). Poszkodowany nie może ci nawet wytoczyć postępowania cywilnego. Więc ściąganie jest legalne - nielegalne jest zaś udostępnianie i za to można być oskarżonym...
Jak umieszczą seda na serwerze to Cię mają. A zapaewniam, że to robią (dobry tytuł wystarczy - zawartość seda nie ważna IP i tak twoje mają jak zaśsiesz).
"1) Na torrencie sami Cie nie zlapia "
Niestety łapią, np http://news.torrent.pl/old/prawo/isp_ujawnil_ponad_1000_nazwisk_uzytkownikow_udo stepniajacych_pliki.html
"2) Ktos Cie musial wkopac ze piraty trzymasz "
To już inna sprawa.
"4)Bearshare po przekroczeniu jakiegos limitu pobranych danych informuje policje o tym."
To jest jakaś bzdura.
"Torren to to najbardziej rozbydowana siec P2P i nawet jezeli jest jeden seed (wysylajacy) policja nie wykryje skad wysyla ani adresu IP."
HAHHAH, nawet ja - zwykły użytkownik - wiem jakie IP mają inni ściągający dany plik. Po prostu mam uTorrenta i w zakładce "Połączenia" wyświetlają mi się poszczególni użytkownicy z ich adresami IP.
ale to nie jest istotne, jest ogólny regulamin i ty w p2p nie rozpowszechniasz tego film tylko udostepniasz seeda. poza tym jak ktos ma neo to ma zmienne IP wiec nie ma jak go wykryc :)
"ty w p2p nie rozpowszechniasz tego film tylko udostepniasz seeda"
Udostępniasz te fragmenty które już ściągnąłeś.
"jak ktos ma neo to ma zmienne IP wiec nie ma jak go wykryc "
TP ma obowiązek logować IP i przechowywać te dane przez 3 lata. Tak więc jeśli policja zgłosi się do nich z konkretnym adresem IP i dokładną datą z ostatnich 3 lat oni bez problemu udostępniają adres delikwenta.
Bład !!! ISP musi trzymać przez 7 lat takie info wiec zmienne ip nic ic nie da, co do wiadomosci powyżej jak mi powiedziano a jak i ja się domyślam seda to masz w głowie według prawa nie ma wiekszego znaczenia że wysyłąsz w kawałkach bo tak samo możesz samochody wlaić lol.
Co do tego jak to jeden kolega ma racje podono wystarczy byle firewalla odpalić i pokazuje komu wysyłasz i od kogo pobieradsz, to jest bezpośrednio więc wystarczy że policja odpali torenta i popatrzy kto im przysyła to tak jak by im na mapie pokazać lol
W każdym razie miłego gawędzenia, ja tylko mówie było ze mną.
gdzie wy żyjecie w średniowieczu ??? torrenty ?? a sa szybsze bezpiecznijesze sposoby sciagania filmów np p2m . i jak ja sciagam od kilku lat z serweruw zagranicznych innaczej z stron hostingowych np rapidshare . megaupload film mam szybko wiem ze niema virisuw i po 3 nikomu niewysylam w tedy tylko sciagam torrenty tez mi cos dla dzieci
Może i dla dzieci kivars, ale sądząc po niechlujstwie twojego postu to raczej tobie bliżej do piaskownicy niż użytkownikom torrenta.
Gorąco zachęcam:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta
Powiem tyle :
Ściąganie z torentów tak samo i z emule to głupota!
Szybkość i łatwość namieżenia was przez policje czy organizacje antypirackie które ostatnio i w polsce się pojawiają to max kilka sekund na odres IP a ISP musi podać policji adres domowy bez powodu! Policja nie musi tłumaczyć się po co. Tak jakoś jest to przyjęte prawnie.
Ogólnie P2P i pobieranie filmów i softu to jedna wielka pomyłka więc to że Cie na tym przyłapali nie jest niczym nadzwyczajnym. Nonstop są takie akcje policji i zapewne będzie ich o wiele więcej a że policji pomagają w tym organizacje antypirackie powinno skłonić Twoją owsobę do myślenia do myślenia.
