Zakończenie filmu dziwne, nie wiem, jak je zinterpretować, boję się zbytnio metaforyzować ;) Najwyraźniej Lucjanowi udało się zniszczyć kamień i uwolnić to coś z piwnicy. To coś ze stawu nie było natomiast zadowolone. Czy te stwory toczą jakąś grę? Jakie było ostatnie życzenie Lucjana? Domyślam się, że chciał znowu być z żoną, ale jego śmierć chyba by to mu umożliwiła - żona zbliżała się już od jakiegoś czasu... Dlaczego w takim razie zginęli wszyscy mieszkańcy Domu Seniora? I to najwyraźniej podczas śniadania...
Właśnie wróciłam z seansu, myślę że sceny końcowe należy interpretować dokładnie na odwrót, to Lucjan zmarł a pozostali żyją. Wskazówką jest napis Smacznego w stołówce zapisany od tyłu i czekająca żona.
Zwróciłam uwagę na lustrzane odwrócenie napisu, ale pomyślałam, że to niedopatrzenie ;)
Miałem dokładnie takie same odczucie i tak próbowałem sobie wytłumaczyć zakończenie. Ale
Miałem dokładnie takie same odczucie i tak próbowałem sobie wytłumaczyć zakończenie.
Dokładnie tak zinterpretowałem, zresztą film daje wiele podpowiedzi, np. Głowa na drzwiach.
Szczerze mówiąc to ja nie wiem do końca jak cały film interpretować. Pomimo, że fajnie iż powstało coś innego niż polska komedia romantyczna to po zwiastunie spodziewałem się bardziej thrillera/ horroru, a dostałem dramat sci-fi. Przynajmniej ja to tak odbieram. Sporo scen dla mnie niezrozumiałych, nie wiem czy to metafory czy traktować je dosłownie. Fajny klimat, ale spodziewałem się czegoś kompletnie innego, więc ocena niewysoka.
No jak widać to nie film dla wszystkich. Smutne że film dostaje tak niskie oceny bo komuś ciężko ogarnąć metafory i alegorie zawarte w filmie. Polecam iść na venom któryś tam …
Tak, oczywiście to dzieło na 10. Film może nie był całkiem zły, ale było w nim sporo niedopowiedzeń. I fakt jest taki, że dla wielu osób jest niezrozumiały, nie dlatego, że to kunszt i metafory na zbyt wielkim poziomie, a po prostu dlatego, że narracja jest niezrozumiała, tak jak mówię, nie ma tragedii, ale to film na 6, nie czarujmy się, że to dzieło na 10. ;)
Byłem na Venom 3 i też oceniłem słabo. Poza tym to inna kategoria filmów, więc nie ma ich co porównywać. Poza tym napisałem, że ocena niewysoka głównie przez to, że spodziewałem się czegoś innego oglądając zwiastun. Chyba też o to chodzi, że ocenę może wystawić każdy wg własnej interpretacji. Skoro dla mnie film jest niezrozumiały to nie mam zamiaru przeczesywać internet w celu wyjaśnienia metafor i alegorii. Dla kogoś innego to wręcz arcydzieło, cóż każdy ma prawo oceniać według siebie.
Film jest po prostu słaby i tyle. Mało czytelny. Można sobie dorabiać wytłumaczenia na różny sposób, co oznacza, że reżyser poległ w przekazie.
Myślę że trochę się rozjaśnia po drugim obejrzeniu filmu, ale faktycznie na niektóre pytania twórcy filmu nie odpowiedzieli ( podobno wycięto ponad 40 minut materiału ).Gdyby film był nieco dłuższy , byłoby więcej lore i tej warstwy fantasy i ciut więcej emocji dałbym dziesiątkę , a tak oczko niżej...ale i tak to wspaniały film , mam nadzieję że za jakiś czas trafi na netflixa i trafi do szerszego grona odbiorców ( także na świecie ), bo te pustki w salach kinowych pokazują że to nie jest jakiś hit kasowy.
Lucjan na końcu wszystkich uśpił by móc w spokoju się powiesić( tutaj jest to trochę naciągane, bo wszyscy aż tak równocześnie by nie padli). Zwróćcie uwagę na sposób pokazania momentu jego zejścia i śmierci która podnosi go za szyję dusząc go niczym wisielczy sznur , ułożenie nóg etc.