PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 373 tys. ocen
7,7 10 1 373495
7,2 77 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

W filmie pokazują najpierw ciało tancerki a później samą twarz Portman

ocenił(a) film na 10
victoria85

Wg choreografa pracującego przy filmie, Natalie zatańczyła w 85% ujęć, a jej dublerka w 15% które były po prostu zbyt skomplikowane ;)

LukC

Jej dublerka twierdzi,ze Nat zatańczyła tylko 5% w filmie.

ocenił(a) film na 4
LukC

Ten choreograf jest również partnerem Portman i ojcem jej dziecka, co rzuca pewien taki cień na jego obiektywizm.

ocenił(a) film na 10
EineHexe

Producenci też twierdzą że Natalie tańczyła, a ta tancerka chce mieć swoje 5 min sławy :/

ocenił(a) film na 5
Neo84

Producenci powiedzą ,że zamieniła się w prawdziwego łabędzia,żeby ludzie poszli do kina
Tu masz filmik jak zmieniali graficy sceny w tym filmie
http://w60.wrzuta.pl/film/7SOyBFjPAEb/czarny_labedz_-_efekty_specjalne

ocenił(a) film na 10
Emma900

Widziałem ten film. Co on niby ma udowodnić ? Przecież nie pokazali wszystkich scen z filmu :)

Zresztą pokaż mi film, w którym nie ma żadnych ingerencji grafików. Efekty efektami, a Natalie zagrała popisowo i Oskar się jej należał. W końcu jest aktorką nie tancerką :P

użytkownik usunięty
LukC

Raczej popisowo zagrała jej dublerka, a nie Portman. Widzę że Summer poradziła by sobie lepiej od Natalii w głównej roli.

ocenił(a) film na 10

Dublerka co najwyżej trochę ZATAŃCZYŁA. Taniec to jedno, gra aktorska coś zupełnie innego, inaczej mielibyśmy wysyp Oskarowych tancerzy :P

ocenił(a) film na 4
LukC

Tyle ze finał "Łabędzia", uwieńczenie przemiany Niny, składał się głównie z tańca.

użytkownik usunięty
Emma900

A tu film jak tańczy Aktorka która powinna dostać tą rolę,bez żadnego przygotowania bawi sie swoim tańcem,Portman po rocznym trenningu nie byłaby w stanie tego powtórzyć ! .
http://www.youtube.com/watch?v=bqPIskaAJgo
Bez żadnych oszustw i dublerek .

ocenił(a) film na 4

O patrzcie państwo, to jednak da się znaleźć aktorkę z przygotowaniem baletowym.

ocenił(a) film na 10
victoria85

"W filmie pokazują najpierw ciało tancerki a później samą twarz Portman"
jest wiele scen tańca gdzie widać jej twarz z całym ciałem, twój argument jest błędny, ale nie w stwierdzeniu faktu, a w podaniu przyczyny:
http://www.filmweb.pl/video/klip/Efekty+specjalne+w+%22Czarnym+%C5%82ab%C4%99dzi u%22-24162

LeaMao

@mrsrobinson
podaj źródło.

ocenił(a) film na 4
Milten88

http://insidemovies.ew.com/2011/03/25/portman-black-swan-double/

Istniał również klip na YT, pokazujący użycie efektów specjalnych w Black Swan, w którym można było też ujrzeć jak nakładano cyfrowo twarz Portman na ciało Sarah Lane. Dziwnym jednak trafem w momencie, kiedy Sarah Lane nagłośniła sprawę, klip wyparował z YT jak sen jaki złoty, a została tylko wersja ocenzurowana, linkowana na tym forum, bez scen w których widać było tańczącą dublerkę.

