Spoko a teraz dla równowagi chciałbym zobaczyć podobny film w kinie wyśmiewający się ze świąt muzułmanów i żydów znacie jakieś?
Żydzi nie mają chyba problemów z nabijaniem się z judaizmu, pod warunkiem że nie ośmieli się tego zrobić żaden goj : ) (np. filmy braci Coen)
Obejrzyj jeszcze raz trailer - z tak idiotycznych, cepeliowych świąt w centrum handlowym aż wypada się nabijać. Scena w kościele oczywiście żenująca, ale chyba nie ośmielisz się ograniczać wolności słowa ; ). Co do muzułmanów, to faktycznie nie kojarzę nic co by nabijało się otwarcie z Ramadanu, ale z drugiej strony nie wiem, z czego można by się tam nabijać.
Koniec końców w Xmas gra Lizzy Caplan, więc na starcie film ma ode mnie jedną gwiazdkę Dawida w górę.
P.S. - żeby uniknąć ewentualnych spin: emotikonów używałem nieprzypadkowo.
Pozdrawiam
Nie chce ograniczać wolności słowa, inne grupy je ograniczają. Znając obecne czasy zaraz taki prześmiewczy film mocno skupiony na muzułmanach albo żydach byłby zakazany i okrzyknięty "rasistowskim" przez samych wyznawców, jak i pewne lewicowe grupy..,. Duża część lewicy nie interesuję się Chrześcijanami, najbardziej interesuje ich samopoczucie żydów i muzułmanów, aby tylko ich nie urazić święte krowy. Chętnie zobaczyłbym jak ktoś robi sobie bekę z Ramadanu, modleniu się w kółko do wielkiego czarnego kloca, dywanikach albo burkach. U Żydów o wielkim święcie Paschy albo o ich śmiesznym ubiorze pejsach i tym kiwaniu się przed wielkim murem. Filmów komediowych o Chrześcijanach i ich obrzędach jest cała masa a tam w Hollywood chyba nikt nie ma jaj, aby coś takiego wyreżyserować.... Brakuje im konsekwencji jak już się śmieją to niech robią to ze wszystkich religii, a nie tylko z wybranej. Choroba poprawności politycznej.
Jak Borat ma wyśmiewać judaizm jeżeli sam jest żydem ? Jedynie słusznej religii nie ruszy.Woli szydzić z innych.
Śmianie się z Bożego Narodzenia jest łatwo bo każdy wie o co chodzi, jest znany kontekst. To najbardziej znane święto religijne na świecie i przy okazji święto komercji. Powiedź szczerze na ile znasz święta innych religii, aby zrozumieć żart z niego? W filmach amerykańskich bardzo często pojawiają się kpiny z bar micw, jest to bardzo charakterystyczne święto i tak jak Boże Narodzenie jest przeżarte przez komercje, swoją drogą nikt nie robi sobie żartów z pierwszej komunii, a to trochę anaboliczne święta. Mam też wrażenie, że Amerykanie lubią sobie kpić młodych żydowskich chłopców, którzy przedstawiani są jako mali złośliwi upierdliwcy. Co do islamu i muzułmanów, tu jest największy kłopot, bo ta religia w wersji popularnej nie istnieje, więc jeśli sam nie jesteś muzułmaninem to tak naprawdę mało co wiesz o tej religii, z tego powodu coraz więcej komedii powstaje w Wielkiej Brytanii i we Francji, gdzie sami potomkowie emigrantów kręcą złośliwe film o muzułmanach, to że ich nie oglądam wynika z tego, że dystrybutorzy nie widzą w nich potencjału komercyjnego. A są niektóre z nich całkiem niezłe, jak podany niżej tytuł "Cztery lwy", w którym śmieją się z świętych męczenników. Teraz telewizji pokazują sporo seriali tureckich i w nich także jest dużo żartów z muzułmanów i ich tradycji, z tego co widziałem lubią sobie kpić z tradycji obrzezania, czy tradycyjnego sposobu zawierania małżeństw i dawania rozwodów.
Żydów i homoseksualistów też każdy na świecie zna (kontekst też jest znany) więc śmianie się z nich byłoby łatwe ale właściciele showbisnesu i mediów rozciągają nad nimi parasol ochronny.
To co się wydaje, jest mnóstwo filmów, a zwłaszcza seriali, w których się z nich nabijają. Inna sprawa, że dla wielu nie ma rozróżnienia w obrażaniu a żartami. Np. żarty z głównego bohatera w serialu "Hoży doktorzy", krążą wokół jego domniemanego zniewieścienia i odnoszą się do stereotypowego pojmowania homoseksualizmu. Są to żarty, które pojawiają się w każdym odcinku.
islam poucinał by głowy każdemu kto miałby coś wspólnego z takim filmem ;] Niestety ale to fanatycy którym religia mówi jak mają żyć. A o żydach było kilka filmów.
Nie chcę żadnej równowagi w postaci filmów kpiących z judaizmu czy islamu. Chcę po prostu aby żydowscy i neokumunistyczni filmowcy przestali szydzić, kpić z chrześcijaństwa i umniejszać go.
Cytat : ''Sean Penn, Oliver Stone, George Clooney, Robert de Niro, Jack Nicholson, Matt Damon, Meryl Streep, Charlize Theron, Chris Cooper, Brad Pitt i dziesiątki innych gwiazd Hollywood, które podziwiamy na kinowych ekranach, są zdeklarowanymi lewicowcami, lewakami czy nawet neo-komunistami. "
Oraz Michael Moore , Passolini , Bertolucci .....
Zacznij korzystać z wyszukiwarek bo ja nie zamierzam prowadzić wielodniowych dialogów na tym forum.
wpolityce kropka pl/kultura/193684-1-maja-czyli-od-gramsciego-do-hollywood-top-4-czerwonych-filmo w
www.sdp kropka pl/opinie/10442,ikona-lewicowego-kina-komentarz-elzbiety-krolikowskiej-avis,1415 107381
Przeczytałem te wypociny, bardzo słabe dziennikarstwo. Pomieszanie z poplątaniem, bezrefleksyjne, np. autor pierwszego nie wie dlaczego lewicowiec kręcił film o Jezusie, wszystkie film Passoli odnosił się do religii. Zresztą chyba nawet nie słyszał o czymś takim jak komunizm chrześcijański. Masz coś lepszego?
Dla ciebie nie mam. Masz mnie za frajera który będzie ci robi za wyszukiwarkę? Komunizm nie miał swojej Norymbergii i trwa do dzisiaj.
Nie obrażam, a stwierdzam fakt. Cytowanie wstępu (co robisz), który tak naprawdę nie jest potwierdzony dalej w tekście Adamskiego. Autor szafuje sformowaniami, które są pewnego rodzaju podnietą, dla osób o prawicowych poglądach. Popatrz po sobie, jak skwapliwie powtarzasz słówko "neokumunizm". Spodobało ci się, a odnosi się do fikcji, czegoś czego tak naprawdę nie ma.