PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10018054}

Dobry opiekun

The Good Nurse
2022
6,4 22 tys. ocen
6,4 10 1 21555
5,7 17 krytyków
Dobry opiekun
powrót do forum filmu Dobry opiekun

Abstrahując od głównego wątku w filmie, zastanawia mnie jedna rzecz: zakres obowiązków pielęgniarek w amerykańskich szpitalach. Zdziwiło mnie, że noszą tam stetoskopy na szyi, reanimują pacjentów, a nawet rozmawiają z rodziną zmarłego pacjenta i o śmierci informują. U nas jest to raczej rola lekarzy. Ktoś wie, czy w Stanach pielęgniarki mają naprawdę większy zakres obowiązków od naszych?

ocenił(a) film na 5
klomers

W Austrii tak samo jest jak w Stanach i
dodatkowo dawno nie mówi się siostro tylko z szacunkiem ,proszę pani lub pani oddziałowa .

klomers

W Polsce pielęgniarki/pielęgniarze również mogą nosić stetoskopy ( wykonują badania fizykalne, odsłuchują pacjentów) w szpitalach klinicznych w większych miastach coraz częściej to widać. Odnośnie reanimacji- również to wykonują. Zakres obowiązków pielęgniarek/ pielęgniarzy zwiększa się z roku na rok i z uzyskaniem stopnia od licencjatu przez magistra do skończonej specjalizacji. Od następnego roku pielęgniarki systemu będą stwierdzać zgon. Obecnie większość czynności pielęgnacyjnych przy pacjencie wykonuje opiekun medyczny na zlecenie pielęgniarki/ pielęgniarza

klomers

W uk jest to samo. Sa bardzo dobrze przeszkolone na wielu szczeblach i to sa naprawde bardzo dlugie lata nauki. Wiele moich kolezanek poddalo sie juz na poczatku lat nauki. Slyszalam Nawet ze nurse ma wiecej do powiedzenia niz lekarz

klomers

Również zwróciłem na to uwagę. Zważywszy, że w innych filmach tego nie ma należy przypuszczać że naciągnęli fakty.

Przemyslaw_Rozanski

Nie jest to naciągnięcie faktów. Wszystko zależy też od szpitala. W szpitalach prywatnych są tzw pielęgniarki prowadzące, które prowadzą danego pacjenta przez cały okres leczenia. Piel. te badają pacjenta, zlecają, modyfikują leczenie. Zlecają również opiekunom medycznym wykonywanie czynności pielęgnacyjnych przy chorym.

klomers

Nic dziwnego. Na Zachodzie lekarz jest wzywany do poważnych przypadków. Pielęgniarki mają znacznie rozszerzone kompetencje. Tylko w Polsce po staremu lejarze są traktowani jako bogowie, a z wiedzą praktyczną u nich coraz gorzej. Ta opiera się na wynikach diagnostycznych i programach komputerowych. Bieda.