"Ogólnie P2P i pobieranie filmów i softu to jedna wielka pomyłk"
no cóż Polska to biedny kraj trzeba sobie jakoś radzić
jak biedny malo forum warezowych jest z linkami do stron hostingowych ??? multum i tak o wiele szybciej bezpieczniej sciagnac film trzeba troche pomyslec a nie isc na łatwizne
zapomnialem dodać ze takie sciaganie partów danego filmu z stron hostingowych np rapidshare jest legalne bo ty tego nikomu nieudostepniasz nic niewysylasz tylko sciagasz a nielegalne bedzie w tedy jesli po sciagnieciu sam bedziesz rozprowadzal na wlasna reke ehh co z ta polską
ehh kivars, rapidshare'owi już został wytoczony proces o piractwo w Niemczech, dogadają się z mpaa i tyle - padnie jak napster... a poza tym nie mam ochoty co 15 minut resetować łącza by ściągnąć kolejny fragment z 47 kiedy pobieram dvd - no chyba że ty płacisz 54.99 EUR rocznego abonamentu i nie musisz resetować...
niemusze resetowac bo mam premium a kto muwi o rocznym stary wystarczy pomyslec:) ja z kumplem uzywamy 1 konta nowe rapid kosztuje 20 zl (miesieczne) takze raz ja place raz on i raz na 2 miesiace wydac 20 zl to niemajatek trzeba pomyslec:P:P
a jaka wygoda mam ochote cos obejrzec i obojetnie jaki film mam w niecala godzine ide do pracy na 8 godzin zapuszczam rapida przez flashgeta wracam i mam 7 filmow wiec bije te torenty smieszne :) i to jest luksus za 20 zl na 2 miesiace wiec da sie wszystko tylko trzeba chciec:)
ok czyli płacisz 120 złotych rocznie - ja mam takie samy transfery (Polish Tracker) i nic płacę. Tylko trzeba pomyśleć i używać PeerGuardiana żeby nie być schwytanym... z resztą na PT nic mi nie groziło by nawet i bez peerguardiana, w końcu obowiązuje tam system zaproszeń i byle kto nie wejdzie...
peerguardian i inne zabezpieczenia ale zawsze jest lekkie ryzyko ze cie namierza a tu w rapidzie masz bezposrednie sciaganie i to wszystko zadnego wysylania i czujesz sie bezpieczny ze masz legalnie pozatym jest wieksze prawdopodobienstwo ze nie zlapiesz virusa zadnego a przez torenty to wlasnie tak
Dokładnie, ja korzystam z rapidshare (zawsze predkość leci na maxa, nie tak jak z torrentów, gdzie jest się zawsze uzależniony od seedów i peerów)... torrenty to już przeżytek :)
Kwiras ty promujesz piractwo! za to też mogą cię oskarżyc i to na kilka innych paragrafów niż tylko udostępnianie!
Masz pecha.... a duzo tam miales na twardych? bo slyszalem ze za taka jedna mp3 mozna dostac 1zl, to iel ci przyszlo placic ?
Pamiętajcie o tym,że nie musicie wpuszczac poliicjanta do domu jesli nie ma nakazu rewizji.
Niestety w praktyce wygląda to tak że policja może wejść na odznakę i donieść nakaz w przeciągu 7 dni, no forum prawnym Vogla się ludzie na ten temat wypowiadali :/
Ja polecam używanie TrueCrypt, wszystko wtedy jest zaszyfrowane i nawet jak wpadną do domu to i tak nic z dysku nie odczytają.
Kazdy oczywiscie sie tu ciezko udziela jaki kurwa on jest mocarny i jakie myczki stosuje zeby łapsów przechytrzyć... Wszystko jest do wykrycia i rapid, i torrenty, bearshare'y i inne scierwa...
To, ze tylko sciagasz a nie udostepniasz to jeden, wielki mit, ktorymi zaslaniaja sie wszyscy uzytkownicy. Wiadomo, ze prawdopodobienstwo zlapania wzrasta z momentem sporego udostepniania, ale ludzie tylko sciagajacy nie sa bezpieczni. Od tego są przechowywane logi przez providera... Zmienne IP to tez sciema, jak wyzej logi demaskuja Cie momentalnie. Zreszta zawarta w nich informacja o tym, ze laczyles sie i rozlaczales kilkaset razy w miesiacu tez nie wyglada rozowo (mowie o tych co nie maja konta Premium). Od niedawna Policja nie ma obowiazku informowania o powodzie udostepnienia im adresu "pirata" a nasza kochana TPSA lubi sypac na lewo i prawo...
