PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=11726}
7,4 299 tys. ocen
7,4 10 1 298900
7,0 45 krytyków
Dirty Dancing
powrót do forum filmu Dirty Dancing

Porównując z teraźniejszymi filmami o tańcu (te wszystkie "Stepupy"- zgroza!), film jest świetny, ale co poza tym? Co takiego ma sam w sobie, że ludzie go kochają? Oglądałam i potwornie mnie nudził, aż dręczą mnie szczere wyrzuty sumienia.

ocenił(a) film na 10
galarediviva

niepotrzebnie Cię dręczą,film nie wszystkim musi się podobać
a czym się zachwycam? DD ma klimat,pasje,opowieść o pierwszej miłości,(zakazanej oczywiście,jakżeby inaczej ;-))muzyka,taniec,Johnny ;)
to tak z grubsza,poza tym mam doniego wielki sentyment,to był chyba pierwszy dorosły film jaki oglądałam ;-)

ocenił(a) film na 8
fenix

być może historia mało oryginalna, ale potrafi chwycić za serce.tak też stało się z moim. muzyka jest cudna, niezmiennie puszczam ją sobie na ukojenie, no i ten klimat całego filmu..niepowtarzalny. ten film to koncentrat emocji. oglądając za każdym razem poddaję się ich działaniu. jak to się dzieje,że film nas wzrusza i porusza? bo być może w głębi tak szczerze identyfikujemy się z bohaterami, a cała ta historia jest esencją naszych pragnień, namiętności, marzeń, snów, i czego tam jeszcze chcemy ;]

galarediviva

Ten film obecnie jest uważany za klasyk, do mnie z kolei nie trafił zupełnie. To chyba ze względu na główną bohaterkę, której nie mogłam ścierpieć. Choć przyznam, że porównania ze Step up są rzeczywiście trochę nie na miejscu. Jak dla mnie 6/10 obejrzałam raz i więcej tego nie zrobię.

White_Rose05

wedlug mnie film jest fantastyczny!!! te sceny,Johnny i wogole atmoswera...Wspaniale... ja widzialam ten film z 10 razy i z mila checia obejrze go jeszcze raz:) te nowe filmy o tancu... faktycznie w nowych filmach lepiej tancza ale to nie to samo co dirty dancing...

White_Rose05

fenomenu tego filmu nie da siw wytłumaczyć. on po prostu ma Coś w sobie i już!zachwyca, powala.

galarediviva

A ile masz lat? no bo skoro porównujesz go do terazniejszych beznadzieji to musisz mniec conajmiej 15. Film jest z 1987 roku i jeszcze pare lat temu kiedy telewizja była mniej obrana w sceny seksu i wyuzdania ten film robił furore!!!!!

beatricze19

mam 21 lat i wcale nie porownuje tego filmu do terazniejszych jak to nazwalas(es) baznadzieji... naisalam tylko swoje zdanie poza tym co ma wiek do upodoban filmowych...kazdy ma swoje zdanie.

beatricze19

Również nie chodziło mi o porównywanie tego filmu ze współczesnymi w sensie zestawienia, miałam na myśli raczej to, ze dzisiejsze filmy o tańcu nie moga się z tym równać, bo o co innego w nich chodzi. A co do wieku, to nie sądzę by miał on tu jakiekolwiek znaczenie. ;)

galarediviva

No tak ale jakby niebyło patrzec kiedys tanczyło sie inaczej i muzyka tez była inna a czasami warto obejrzec cos co oddstaje od dzisiejszej normy. Niemozna porównywac filmy z przed 20 lat do terazniejszych poniewaz i świat i kino idzie do przodu. Dirty Dancing to klasyka i czy sie to komus podoba czy nie:)

galarediviva

a moim zdaniem jednak czasem ma. bo obecni nastolatkowie, wychowani na emanujących seksem teledyskach i filmach, mają problemy z docenieniem i zrozumieniem tego filmu, gdzie miłość, pierwszy dotyk jest ukazane w sposób tak delikatny i nieśmiały.

