już byłem przekonany, że znam zakończenie... a tu taka niespodzianka! ona spowodowała, że daję +1 gwiazdkę. aktorstwo i niektóre efekty może nie zachwycają, ale scenariusz, muzyka i klimat filmu są naprawdę dobre (szczególnie klimat w tym teatrze). 8.5/10
Moge smiało powiedzieć że jeden z lepszych horrorów z ostatnich lat...Fajny klimat,muzyka,wciągajaca i zaskakująca fabuła.
Co do zakończenia uwaga SPOILER ta macocha była tą Mary przez chwile pomyślałem że to jej krewna ale po jej słowach cyt. i co kto tu jest pajacem....było wszystko jasne że to Mary we własnej osobie.
Zakończenie troche może pozostawiać poczucie rozczarowania z powodu zwyciestwa że tak powiem zła bo to ona 1 zamordowała tego chłopca a potem w odwecie zamordowali ją.
mnie film sie bardzo podobał moze dlatego ze jestem dziewczyna to sie balam:)) leee zawsze uwazalam ze lalki sa straszne:)
Tak ! zakończenie ewidentnie i dosadnie podkreśliło klimat i fabułe filmu, i oczywiscie zajechało James'em Wan'em, który zrobił podobny "trick" w "Pile" co też zachwyciło :)
Daje 9/10 ...Film super...Można się przestraszyć. Końcówka jak dla mnie to Wielkie Zaskoczenie!!!
"oczywiscie zajechało James'em Wan'em" chyba Leigh Whannell'em bo to on napisał scenariusz do obu filmów i mu należą się wielkie brawa :D za film i fabułe
masz absolutna racje:)to kolejne wielkie dzieło Leigh Whannella, głównie jego.Wiecej takich filmów jego autorstwa oraz produkcji z jego udzialem w rolach glownych:)
Film jako horror nie jest straszny, ale ma w sobie to coś przez ostatnie dwa lata nie oglądałem żadnego horroru który by mnie tak zaciekawił i zaskoczył. Przez ostatnie lata słabych horrorów to MARTWA CISZA wychodzi najlepiej. Do tego w filmie pojawiła się lalka z Piły :).
nie zauwazylam lalki z pily, ale pewnie byla tam gdzie te 100 lalek było, w teatrze?? w kazdym razie film mi sie bardzo podobal,chociaz troche glupie z tymi jezykami troche(ze sobie je doczepiala). Film nie byl straszny, ale za to wciągający i mnie tez zaskoczylo zakończenie. Zreszta pila tez nie jest straszna, pila jest tylko i wylacznie ohydna. Szczerze powiedziawszy wole horrory psychologiczne, niz takie jak wlasnie pila- ohydne i brutalne. :P