Osobiscie uwazam, ze wyzej wymieniony przyklad to jakas sciema smarka neostrady, prowokacja z nudów, a jesli juz to jest to zwiazane ze sporym udostepnianiem, rozprowadzaniem miedzy kolesiami nowych gierek za "dyszke" i rzeczywiscie to ze ktos Cie sprzedal jest wysoce prawdopodobne. Bo wjazdy na meliny sa przewaznie udokumentowane nielegalna dzialalnoscia na szersza skale, sporym uploadem danych, itp. itd...
http://www.idg.pl/news/101127.html
"ZPAV skierował do sądu pozwy o naruszenie przepisów prawa autorskiego. Użytkownicy pozwani przez Związek Producentów Audio Video pochodzą z 16 miast w całej Polsce. Rekordzista, mieszkaniec Wrocławia, udostępniał w Internecie 2 terabajty danych. Najmniej danych, bo zaledwie 115 MB, udostępniał pewien student z Koszalina."
Jak widać niekoniecznie musieli go sprzedać.
najbezpieczniejsze jest chyba połączenie naszych pomysłów:
Bittorent + peergurardian/ipfilter albo rapidshare jak ktoś woli, do tego true crypt http://sklep.benchmark.pl/pelny_23313.html jak ktoś wyżej słusznie zaznaczył. Ja bym dodał jeszcze przechowywanie case'ów z plytami dvd gdzies w bezpiecznym miejscu (skrytka na poczcie? znajomi nieściągający?).
Ale to i tak gówno da jak psy/ifpi/zpav podłączyły się do netu przez jakiegoś isp np tpsa albo jeśli rapidshare nas sprzeda w zamian za nietykalność. Ciężkie życie, całą nadzieja że w tym morzu milionów internautów akurat nas nie wyłowią...
niby masz racje ale do 1 sie myslisz o jedna zecz omineles co do rapida jak tylko sciagasz a nieodostepniasz bo niemaja jak sprawdzic tego czy po sciagnieciu calego filmu z rapida akurat go komus udostepnisz lub sprzedaz lub licho wie co z nim zrobisz myslisz ze oni beda lapac kazdego co sciaga z rapida lub strzelac ze moze po sciagnieciu cos od dalej z tym robi???? niebeda sie bawili w takie zeczy bo jest zaduzo ludzi 1 co to beda lapac z torentow bo widza wyraznie ze udostepnia takze rapid bezpieczniejszy
ja mam pytanie, jeśli sciagam cos torrentem - wiec i udostepniam - i jest to np jakis program tv, typu relacja z koncertu, mecz, itp., czyli cos co nie jest wydane oficjalnie i nie mozna tego kupic w sklepie - czy to tez podlega karze?
No ok, tylko ktoś tu nie zauważa, że żebyś ty mógł ściągnąć coś z rapida to rapid to musi udostępnić - a nie jest ciężko zamknąć taki centralny serwer, w przeciwieństwie do zdecentralizowanej sieci p2p takiej jak np kad w emule czy dht w torrencie. Myślę że to jest kwestia kilku miesięcy zanim to po prostu padnie pod napływem pozwów prawnych...
Nieważne czy KAD czy DHT! pobierasz i udostępniasz bezpośrednio więc to nie ma znaczenia czego używasz.
tylko żę rapid ma pewnego haka na ekhm wymiar sprawiedlowosci jak sama nazwa wskazuje to jest strona hostingowa oni trzymaja twoje dane taki 2 dysk i to przechowuja i mozna stwierdzić ze nieodnich zalezy co z tym robisz bo odnich dostajesz link z adresem swojego pliku a to co robi dalej uzytkownik wysylajac ten link na forumy to on robi to nielegalnie a w swietle prawa rapid (niby ) jest czysty dlatego tak ciezko im zamknać tą instytucje:)
Skoro do Pirate Baya się przyczepili, że trzyma torrenty (czyli tylko namiary na jakiś plik) i IFPI zażądało od nich 2,5 mln dolarów rekompensaty, to niestety mogą się również przyczepić do rapida, który przechowuje fizycznie pliki.
Czas pokaże... może riaa zbankrutuje...
jeśli dla siebie ściągasz to nic ci nie mają prawa zrobić bo przecież nie sprzedajesz ściągniętych plików no chyba że byś ściągał po 30 filmów dziennie no to może by cię chwycili ale tak jak jeden czy dwa filmy ściągniesz na jakiś czas dla to siebie to na pewno cię nie chwycą zależy też jaki program i jaki masz net więc nie bójcie się tak jak tu kolega napisał.