PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=21}

Buntownik z wyboru

Good Will Hunting
1997
8,1 302 tys. ocen
8,1 10 1 301970
7,6 65 krytyków
Buntownik z wyboru
powrót do forum filmu Buntownik z wyboru

Nie przepadałem za tym aktorem, kojarząc go z drobnych komediowych rolek. Ale to, jaki poziom aktorstwa przedstawił w tym filmie poraziło mnie całkowicie. Ewenement. Patrzyłem w jego oczy i widziałem go przy jego umierającej żonie, widziałem w nich niewyobrażalną miłość do niej, a przecież to się nie działo na prawdę, to była tylko kreacja aktorska! Widziałem, jak Sean potrafi słuchać i rozumieć ludzi, jak potrafi przekazać serce drugiej osobie, pomagając Willowi. Nie jestem kinomanem i nie spędziłem życia na oglądaniu filmów, ale to, co pan Williams udowodnił sobą w tym filmie, nie dało mi spokoju jeszcze kilka godzin po seansie. I mam wrażenie, że nie zobaczę już lepszej wirtuozerii aktorstwa. Jeśli ktoś nie widział filmu, cholernie warto. Choćby ze względu na tę jedną rolę.

ocenił(a) film na 10
pirotester

Robina Williamsa niesłusznie utożsamia się z aktorstwem komediowym, ponieważ ma na swoim koncie wiele ról dramatycznych, niektóre równie mocne, choć może nie aż tak znane. Ja również byłam pod ogromnym wrażeniem kreacji w Buntowniku, to chyba najlepsza rola Williamsa i całkowicie zasłużenie odebrał za nią Oscara. Tym bardziej boli, gdy człowiek uświadomi sobie, ile mroku i smutku kryło się w tym wspaniałym człowieku, które ukrywał przed publicznością pod uśmiechem.

Polecam filmy Patch Adams, Przebudzenia, Stowarzyszenie Umarłych Poetów, Człowiek Przyszłości, Między Piekłem a Niebem. Wszystkie z Williamsem w roli głównej ze świetnymi jego rolami. Może nie odkryjesz w nich tego samego co w Buntowniku, ale mają w sobie nieco Robinowej magii.