PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=860225}

Czego nauczyła mnie ośmiornica

My Octopus Teacher
2020
7,6 29 tys. ocen
7,6 10 1 29104
7,2 31 krytyków
Czego nauczyła mnie ośmiornica
powrót do forum filmu Czego nauczyła mnie ośmiornica

Ten film to swego rodzaju majstersztyk, nie mówimy tu tylko o filmie przyrodniczym, to przejmująca historia człowieka który szuka swojego miejsca na ziemi i niesamowitej więzi, którą doskonale rozumiem. Piękny, wrażliwy i wzruszający.

NIEZMIENNIEZMIENNY

Też go rozumiem. Nie dziwię się wielu osobom, że nie mogą sobie poradzić z obecną rzeczywistością. Moim zdaniem film pokazuje, że jesteśmy największym pasożytem na tym świecie, niszcząc właściwie wszystko, co jest od nas większe, lepsze czy mądrzejsze. Super, że założył fundację i ma życiowe cele, takie wartościowe.

majaluki

Zgadzam się w 100% jesteśmy cierniem ziemi, a szkoda bo mogło by być pięknie, gdybyśmy tylko nauczyli się koegzystować z innymi gatunkami, niestety potrafimy tylko mordować, niszczyć, gwałcić, podbijać... Odurzeni chciwością i pychą niszczymy wszystko na swej drodze, żałosne.

NIEZMIENNIEZMIENNY

No jak widać nie do końca można mieć na wszystko wpływ. W tym wypadku podwodny świat posiada własną hierarchię i toczy wojnę między sobą. Przecież to rekin zjada ośmiornicę a nie człowiek. I zjadłby prędzej czy później bo jest silniejszy. Gadanie, że potrafimy niszczyć i mordować jest głupie. Idź na sawannę i spróbuj zaprzyjaźnij się z lwem albo nosorożcem. Zobaczymy kto będzie uciekał w środowisku naturalnym.

ocenił(a) film na 10
chance81

Ile masz lat?

Polska2021

Czterdzieści dwa

Polska2021

Wybacz, myślałem że to do mnie

NIEZMIENNIEZMIENNY

Zaskoczyło mnie to, że wzruszyłam się na tym dokumencie. Pięknie pokazana relacja człowieka ze zwierzęciem. Zgadzam się- majstersztyk!

fergi14

Czyli empatia nie jest Ci obca, i dobrze, bo to znaczy, że są jeszcze dobrzy ludzie

NIEZMIENNIEZMIENNY

Wiadomo, że ciężko byłoby trzymać małe katulątko jako zwierzaka domowego; a to wanna za mała czy graniczące z cudem kupno dopasowanej smyczy - juz 'widzę' ten gniew Yog-Sotha.

ocenił(a) film na 9
NIEZMIENNIEZMIENNY

Komentarz w punkt <3 Film cudowny, wzruszający, piękny

secondface22

Pozdrawiam :*

ocenił(a) film na 10
NIEZMIENNIEZMIENNY

TAK zgadzam się TO CUDO! Piękny film !Wzruszyła się! Polecam:)

sylsob1

Pozdróweczki :*

ocenił(a) film na 10
NIEZMIENNIEZMIENNY

Zgadzam się , cudowny film ...nie mogłam opanować łez oglądając .Czułam też złość , w tych scenach z rekinami .Złość , że jej nie pomógł ..Dawno nic co oglądałam, tak mnie nie wzruszyło jak to arcydzieło . Jest nominacja do Oscara i życzę aby ten Oscar był .

To_ja_Teresa

Tersko, zgadzam się z Tobą w 100% ;)

ocenił(a) film na 10
To_ja_Teresa

Dobrze wiedzieć, że tak wiele osób ten film porusza...Ja płakałam jak bóbr:)

ocenił(a) film na 10
NIEZMIENNIEZMIENNY

Niektórzy "recenzenci" tutaj (wybaczcie słownictwo) pieprzy o "niezdrowej relacji" człowieka z tą istotą, która wypełnia swoje ewolucyjne zadanie, a jednocześnie wychodzi poza naturalny schemat i (tu pytanie) zaprzyjaźnia się z czlowiekiem.
Macie tak, że po obejrzeniu przez kilka, kilkanaście dni chodzi Wam to po głowie?
U mnie tak było.
Łzy były, niemoc była, współczucie było.
Chyba to się nazywa człowieczeństwem?
Ten film mnie rozwalił. Nigdy tego nie zapomnę.

Polska2021

To się nazywa empatia. Człowieczeństwo w tych czasach to już chyba obelga, robimy tyle syfu i beznadziejnie złych rzeczy, że utożsamianie się z człowiekiem nie brzmi dobrze ;)

ocenił(a) film na 10
NIEZMIENNIEZMIENNY

Empatia - jak najbardziej. Jeszcze bym bronił tego pozytywnego znaczenia "człowieczeństwa", znacznie gorzej rzecz się ma ze słowem "ludzkość" - tak jak napisałeś, być człowiekiem to już nie brzmi dumnie :)

Polska2021

Masz rację, pomyliłem pojęcia