Ktore filmy widzieliscie i dlaczego podobaly sie wam a dlaczego moze nie ??
1. Czasem slonce czasem deszcz - tradycja i stroja no i nie zapomniana muzyka z tancem.
2. Cos sie dzieje - wspaniala przyjazn i to czym jest milosc ( lubie piosenke kiedy pokucili sie na boisku, a koledzy wszystkim mowia ze to zrobili)
3. Chalta Chalte - jest calkiem inny sama do konca nie wiem za co go lubie ale tak jest ( no i piosenka to ta w ktorej szuka jej w miescie i znajduje ja na moscie chyba, wkazdym razie jest tam korek :)
4. Devdas - ten film mnie uzek wogule jest bardzo smutny i wogule, lubie go za ogul i za smierc Devdasa. Bardzo przygnebiajacy.
5. Gdyby jutra nie bylo - hmmm film wyruznia sie i co do postepku Amana to nie wiem czy dobrze postapil, glownej aktorki nie lubie bo wydaje sie sztuczna i wogule. Ale film dobry.
6. Asoka - lubie ten film chodz ogladalam tylko w naszej Tvp 1 i tam chyba nie bylo wszystkiego. Lubie ten film bo jest tam pokazana przemiana Asoki i Kaurwaki. No i to: jest cos lepszego niz wladca i cesaz. Wedrowiec ktory odnalaz cel swojej podrozy.
7. Fanaa - ten film jest dlamnie najgorszy jaki widzialam, ogladalam go tylko dla glownej aktorki. Jak dlamnie malo muzyki i tanca - muzyka nie za ciekawa. No i ostatnia scena gdzie szczela doniego 2 i zabija go. No ale sa tez tam fajne momety ktore pamietam ale tylko momenty.
8. Duma i uprzedzenie - to chyba nie jest typowy film dla tego gatunku ale mnie sie wmiare podobal zwlaszcza piosenka o z "No life without wife"
9. Nigdy nie mow zegnaj - nawet dobry, ale musze jeszcze ras obejrzec z napisami juz nie dlugo. Wtedy bede dokladniejsza.
10. Jestes przy tobie - fajny i troche smieszny, fajna mloda aktorka - ladnie sie prezentuje. No i fajna muzyka.
11. Paheli - fajne stroje no i magia super i bardzo fajna muzyka i taniec babki ktora kreci sie na kolanach :)podwujna rola Shahrukh Khan
12. Veer-Zaara - hmmm motyw dbania o dume kobiety wow no i zaparczywy obronca, chodz nie lubie Preity Zinta to film jest fajny i ladne widoki.
13. Krrish - fajny i smieszny podwujna rola Hrithik Roshan - ladne cialo bardzo pokazane, no a moze wyszczegulnione.
14. Żona dla zuchwałych - fantastyczny i wogule bardzo sie mi podobal za calosc jest w nim prawie ze wszystko.
No mam jeszcze 2 ale nie obejrzalam wiec nie bede pisac onich no i jeszcze ulubieni aktorzy : Shahrukh Khan, Kajol, Rani Mukherjee no i jeszcze moze Hrithik Roshan. No to teras wasza kolej piszcie !!
1.KHNH-pierwszy film bolly jaki widzialam,i ktory lubie najbardziej:)Wzruzajaca historia,swietna muzyka i moi ulubieni aktorzy:)
2.K3G-ogolnie mi sie podoba,ale 1 polowa zdecycowanie lepsza od 2
3.MHN-Fantastyczny filmik:)Najbardziej podoba mi sie scena jak Lucky spada z dachu i Ram go ratuje:)
4.DDLJ-Cudo!!!Uwielbiam kazda scene w tym filmie.Arcydzielo.No i ta muzyka..
