7,8 256 tys. ocen
7,8 10 1 255976
5,1 76 krytyków
Bohemian Rhapsody
powrót do forum filmu Bohemian Rhapsody

Nurtuje mnie do tej pory po obejrzeniu, bo nie zrozumiałam jednego momentu.
Przed koncertem live aid ich menedżer poprzestawiał coś na tej konsoli - po co, czemu? Bo nie mogę zrozumieć.
Dzięki!

ocenił(a) film na 8
kaulitzowie

Wydaje mi się, że chcieli ich puścić z playback'a, ale manager wierzył, że Freddy da radę i puścił na żywo

damic

Mogłoby się zgadzać, teraz już lepiej rozumiem :D dziekuje !

ocenił(a) film na 5
kaulitzowie

Tym bardziej, że Freddie zmagał się wówczas z infekcją gardła i lekarz kategorycznie zakazał mu śpiewać. Na szczęście dla świata muzyki,Freddie nie posłuchał rad doktora i zaśpiewał na żywo :) Jak wiemy, był to najlepszy występ w historii rocka,(pomijając pełne koncerty Queen).
Wtedy jeszcze nie rozwinęło się u niego pełnoobjawowe AIDS(wbrew filmowemu przekształceniu), ale kilka lat później,u schyłku życia-bedąc już fizycznym wrakiem człowieka(co jest ogromnie smutne),do końca śpiewał na najwyższych rejestrach. Świadczy to o nieziemskimi geniuszu Jego głosu i talentu,który był silniejszy od śmiertelnej choroby.

damic

Nic wspólnego z playbackiem. Główne potencjometry natężenia dźwięku były ustawione na pewien poziom dla wszystkich wykonawców i miały być nieruszane przez cały koncert Live Aid. Jeśli dobrze pamiętam, to na potencjometrach była naklejka "don’t touch" - nie ruszać. Menedżer Queen po prostu zrobił ich głośniej. W rzeczywistości zrobił to ich specjalista od dźwięku.

ocenił(a) film na 8
nowynowak

Och, dzięki, jak mówiłem to były tylko domysły