PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=538571}

Diabeł

Devil
2010
6,1 49 tys. ocen
6,1 10 1 49432
5,7 11 krytyków
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

czego wy oczekiwaliscie po tym filmie? widze duzo negatywnych kometarzy że w filmie nic sie nie dzxiało,nie lała sie krew,że "lepsze horrory widzieliście". A czy ktos wysilił sie aby zobaczyć że nie jest to horror tylko thriller? moim zdaniem dobry w swoim gatunku,aczkolwiek przesłanie filmu dosyć lakoniczne,nie do końca trzyma sie to chwilami kupy,stąd ode mnie mocne 6/10

ocenił(a) film na 7
Shrodis

film mi się podobał,te momenty kiedy światło w windzie gaśnie i nie wiesz co się stanie naprawdę dobre,tylko zakończenie mi się nie spodobało,gdy tą babkę zobaczyłem to chciało mi się śmiać,diabeł wchodzi w starsze osoby które się najwięcej przeważnie modlą i chodzą do kościoła to się kupy nie trzyma,ale do obejrzenia jak najbardziej,polecam

ocenił(a) film na 9
kamil166

No ta starcza babka za bardzo do modlących sie i chodzących do koscioła nie należała

ocenił(a) film na 7
lukasz_m89

może na tym miał polegać film, pokazać że nawet starsze osoby które się niby modlą i tak są bezbronne z siłą szatana która ją opetała.

ocenił(a) film na 5
Shrodis

diabeł wszedł w tą babę żeby pokazać temu chłopakowi z Afganistanu, że źle zrobił uciekając z miejsca wypadku? trochę to nie pasuje, przecież diabeł to złe siły, dlaczego chciał ukarać chłopaka, bo źle postąpił? bardziej by to pasowało do boga, ale bóg nie zabiłby tylu ludzi, więc co to miało znaczyć?

ocenił(a) film na 7
dead_evil

To dlaczego zginęła reszta ludzi w windzie skoro diabeł chciał ukarać tylko tego chłopaka chociaż reszta też nie była w porządku mieli grzeszki na sumieniu ale nie duże to dlaczego oni zginęli?

kamil166

Po pierwsze to diabeł nie chciał "ukarać" - diabeł nie karze przecież za zło, tylko chciał zabrać jego duszę, co jest jego celem.
Po drugie nie chciał "ukarać tylko tego chłopaka" - po prostu na jego duszy najbardziej mu zależało, ale pozostałe też chciał zabrać. (słyszałem, że niestety w wersji z lektorem tak było).
Po trzecie użycie babci jako diabła nie miało pokazać, że starsze, modlące się osoby są bezbronne wobec szatana, ponieważ ta babcia z tego co pamiętam, to miała raczej sporo na sumieniu. Choć nie jestem pewny czy ostatecznie nie było znane jej nazwisko, bo myśleli że to Jane Kowski, a to gość z Afganistanu nazywał się Janekowski.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 3
Shrodis

Oczekiwałem od tego filmu ciekawego punktu widzenia na sprawy pojawienia się diabła między ludźmi, oraz trochę gagów, które by mnie przestraszyły na tyle, abym (a film oglądałem późną nocą) bał się wstać od telewizora i wyjść do kibla. ALe niezbyt sie to udało...
Szczególnie irytujący był ten nawiedzony Latynos, który ni stąd ni zowąd, bez wątpliwości i badania sprawy, od razu wiedział co to jest diabeł, znał jego zwyczaje i wiedział, co się stanie. Mało to wiarygodne. Rozbiło mi to klimat...