Witam
Chce wybrać się z 5-letnim dzieckiem do kina na ten film ale niewiem czy jest on dla niego, czy są w
nim sceny nieodpowiednie dla takiego malucha Proszę o szybką i szczerą odpowiedź.
Pozdrawiam
Byłam na filmie i jest w porządku. Tylko jest jedna scena kiedy czarownicy obcinają skrzydła, zaczy to nie jest pokazane. Ale dziecko moze sie pytac czemu ona krzyczy (mój 6-letni brat sie pytał). Jest tez scena jak czarownica zrzuca krola Stefana z duzej wysokosci i on umiera :(
Ale film jest super. Naprawdę polecam i życzę miłego seansu ;)
TO jest film dla osób w każdym wieku. Ja byłam na tym przedwczoraj. I to ze sporą ekipą. Jechaliśmy tam na dwa duże auta, więc w sumie było nas 13 osób w kinie. Pięć osób powyżej 50 roku życia. 6 osób powyżej 20 roku życia. I dójka dzieci w wieku 6 i 9 lat.
(Swoją drogą zrobiliśmy niezłe zamieszanie przy kasie. Biedny chłopak 3 razy źle policzył bilety)
Efekty?
Starsi śmiali się jak opętani z zdolności w całowaniu księcia ZE bajki.
Młodzież zachwycała się oprawą graficzną.
A dzieci bawiły się równie dobrze reagując na wyczyny 3 szalonych wróżek.
Polecam wszystkim.
Po tym jak wyszłam z filmu wiele było komentarzy od małych dzieci 5-8 lat "to chyba film dla dorosłych" i tego typu ale to może też zależy od psychiki dziecka
Zdecydowanie zależy to od tego, czy dziecko jest przygotowane na to psychicznie. Film ma sceny nie tyle grożne, co niepokojące i radzę samemu ocenić.
Moim zdaniem nie jest to zbyt dobry film dla małych dzieci. Nie znajdą tam niczego dla siebie, chyba z obecnego repertuaru lepsze byłoby "Rio 2".
Ja juz go widzialam w gorszej jakosci i w jezyku angielskim i moim zdaniem jedyne co go rozni od innych bajek disneya jest to ze graja aktorzy a nie jest to wersja rysunkowa czy tez komputerowa
Moim zdaniem dziecko może się przestraszyć, bo film jest momentami bardzo mroczny. Scena walki w zamku była straszna, zwłaszcza przy efektach dźwiękowych
Jak dla mnie to nie jest film dla małych dzieci i słyszałam w kinie wiele komentarzy sugerujących, że powinno być wyższe ograniczenie wiekowe.
Wiem że w niektórych kinach małe dzieci płakały.
Odradzam iść z 5-latkiem. 10-14 lat to optimum. Byłam z 10-latką i dwoma 8-latkami, i jeden z nich wyraźnie się kręcił i nie mógł skupić. W dodatku w niektórych kinach film jest emitowany na salach, gdzie dzieci 8-letnie nie widzą połowy ekranu, żal (nam się tak trafiło).
Dodam jeszcze, że dziecko powinno byc na tyle duże, żeby zrozumiec wymowę filmu. Moje np. rozumieją, że Diabolina miała tak na imię, bo była podobna do diabła, a nie dla tego, że nim była ( bo nim nie była - stąd morał- nie oceniajmy po pozorach) i że zło polega na czynieniu zła, a dobro na czynieniu dobra, a nie na posiadaniu rogów czy korony. Natomiast z tego co czytam na forum, nawet niektórzy dorośli mają problem, by załapać sens tego filmu. Dla 5-letniego dziecka postac z rogami, pazurzastymi czarnymi skrzydłami i groźnymi oczami to po prostu zła postać i już, zwyczajnie się przestraszy.