PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108661
4,4 15 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Czy 30letniemu człowiekowi film się spodoba? Czy jest to kolejna propozycja dla 16latków??

ocenił(a) film na 4
Panna_Freddy_K

Metryka widza nie ma tu nic do rzeczy. Jak na mój bagaż doświadczeń filmowych, owe dzieło nie wnosi do kinematografii nic świeżego. Sporo niedomówień i logicznej spójności. Brakowało tylko "Earth song" Wacko Jacko pod sentymentalny przekaz i napisy końcowe.

ocenił(a) film na 7
Panna_Freddy_K

Mimo, iż było już kilka filmów bazujących na podobnym motywie, to wydaje mi się, że ten film może się spodobać.

Paul20

Skrajnie rozbieżne opinie ;) Chodzi mi o to czy to kolejny film o nastolatku ratującym świat, który po drodze zakochuję się?

ocenił(a) film na 4
Panna_Freddy_K

Jest to pozycja dla 16 latków. I tak, jest to taka historia której się spodziewasz.

Generalnie rzecz biorąc znajdziesz tu kilka truizmów, które widziałeś z pewnością przynajmniej kilkakrotnie w książce i filmie w znacznie głębszej i inteligentniej podanej formie. I na tym w sumie kończy się wartość filmu.
A tak by podpowiedzieć. Jest nakręcony na podstawie książki, która w stanach jest lekturą w ich odpowiedniku szkoly podstawowej ;)

Dealric

E to odpuszczam. I tak wiem jak się skończy.

P.S. Panna=kobieta ;D

ocenił(a) film na 4
Panna_Freddy_K

Wybacz, nawet nicku nie przeczytałem wcześniej ;)

Dealric

Wybaczam :p

Panna_Freddy_K

Za dużo w tym filmie moralizatorstwa, które w sumie nie wiadomo dlaczego jest skierowanie do widza. Zabijanie słoni czy prowadzenie wojny to czynniki na które nie mamy żadnego wpływu, a film stara się pokazać, że to jest nasza wina.

No i fragment ze zbrodniarzem mandelą, który rzekomo jest przykładem odwagi, pokazuje, że jest to film robiony po łebkach, dla dzieci.