PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 373 tys. ocen
7,7 10 1 373415
7,2 77 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

czy uważacie,że w filmię czarny łabedź Natalie Portman dorównuje chociaż w połowie umiejętnościom takich profesjonalnym baletnicom jak Evgenia Obraztsova lub inni. śledziłem ostatnio bardzo dużo pokazów baletu i śmiało mogę się wypowiedzieć że spokojnie jej talent aktorski pozwala na to by wystepowała prywatnie na spektaklach baletowych.. ale oczywiście moge sie mylić :) chciałbym poznać waszą opinię na ten temat:)

ocenił(a) film na 6
cola_1988

z tego co wiem miała dublerkę

ocenił(a) film na 7
sweet_cherry_

czyli nie ona baletowała?

cola_1988

Ona baletowała ale w najtrudniejszych scenach potrzebna była jednak dublerka. Portmanowa przez rok ostro ćwiczyła baletowanie, ale przecież rok to nie jest wcale aż tak dużo. Poza tym Natalie jadła przez długi czas tylko marchewkę i migdały. Wykonała sporą pracę i prowadziła życie pełne wyrzeczeń już przed samą produkcją, kiedy Aronofsky dopiero szukał kasy na produkcję filmu i nie wiadomo było, kiedy i czy produkcja w ogóle ruszy! To jest aktorka!
W tym nowym wydaniu dvd, dodanym do Vivy jest filmik, w którym pokazano kto baletował najtrudniejsze sceny i jak to wszystko ładnie zmontowali.
Sponsorem odcinka była literka "b".
"b" jak baletowanie ;-)

ocenił(a) film na 7
kendo777

widzę że również się tym interesujesz:)

ocenił(a) film na 10
sweet_cherry_

co Ty mówisz. Nie miała dublerki. Natali jest najlepszą baletnicą.

cola_1988

Szum, jaki się zrobił z powodu wypowiedzi dublerki, mnie omija. Niesamowicie podziwiam wyrzeczenia i rok bardzo ciężkich treningów, na które Natalie się zdecydowała, ale tak naprawdę nie ukazanie doskonałej techniki tańca [który przecież w 100% scen MUSI być wykonany przez Portman, bo inaczej robi się TAKI skandal, że omal Oscara jej nie odbierają...] jest sednem filmu. Osobiście wierzę, że doceniona została, przede wszystkim, za kunszt z jakim wcieliła się w podwójną, skomplikowaną psychologicznie rolę, co pewnie w tym przypadku mogło być trudniejsze i bardziej obciążające, niż sam wysiłek fizyczny i pokonywanie barier własnego ciała.

ocenił(a) film na 7
Martusska

masz rację:)