ocenił(a) film na 9
galarediviva

Mogę go oglądać 100 razy pod rząd, a to z powodu świetnej muzyki. Niektóre utwory mogę nucić w kółko. Do tego dochodzi.. W zasadzie nie wiem, ale mi się podoba. :)
'Stepup' - zgroza! Taak, z tym się zgodzę. ;P

ocenił(a) film na 10
kolorowazuz

Dla mnie to również film mojego dzieciństwa, który do dziś wzbudza we mnie ogromne emocje: muzyka jest cudowna, historia piękna (aczkolwiek troszkę banalna), ale ten film ma klimat, którego brakuje chociażby Dirty Dancing 2, nie wspominając już innych współczesnych, np. Step up. Produkcja ponadczasowa dla ludzi, którzy lubią połączyć piękną historię z tańcem...a z Patrickiem chętnie bym sama zatańczyła;-)
Pozdrawiam

manciashow

Dokładnie. Dirty Dancing 2 ma bardzo podobną fabułę, jednakże brakuje tam takiego klimatu jaki był w Dirty Dancing, który trzeba przyznać, że nigdy się nie nudzi. Wczoraj obejrzałam go po raz... eeee a kto to by liczył, i znów mnie zachwycił :)
po prostu CUDO :)

użytkownik usunięty
galarediviva

Wszyscy si,ę nim zachwycają, bo im się zwyczajnie podoba. Na pewno jest lepszy od "Tylko taniec" lub "Step up"
Ten film to klasyka i nigdy się nie znudzi. ;*
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
galarediviva

bo po prostu jest dobry

widać pasję, widać taniec, nie skomplikowana fabuła no i chyba, mimo cukierkowości, widz czuje, że postacie są realne, a nie jak dzisiejsze 'niewiniątka-zakonnice', które pod koniec filmu rozkładają nogi - film ma w sobie swoistą niewinność, jest zmysłowy.. a step upy i to coś z mikołajczyk to jak szybki numerek z tanią dziwką na trasie W-Z..

użytkownik usunięty
diana6echo

Dobre xD
.
.
.
.
.

użytkownik usunięty

jak dla mnie wszystkie tego rodzaju filmy są nudne i sztampowe, ale ten przynajmniej był pionierski. reszta jest milczeniem.

galarediviva

Nie będę powtarzał tego co pisali inni, dodam tylko że w filmie jest świetna muzyka i to chyba sekret sukcesu tego filmu. Choć sama historia też jest sympatyczna do tego w tle podział na "lepszą" i "gorszą" klasę ludzi co powoduje, że ich taniec jest jeszcze bardziej "zakazany"...

ocenił(a) film na 10
galarediviva

Naprawde nie wiem czemu ale kocham ten film. On jest taki o zakazanej miłości, o zakazanym tańcu... i wgl wszystko jest w nim booskie. Ten film razem ze szkoła uczuć i keith to moje ulubione filmy,

użytkownik usunięty
Szpila95

Piękna muzyka,taniec,klimat,zakazana miłość i styl ubierania się w tamtych latach. To wszystko powoduje,że kocham Dirty Dancing.

Uwielbiam ten film! Oglądałam go wiele razy i aż sama sobie się dziwię,że nie mam go na komie. A teraz jeszcze przypomina moje życie,tzn. zakazana miłość. Muzyka i aktorzy są świetni. Pozdrawiam!;)

galarediviva

dobra juz nie marudz tylko wlacz sobie po raz trzysetny step up bo w koncu step up i pochodne filmy to jest dobre kino.... :///

ocenił(a) film na 8
Grisza30

ten film to klasyka, porównywanie go do wspóczesnych filmów jest bez sensu to nie o to chodzi. jak na tamte czasy byl nowatorski i odważny. teraz może już nie jest, ale zagrany jest świetnie, muzyka super, historia banalna, ale stara jak świat i pewnie przez kolejne 100 lat będzie dalej wałkowana

galarediviva

Yyy,jak byś nie wiedziała nakręcono go już DAWNO temu ,a do tej pory wszyscy go znają.Oznacza to chyba że jest dobry.