5.KKHH-Calkiem przyjemny
6.Asoka-Ciekawy i choc nie przepadam za Kareena tam mi bardzo pasowala
7.BaB-Fajna komedyjka z dobra obsada i ciekawa historia
8.Dil to pagal hai-Lekki i calkiem fajny,ale bywaja leprze
9.Mohabettain-Chyba najgorszy jaki widzialam.Nie podobaly mi sie te 3 watki milosne
10.Dil ka rishta-Fajny:)I dobra gra Aish
11.Dil se-Taki sobie...Dosc mocny.Jak dla mnie godny uwagi,ale do ulubionych nie nalezy
No i to narazie byloby na tyle...Mam nadzieje,ze wkrotce bedzie tego wiecej:)
1 Alag
2 Asoka /x3 (świetny)
3 Baadshah (ubaw po pachy)
4 Baazigar (mocny, brutalny, bardzo dobry)
5 Bunty aur Babli /x3 (cudowny)
6 Chalte Chalte (smuty i jedna świetna piosenka "Ghum shuda")
7 Deewana (słaby)
8 Devdas (realizacja genialna, film bardzo dobry)
9 Dhoom (taki sobie)
10 Dil Chahta Hai (przyjemny komediodramat)
11 Dil Se (trudny, ale piękny i perfekcyjnie zrealizowany)
12 Dil To Pagal Hai (średniawy)
13 Dilwale Dulhania Le Jayenge/ x3 (genialna klasyka)
14 Don (klasyka; nieśmiertelna muzyka i kilka niezapomnianych scen; polecam zaprawionym w bojach)
15 Duplicate /x2 (niezły ubaw, ulubiona komedia)
16 Dus (dno)
17 Dushman (brutalny, bardzo dobry)
18 Fanaa /x2 (mam mieszane uczucia, jednak coś w tym filmie jest)
19 Fight Club (najgorszy)
20 Ghulam (znakomity)
21 Guddu (naiwny melodramat; przeszczep oczu i te sprawy; marny )
22 Gupt (Kajol jako czarny charakter - dosłownie i w przenośni; niezły)
23 Ishq /x2 (uwielbiam tę komedię)
24 Kaal (horror, który śmieszy zamiast straszyć)
25 Kabhi Alvida Naa Kehna (bardzo nietypowy; warty obejrzenia)
26 Kabhi Haan Kabhi Naa (słaby)
27 Kabhi Khushi Kabhi Gham /x7 (klasyk, znam już prawie na pamięć, ale nadal świetnie się ogląda)
28 Kal Ho Naa Ho /x3 (film kultowy w moich kręgach)
29 Karan Arjun (naciągany scenariusz; bardzo słaby)
30 Koi.. Mil Gaya (E.T po Bollywoodzku - lol)
31 Koyla (tak poważny, że aż śmieszny)
32 Kuch Kuch Hota Hai (piękny)
33 Lagaan /x2 (znakomity)
34 Main Hoon Na /x2 (niezły ubaw, ale słaba muzyka)
35 Masti (słaby)
36 Misja w Kaszmirze /x2 (średni ze wskazaniem ku dobremu)
37 Mohabbatein (jeden wielki smut)
38 Mujhse Dosti Karoge! (jedna wielka gra nawiązań)
39 Paheli (świetna muzyka, ale film mi się nie spodobał)
40 Parineeta (klimatyczny)
41 Phir Bhi Dil Hai Hindustani (również niezły ubaw)
42 Pyaar To Hona Hi Tha (przyjemna komedyjka)
43 Rang De Basanti (najlepszy i ulubiony)
44 Saathiya (marny)
45 Salaam Namaste (prowokacja i nic więcej)
46 Shakti: The Power (świetny scenariusz, denny film)
47 Swades / x2 (cudowny i ambitny zarazem)
48 Veer-Zaara / x4 (piękny)
49 Water (ambitne półbollywood)
50 Yuva
Poza tym:
51. Duma i uprzedzenie / x2 (marna podróbka Bollywoodu, szkoda czasu)
52. Monsunowe wesele / x2 (film nie bollywoodzki, ale świetny)
53. Terrorystka (film o 180 stopni różny od Bollywoodu; niezły)
To teraz moja skromna lista:)
*Czasme słońce, Czasem deszcz* Był to mój pierwszy film z Bollywoodu. Więc to moja pierwsza miłość. Po raz pierwszy oglądałam go dwa razy z rzędu. Zaczarował mnie, a szczególnie muzyka.
*Żona dla zuchwałych* Sama postać Raja jest wspaniała, zabawna i doskonale zagrana. Kajol i ShahRukh się wspanile kompletują.
*Gdyby jutra nie było* Jak już gdzieś napisałam to kocham ten film za wszystko. Dosłownie wszystko.
*Jestem przy Tobie!* To jest całkowicie inny film od tego co już widziałam. Przede wszytkim spodobała mi się akcja, której wcześniej nie widziałam w żadnym filmie:) Szczególnie podobała mi się ostatnia scena (SRK w tej czarnej kamizelce...)
*Mohabbatein* Piękny film. Zaskoczył mnie sam koniec. Podoba mi się rola nieustraszonego Big B i spokojny entuzjastyczny Raj. Film daje nadzieje i pięknie to ukazuje.