EineHexe

http://w60.wrzuta.pl/film/7SOyBFjPAEb/czarny_labedz_-_efekty_specjalne :D

FrankSlade

no ładnie,ładnie... ;/

mrs robinson

czyli finałowy,rewelacyjny taniec to była naklejona głowa Portman. No ładnie,ładnie.;/

ocenił(a) film na 8
victoria85

majstersztyk im wyszedł, nie długo aktor nic nie będzie musiał z siebie dawać by zabłysnąć. robią z ludzi idiotów. a oscar za coś takiego to kpina.

ocenił(a) film na 8
wolny_nick

tylko że ona nie dostała Oscara za umiejętność tańczenia niczym zawodowa baletnica a za grę aktorską, to chyba różnica ;] poza tym jak ktoś mądrze napisał: "Film to fikcja, a my uwielbiamy tą fikcję. Rola dublerki jest zawsze w cieniu. Nas nie obchodzi cień." i ja się z tym ogólnie zgadzam ;]

ewa1292

mylisz się! opowiada w wywiadach jak to ciezko sie baletnicą stawala, ze tanczyla w dziecinstwie etcv.. BZDURA

ocenił(a) film na 9
avoocadoo

Przecież Portman tam tańczyła, tylko uczyła się podstawowych kroków i figur przez rok, ale wszystko trudniejsze odwaliła specjalistka. Gdyby Tm Cruise dostał Oscara za MI to czy wszyscy byście się na niego rzucili bo to kaskader zeskoczył z pędzącego samochodu nie Tom? Ogarnijcie się Oscar zasłużony.

ocenił(a) film na 4
mareczekp2

Ależ nikt nie ma Portman za złe, że nie tańczyła wszystkiego osobiście i własnonożnie. To, co ludzie, z Sarah Lane na czele, mają jej za złe, to kłamstwo, że wszystko odtańczyła prawie sama.

ocenił(a) film na 10
EineHexe

no też powiedziała, że PRAWIE. O co Ci więc jeszcze chodzi?

ocenił(a) film na 4
lia_13

A potrafisz dostrzec różnicę między zdaniami "Tańczyłam wszystko prawie sama" a "Większość sekwencji tańczyła za mnie dublerka"? Jeśli nie, to udaj się czym prędzej na lekcje języka polskiego.

ewa1292

ech ludzie oscar należy się za grę aktorską a nie za taniec! poza tym portman już dobre parę lat temu opowiadała w wywiadach o tym, że uczęszczała na zajęcia z baletu a nawet poważnie zastanawiała się nad karierą baletnicy. w tym co mówi dublerka na pewno jest ziarno prawdy, ale tak naprawdę NIGDY nie będziemy mieli pewności co dokładnie działo się za drzwiami studia produkującego "czarnego łabędzia".
swoją drogą natalie jest jedną z najlepszych młodych aktorek w hollywood i oscara i tak by w końcu zgarnęła. a szczerze mówiąc kto miałby zgarnąć oscara w tym roku jak nie ona? dublerka?

ocenił(a) film na 4
fumfumfuk

Uczęszczała na zajęcia baletowe w wieku przedszkolnym. To nie stanowi wystarczającego przygotowania, by mogła w rok zostać baletnicą.

EineHexe

hm. o dziwo nigdzie nie ma informacji, aby natalie jest baletnicą ;] do roli na pewno się przyłożyła i tańczyć też się nauczyła (nawet się rymuje ^^). z tego co wiem nigdzie nie podaje się informacji, aby natalie zamierzała ubiegać się o przyjęcie do american ballet theatre ;]
oczywiście, nieelegancko z jej strony, że w wywiadach nie wspomniała o swojej dublerce, ale halo! to nie powód, aby negować jej wygraną! a pani dublerka miała swój kontrakt, znając życie dostała grube siano za pracę na planie, więc reasumując wiedziała na co się pisze! i nie bądźmy naiwni, musiała dobrze wiedzieć w jakim kierunku zostanie poprowadzona promocja filmu.

ocenił(a) film na 10
EineHexe

oo, to ona chyba jakoś upośledzona była, skoro przez 6 lat do przedszkola chodziła

ocenił(a) film na 4
lia_13

Nie napisałam, że w przedszkolu, ale w wieku przedszkolnym. Mała rzecz, a robi różnicę, nie? A żeby być dokładną, to pobierała lekcje tańca (nie tylko baletu) między czwartym a dziesiątym rokiem życia, czyli w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Ile się wtedy mogła nauczyć i ile z tej nauki przetrwało dwie dekady przerwy?

EineHexe

dlaczego jesteś tak cięta na natalie? proste pytanie.

ocenił(a) film na 4
fumfumfuk

Bo nie trawię obłudy. Prosta odpowiedź.

