Zapraszam do wymieniania wszelakich easter eggów, które udało Wam się wyłapać (najlepiej każdy po jednym). Więc zgodnie z tradycją, ja zacznę:
miejscem, gdzie Francis przetrzymywał Vanessę, był wrak Helicarriera :]
Nawiązania do innych filmów:
1. Uprowadzona - koszmar z Neesonem
2. 127 godzin - odcinanie ręki
3. Green Lantern - zielony kostium
4. X-Men - McAvoy czy Stewart?
5. Geneza: Wolverine - figurka Deadpoola
6. Koszmar z ulicy wiązów - twarz jak Freddy Krueger
7. Gwiezdne wojny - Yoda i Luke
8. Batman i Robin - homoseksualiści
9. Władca pierścieni - gruby Gandalf
10. Matrix - agent Smith
11. Obcy - Negasonic jak Ripley
12. Pulp Fiction - El Cancer
13. Blade - Weasel wspomina o nim w barze
14. Pora na przygodę - zegarek Deadpoola
15. Kokon - Deadpool wspomina o tym filmie
16. Spider-Man - "Your friendly neighbourhood Pool"
17. Wolny dzień Ferrisa Buellera - scena po napisach
Tyle mi w tej chwili przychodzi do głowy
Jeszcze nawiązanie do Ojca chrzestnego- gdy Deadpool po porwaniu swojej dziewczyny przyszedł po pomoc do tej akademii to krzyknął do Kolosussa "Mam dla ciebie propozycję nie do odrzucenia" ;)
Z oczywistości jeszcze "Voltron" - Wade nawiązywał do robo-panter łączących się w większego robota.
Plus jeszcze większa oczywistość: grający Deadpoola Ryan Reynolds grał w trzech ze wspominanych filmów:
- w "X-men Genezie: Wolverine" - Deadpoola (w wersji soft, ocenzurowanej, kucyk-friendly);
- w "Green Lantern" tytułowego Zieloną Latarnię (widoczny na zdjęciu w portfelu);
- w trzeciej części "Blade'a" wspomagał tytułowego bohatera w walce z Drakulą.
Ja dodałbym jeszcze "Wiecznego studenta",czyli Reynolds pouczający młodego hindusa (taksówkarz) jak wyrwać laskę. Myślę, że to nie był przypadek ;) Green Lantern nie oglądałem ale wiem, że miał tam znaczenie pierścień. Scena w której Wade wybiera w nagrodę właśnie pierścień i mówi coś w stylu " Tak długo na niego czekałem" skojarzyła mi się właśnie z jego poprzednim filmem choć nie wiem czy słusznie. Wie ktoś może, czy powtarzane głownie pod koniec hasło "cztery z pięciu" też ma jakieś ukryte znaczenie?