Film kręcono w Polsce !!!! a nie w Kanadzie !!! :
jak ktoś mieszka w Łodzi to sam może podziwiać lokalizacje :) i je potwierdzić :
Łódź (park Poniatowskiego, budynek kina "Wisła", dom handlowy "Juventus", budynek ASP, "grohmanowskie beczki" na ul. Targowej, Teatr Wielki)
Po za tym na logikę ciekawe jak autobus Jelcz wiozący dzieciaki znalazł się w Kanadzie w 1987 - teleportował się ? Śmigłowiec MI-24 który w 1987 roku można było zobaczyć tylko w Rambo III ( 1989 ) , w Polsce , w ZSRR i w Afganistanie , ale na pewno nie w Kanadzie :)
Piosenkę końcową "Together" śpiewa Freddie James znany we Francji jako Jessie Franklin . Piosenka została nagrana tylko do tego filmu , nie wyszła nigdy na winylu , na cd .
Kanadyjski był tylko montaż , laboratorium , oraz aktorzy ( nie wszyscy ) i kasa na film .
Wczoraj, przypomniałem sobie ten film po 20 latach i pierwsze wrażenie rzeczywiście sprawia jakby został nakrecony nie w polsce w 1986 roku, ale szczegóły zdradzają polskę ;-)
Nie znam niestety Łodzi więc lokalizacji nie rozpoznam, ale co to za budynek który gra siedzibę Policji? Tam miałem największe wątpliwości czy to w polsce, jedynie szafa pancerna wyglądała swojsko.
Piosenki w filmie spiewa Krzysztof Antkowiak
Ja mam wątpliwosci co do lodowiska
Rjwk nie pisz bzdur. W roku 1986 lodowisko Bombonierka nie istniało. ŁKS miał lodowisko w hali sportowej przy ulicy Worcella (obecnie Stefanowskiego) i to właśnie ta hala jest pokazana na początku filmu.
Krzysztof Antkowiak nie śpiewał ich w filmie.
Piosenkę "Przyjaciel wie" śpiewa po angielsku dla wersji angielsko- i polskojęzycznej filmu śpiewał Freddie James, dla wersji francuskojęzycznej filmu po francusku śpiewa Betty Eljarat.
Piosenkę "Za mały" śpiewa po angielsku dla wszystkich 3 wersji językowych filmu Freddie James.
Krzysztof Antkowiak śpiewał obie piosenki po polsku ("Przyjaciel wie" razem z Jarosławem Bułką) na potrzeby programu i albumu "Dyskoteka Pana Jacka"
Większość aktorów to Polacy, tylko Piotr i Aleksander nie byli z Polski, Piotr (Rusty) był Brytyjczykiem, a chłopak grający Aleksandra był z Kanady. Cały film był kręcony w Polsce, dokładnie w Łodzi - piszę to na podstawie własnych doświadczeń, ponieważ miałam przyjemność grania w nim - siostra bliźniaczka głównego bohatera (nie wymieniona wśród występujących "aktorów"). Faktycznie piosenkę śpiewał Antkowiak, autorem muzyki do filmu był K. Dębski, nic nie wiem o jakimś francuskim wykonawcy, ale też to są wspomnienia z dzieciństwa, więc nie wiem na pewno.
Moze czesciowy byl krecony w Polsce, ale samochody z napisem "police" czy sklepy z zagranicznymi slowami typu "sale" raczej nie wystepowaly w komunistycznej Polsce. Slowa angielskie sa praktycznie wszedzie a tomograf komputerowy?
W Rambo III nie było śmigłowca Mi-24. To francuska Puma. Trochę ucharakteryzowana na Mi-24 :)
Na przyjęciu piją colę, fantę i sprite Z PUSZEK, gania ich śmigłowiec POLICE i BMW - też POLICE, na ścianach nie ma żadnego polskiego napisu, zamiast w ratuszu są w CITY HALL, na ogrodzeniu szpitala jest napis DO NOT ENTRANCE. Gość który wysiada z radiowozu jest ubrany w ciuchy jakiegoś szeryfa. Sekretarką jest azjatka. Mają w domu telewizor na pilota. Mają zabawki i chałupy jakie były nie do pomyślenia w tamtych czasach w Polsce. Dalej twierdzisz, że to w Łodzi było kręcone??? Żadnego, ale to żadnego napisu po polsku na ścianie.
Akurat dom w którym mieszkał bohater, jest w Polsce, "grał" w Seksmisji i w Vabank.
A schody na policji wyglądają jak na korytarzu w puławskiej pływalni.
moglo byc tak, ze film faktycznie grano w Polsce, ktora miala "udawac" Kanade, stad celowo dano angielskie napisy.
Po prostu koszty wynagrodzenia ekipy filmowej, aktorow, zakwaterowania, zywnosci itd czyli ogolnie koszty produkcji byly nieporownywalnie mniejsze niz w Kanadzie - w Polsce zarabialo sie wtedy ok 20 dolarow miesiecznie, podczas gdy za te pieniadze w Kanadzie mozna bylo zjesc obiad w knajpie.