EineHexe

to nie rozumiem dlaczego wchodzisz na filmweb, skoro jest to strona poświęcona filmom. każdy wie, że w hollywood obłuda jest na porządku dziennym w większym lub mniejszym stopniu.

ocenił(a) film na 4
fumfumfuk

Bo lubię filmy, a nie lubię obłudy. Proste jak drut, meine Frau.

ocenił(a) film na 10
wolny_nick

To już nie chodzi o samą Portman ale o to, że wszyscy zaangażowani w produkcje tego filmu robią z ludzi idiotów:
,,Producenci filmu na razie twierdzą jedynie, że "Sarah odegrała ważną rolę w tworzeniu filmu". Główny choreograf "Czarnego łabędzia" Benjamin Millepied powiedział mediom, że "przysięga, że Natalie zatańczyłą 85 proc. scen tanecznych w filmie". Problem w tym, że Millepied jest ojcem dziecka Natalie - para poznała się na planie "Czarnego łabędzia", a Portman urodzi swe pierwsze dziecko latem tego roku."

ocenił(a) film na 10
Picard

no i co z tego? to uprawnia kogokolwiek do podejrzewania do Natalie, Millepieda oraz wszystkich innych do kłamania? Tylko jedna Sarah mówi prawdę? Osobiście w to nie wierzę. po prostu ubodło solistkę Baletu Nwojorskiego, że jej nazwiska nie ma w czołówce obok nazwiska NAtalie. Czego się jednak spodziewała? Była dublerką. Julia Roberts też miała dublerkę w Pretty Woman.
Wszystkie sceny tańca były kręcone podwójnie: z tańczącą Natalie oraz tańczącą Sarah. Później, łączono je, tam gdzie były niedociągnięcia w tańcu Natalie - wstawiano ciało Sarah. I tyle. A tymczasem Sarah chce kogoś przekonać, że Natalie wszystkie sceny tańca zagrała siedząc na kanapie i ruszając jedynie głową. Tak się nie da. Zatem w mojej opinii, Natalie faktycznie zatańczyła w tym filmie. Ja rozumiem, że Sarah odtańczyła cały film, jednak prawda jest taka, że montażysta wstawił jej ciało jedynie w tych miejscach, w których Natalie sobie nie poradziła, w pozostałych pozostawił ciało tańczącej Natalie w całości.

ocenił(a) film na 10
lia_13

,,po prostu ubodło solistkę Baletu Nwojorskiego, że jej nazwiska nie ma w czołówce obok nazwiska NAtalie. "

Co z tego? A no to z tego, że obrona Natali pochodzi z ust ojca jej dziecka, co rzuca cień na prawdomówność tego faceta - to chyba oczywiste? Myślisz, że jakaś wzmianka jej się nie należy? Skąd wiesz, w których ujęciach Natalie sobie nie poradziła? Może rzeczywiście - tak ja twierdzi Sarah - było to jakieś 90% ujęć? I po co było mówić, że zatańczyła, iż to ona jest na ekranie i tak pięknie tańczy podczas, gdy ów taniec to głównie zasługa Sarah i speców od komputerów? A no, kłamano na potrzeby Oscarów. Czemu myślę, że kłamano? Kto ma tu większy powód by mijać się z prawdą: Millepied - ojciec dziecka Portman - czy baletnica, która ma już swój zawód i kasy jej nie trzeba? Kto jest tu mniej interesowny i wydaje się być bardziej obiektywny?

ocenił(a) film na 1
Picard

Jak powiedzieli spece to tylko rozrywka. Taki sobie gówniany świat tworzymy można kłamać można obrażać można wszystko ale jak ktoś da klapsa rozrabiającemu dziecku to już przestępstwo kryminalne bo chciał wychować własne dziecko.
Pomyślcie, obserwujcie i wyciągajcie wnioski. Najbardziej zakłamani są żydzi. :)

ocenił(a) film na 7
victoria85

naczytałeś się głupot na wp.pl i teraz tu piszesz. Dziwne że akurat po tym jak sie tam artykuł pojawił to tu sie zaczeli wypowiadać znawcy.