*Chalte Chalte* Prosta fabuła ale świetnie przedstawiona.
*Fanaa* Bardzo mi się podoba. Muzyka jest świetna, fabuła troche naciągana, ale fajna. To pierwszy film gdzie miałam okazje zobaczyć Aamira Khana i jest bardzo dobry.
*Krrish* Szczególnie podoba mi się muzyka z tego filmu i idealny technicznie taniec HR. W K3G też pokazał co potrafi:)
*Devdas* Muzyka świetnie odzwierciedla uczucia bohaterów. Uważam, że film ma forme i charakter klasycznego filmu hinduskiego.
Rzadko moża spotkać taką smutną histori, dlatego bardzo się wyróżnia swoją nietuzinkowością. Żałuje "przegranego życia" Devdasa.
*Coś się dzieje* Uważam ze ten film jest trochę niesprawiedliwy względem całej trójki. Już wielokrotnie się kłóciłam z moim sumieniem o rację. Ale nadal mam mieszane uczucia. Podoba mi się rola Kajol i Shahrukha jako młodych zwariowanych studentów.
*Paheli* Już się nie dziwie, że dostał nominację do Oskara. Bardzo przyjemny, naprawdę dobry film. Wybitnie zagrana rola ofermy życiowej przez SRK.
*Baazigar* Fajna fabuła, różni się od priorytowych wzorców. Na pierwszym miejscu pojawiła się zemsta, a nie jak zwykle miłość.
Pozdrawiam:)
a ja do całej tej obszernej listy dodam "BLACK" (reż. Sanjay Leela Bhansali), to o niewidomej i niesłyszącej dziewczynie i jej Nauczycielu...Nauczycielu napisałam celowo przez "N"...dlaczego? Sami obejrzyjcie a odpowiedź będzie podana wam na dłoni...pozdrawiam wszystkich fanów Bollywood!
Ja do mojej listy dodam:
*Asoke piękny film. Jeden z lepszych które widziałam.
*Saalam Namaste, świetna historia, genialna i piękna Preity Zinta. Film mi się bardzo podobał i uśmiałam się jak nigdyI ukazuje prawdę, z którą borykają się młode kobiety.
*Swades ciekawie przestawiono Indie. Muzyka i rola SRK bardzo pozytywnie wpłyneły na cały obraz filmu.
Pozdrawiam wszystkich bollymaniaków:)
Aashiq banaya aapne
andaz apna apna
Army
Asoka
Baabul
baadshah
Baazigar
Being cyrus
bewafaal
black
bluffmaster
bride and prejudice
Biwi no 1
Bunty Aur Babli
Chaahat
Chalte Chalte
Chori Chori Chupke Chupke
Darr
deewana
Deewane Huye Paagal
Devdas
Dhoom
Dhoom 2
Dil Chahta Hai
dil ka rishta
Dil se
Dil to pagal hai
Dilwale Dulhania Le Jayenge
Don
Duplicate
Dus
Faana
girlfriend
guddu
Hey Ram
home delivery
Honey kalaria Bollywood
Hum dil de chuke sanam
Hum Ko Deewana Kar Gaye
Hum tum
hum tumhave hain sanam
Josh
Kaal
Kabhi Alvida Naa Kehna
kabhi haaah kabhi naa
Kabhi Khushi Kabhie Gham
Kabul Express
kai mi gaya
Kal Ho Naa ho
Karan Arjun
Koyla
Kuch Khatti Kuch Meethi
Kuch Kuch Hota Hai
Main Hoon Na
maya memsaab
Mistress Of Spices
Mohabbatein
Mujhse Dosti Karoge!
My Bollywood Bride
na tum jaaho na hum
omkara
One 2 Ka 4
Paheli
paani (water)
Parineeta
Phir Bhi Dil Hai Hindustan
Pyare Mohan
pyara to hano na
Raju Ban Gaya Gentleman
Ram Janee
rang de basanti
Rocky The Rebel
saathiya
Salaam Namaste
shakti: the power
sisilay
Socha Na tha
Swades
umaro jaan
Veer Zaara
the inner world of SRK
Yeh lamhe yudaai ke
Ostatnio ogladalam Dhoom 2 jest zarabisty polecam go bardzo mi sie podobal i muzyka tez chodz nie ma tam strojow Indyjskich to i tak jest super.
Ludzie, skąd wy je wszystkie macie? :D Proszę o kontakt na GG 5110168 :D Jestem skłonna podyskutować na ten temat :D