Taki właśnie jest "Czas Apokalipsy".Właśnie po raz drugi wyłączyłem te "arcydzieło" (została mi do końca seansu godzina),3 dni temu to samo zrobiłem ponieważ nie wytrzymałem z nudów,dzisiaj to samo a myślałem że akcja sie rozkręci.
Może jeszcze go dokończe z reguły że prawie zawsze oglądam do końca dany film,a wtedy może jeszcze coś dopisze. Film na pewno za długi a akcji jest tam minimum.
Hahaha to żeś mnie zniszczył...przecież głośno było i jest o tym filmie do tej pory...chyba wiedziałeś że nie bedzie tam spektakularnych wybuchów, krwi lejącej sie litrami itp. Jak dla mnie najlepszy film wojenny o Wietnamie, oczywiście Pluton tuz za nim !
Jest arcydziełem zgadzam się w końcu pięknie nawiązuje do Jadra ciemności, jednak przy oglądaniu wersji reżyserskiej może znużyć;)
Zgadzam się całkowicie. Wszyscy zachwycają się Czasem Apokalipsy a w rzeczywistości powtarzają tylko utarte slogany tj. o podróży w głąb siebie i własnej świadomości czy coś takiego, zachwycają się rolą Marlona Brando, który jest w tym filmie gruby i wyraźnie sepleni, i widzą w tym filmie jakiś obraz wojny, którego ja naprawdę nie widzę. Film strasznie ciężki i nużący.
Obraz wojny akurat jest bardzo wyrazisty. Zauważyłeś/aś, z jaką wściekłością ekipa na łodzi strzela z karabinu do wroga? Albo jak jest pokazany ostrzał na wioskę i opowiadanie o "zapachu napalmu o poranku" przez jednego z kapitanów? Ja widzę w tych działaniach kompletne szaleństwo, jakie ogarnia żołnierzy, głęboka i prymitywna/zwierzęca chęć zabijania, a wreszcie całkowita bezsensowność wojny - tak w skrócie.
Tak szczerze? Książka (Jądro Ciemności) jest zdecydowanie ciekawsza od tego filmu i lepiej się zająć lekturą, niż seansem.
Tak szczerze? To myślę, że z lekka pierdzielisz. Książka to książka, Film to film. Książka nie da ci tego, co film a Film nie da ci tego, co książka... a może da?
Ten film daje do myślenia, jest genialny, a Brando, Sheen i Duvall to najlepsza obsada, jaką sobie można wymarzyć. Najlepszy film w historii kina, lepszy od "Łowcy jeleni" i "Full Metal Jacket" (i wszystkich innych filmów o Wietnamie) razem wziętych. Co nie znaczy, że reszta jest zła, ale TO jest genialne.
PS Może ci się wydawać nudny, ale należy (po pierwsze należy go do kroćset fur beczek OBEJRZEĆ DO KOŃCA) do niego podejść jak do "Odysei Kosmicznej" Kubricka - usiąść, najlepiej z kubkiem kawy, i popłynąć, wczuć się w klimat filmu.
w ksiazce byla lepiej pokazana podroz w glab ludzkiej duszy, i co sie staje z czlowiekiem gdy zostaje uwolniony od zakazow, nakazow ktore obowiazuja w spoleczenstwie (z powodu religi, kultury itp).
Mnie też film nie przypadł do gustu, ale nie można powiedzieć, że jest słaby. Film jest bardzo dopracowany, ale po prostu nie dla każdego.
@kapuera24 - Nie wszyscy czytają recenzje (często można znaleźć streszczenie całego filmu). Ja np obejrzałem ten film ze względu na reżysera i obsadę. :)
Również gdy po raz pierwszy raz ten film oglądałem nudził mnie, lecz byłem wtedy młody i głupi.
Po prostu trzeba do tego dzieła DOROSNĄĆ. Zobaczysz za kilka lat może zrozumiesz i sam potwierdzisz setki tysięcy opinii że film ten jest ARCYDZIEŁEM,
Już jestem wystarczająco "dorośnięty" nie zmienię opinii ponieważ nawet nie mam zamiaru tego filmu drugi raz włączać.