Cóż nie widziałem filmu, ale słyszałem muzykę. Dla mnie rewelacja. Jakby kogoś to interesowało, to polecam płytkę "Spokojnie" Kultu.
spokojnie kolego, "Spokojnie"
"Spokojnie" ma się do "Czarnych słońc" jak Britney Spears do aktorki. Do "Kultowej" płyty dodano tylko piosenke "Czarne słońca" z czysto komercyjnych pobudek co zepsuło klimat kultowego dzieła.
jasne ze "Spokojnie"
No tak... o płycie "Spokojnie" wspomniałem dlatego że jest tam tytułowy kawałek z tego filmu. Moim zdaniem nie psuje to wcale klimatu płyty (ale to kwestia gustu). Porównanie z Britnej jest więc mało trafione (zresztą mówiąc o Kulcie nie użyuwałbym nawet takich porównań). W ogóle "Spokojnie" to dla mnie jedna z trzech najlepszych płyt Kultu.
O ile...
...dobrze pamiętam to są tam też numery z Taty Kazika w nieco innej aranżacji ; ) ciekawostka dla fanów! Celina brzmi bardzo interesująco.
ludzie, co wy ty wypisujecie ? Kult "Spokojnie" została wydana na CD w 1989 roku (Polton CDPL-001) i są na niej : Patrz!, Arahja, Jeźdzcy, Axe, Do Ani, Niejeden, Landy, Tan, Wstać. Razem 9 utworów, nie ma mowy o Czarnych Słońcach ani żadnych kawałkach z "Taty Kazika" (zupełnie inne czasy). Ewentualnie dopuszczam możliwość, że potem wypuszczono jakąś reedycję Spokojnie "wzbogaconą" o Czarne Słońca, ale to mogło być jedynie ze względów komercyjnych, bo muzycznie ma się nijak.
W 1993 r. SP Records wydało reedycję tej płyty dodając "Czarne Słońca" Wyżej wspomniana wytwórnia płytowa teraz wydaje wszystkie płyty KULTu. Stworzyli również reedycje wszystkich starych albumów, np. "KULT" i "Posłuchaj to do ciebie"