ocenił(a) film na 8
paulamu12

Sama nie wiem, co jest w nim takiego niezwykłego... Ale kocham ten film :)

ocenił(a) film na 3
paulamu12

Eeeeej Plan 9 z Kosmosu też wszyscy znają :D Hehe Ale film jak na tamte czasy był czymś a te stepupy teraz są niczym :P

ocenił(a) film na 3
galarediviva

Dla mnie ten film zawsze był jakiś taki kiczowaty itd. ALE rozumiem że na pewno wielu osobą się spodobał... No powiedzmy szczerze głównie kobietom bo to bardziej film dla kobiet jest :) Porównywanie go z nowymi filmami "o tańcu" to pomyłka. Nowe filmy nigdy nie będą miały ani klimatu ani pewnej klasy, a tego nie mogę odmówić DD.

użytkownik usunięty
Tenenit

Przede wszystkim: MUZYKA.

Kilka kawałków z tego filmu leciało na moim weselu :) Mimo że to jeden z filmów mojego pokolenia po raz pierwszy obejrzałem to dośc późno bo dopiero w 2003 czy 2004 roku z żoną, która jeszcze wtedy nie była moją żoną.

Dzisiaj widziałem po raz piąty czy szósty. Do oglądania we dwoje - idealny. Samemu by mi się nie chciało.

ocenił(a) film na 8

Zależy jak na niego patrzeć - pamiętam, że oglądałam go kilkanaście lat temu i mnie zachwycał i wcale nie nudził. :) Muzyka, taniec, historia wszytsko było super... Obejrzałam go po długiej przerwie chyba ze dwa lata temu i troszkę mnie znudził. ale na pewno to pionier w tego typu filmach i na pewno jeszcze nie raz go obejrzę. :)

ocenił(a) film na 7
galarediviva

Zrozumieją go trochę starsi-to lata młodości.Lata 80-te to najlepsze czasy.Muzyka,taniec,filmy...wszystko było wyjątkowe.

ocenił(a) film na 7
CelineMarie

"Zrozumieją go trochę starsi-to lata młodości.Lata 80-te to najlepsze czasy.Muzyka,taniec,filmy...wszystko było wyjątkowe. " - Każda generacja ze względu na sentyment mówi że czasy młodości były wyjątkowe ja nie bende inny przy czym 21 wiek też ma parę plusów

Oj nie znoszę filmów o tańcu Step Upy i inne to tandeta muzyczna aktorska i generalnie kiła ale Dirty Dencing to absolutny wyjątek. Muzyka porywa podobnie jak historia i aktorstwo ile w tym wszystkim namiętności pasji jakiś marzycielskich wizji.

galarediviva

Ja mam 17 lat, ale ten film uwielbiam. Jest on o niebo lepszy od np. Step up. Chociaż lubię wiele filmów o tematyce tanecznej, ten jeden chwycił mnie za serce.

ocenił(a) film na 1
Aila

film na żenująco niskim poziomie beznadzieja aktorska o tematyce już nie wspominając.dno i 100 metrów ochydnego mułu. uwierzcie oglądając usnąłem. ode mnie 1/10 szkoda ze nie mozna dac 0

riddick1981

Widocznie nie interesujesz się tańcem, to film dla miłośników Patricka lub tańca.

galarediviva

Zgadzam się z CelineMarie. Dla mnie też są to wyjatkowe lata ( moje dziecięce), wtedy wszytsko było inne, inaczej się trochę patrzyło na świat. Film ma w sobie to coś według mnie. We współczesnych filmach pełno jest seksu, niczego nie trzeba się domyślać, bo wszystko jest podane na tacy. w filmie ważne i cenne są pierwszy dotyk, pocałunek. Jest w nim ta świeżość osoby, która dopiero zaczyna wchodzić w dorosły świat, a do tej pory była trzymana "pod kloszem".
Ja bardzo lubię ten film, uwielbiam muzykę i układy taneczne.
Polecam :)