PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694378}
8,0 370 tys. ocen
8,0 10 1 369713
7,2 75 krytyków
Bogowie
powrót do forum filmu Bogowie

dialogi

ocenił(a) film na 6

Macie jakieś już ulubione dialogi, cytaty z Bogów? :)

ocenił(a) film na 9
edyta3820

Jak pojechali po świnię:
- Ja nawet nie wiem jak ją zaintubować
- Jak to jak, chyba doryjowo :)
albo
W momencie kiedy Religa dotarł do kliniki w Zabrzu. Rozmowa ze Staszkiem
- A sprzęt mamy?
- Nie, narazie mamy łóżka
- Z łóżkami to możemy burdel otworzyć a nie klinikę kardiochirurgii

ocenił(a) film na 9
debra_filmweb

W tej scenie był jeszcze jeden dobry tekst. Jak weszli do chlewni to jeden z nich powiedział :
"śmierdzi jak człowiek w środku"

ocenił(a) film na 7
Reijohuz

W tej scenie był jeszcze jeden dobry gag w formie czarnego humoru, po którym ludzie bez dystansu i poczucia humoru dostali bólu dupy aż dostawali biegunki.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

jaki gag? przypomnij mi, bo faktycznie uśmiałem się na tej scenie, ale nie pamiętam wszystkiego ;)

ocenił(a) film na 7
sliwek1992

A ja mam pamiętać :V Swoją drogą muszę sobie odświeżyć ten film, bo rzadko zdarza się w polskim kinie na cos tak dobrego trafic.

ocenił(a) film na 9
Sparow5

sorry, nie zauważyłem, że to wypowiedź sprzed paru miesięcy ;) pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
debra_filmweb

Tekst ze świnią najlepszy!

ocenił(a) film na 9
RoSie_13

W ogóle ta scena ze świnią była najlepsza. :D

ocenił(a) film na 9
debra_filmweb

No fakt, miał docent Religa rację. :D

edyta3820

-"Polak Polakowi to nawet porażki zazdrości".

ocenił(a) film na 9
Proca

najlpeszy

ocenił(a) film na 8
Proca

Prawdopodobnie tekst roku w polskim kinie. Warto zapamiętać.

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Tekst roku? To za mało powiedziane. Ja bym oceniła to jako cytat stulecia.

ocenił(a) film na 8
joanna_kordus

Nie, cytatów stulecia to trzeba w "Dniu świra" szukać ;)

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

Nie tylko w "Dniu świra", w "Samych swoich", w obu częściach "Vabanku", w "Seksmisji", w "Rejsie"... Dużo tych filmów ma takie "cytaty stulecia". ;)

ocenił(a) film na 8
joanna_kordus

Ale te "Same swoje" i reszta to już inne stulecie ;)

ocenił(a) film na 9
Sqrchybyk

To na dwustulecie. ;)

edyta3820

w barze, Religa pije po śmierci Ewy, a barmanka zagaduje myśląc, że to przez "kobite":
- serce nie sługa!
- zobaczymy.

w czasie przeszczepu do asysty:
- facet jest bez serca.

sylwka911227

po zwolnieniu jednego z lekarzy przez Relige, ten zabiera swoje manele i udaje się do wyjścia. Religa w tym czasie przygotowuje się do operacji. Spotykając byłego pracownika zwracam mu gwałtownie uwagę:
-Ty, a ty dokąd?
-Przecież mnie pan zwolnił...
-Nie wydurniaj się! Ubieraj się i na operację.

ocenił(a) film na 8
sylwka911227

yea, to w barze najlepsze ;p

ocenił(a) film na 9
edyta3820

Sala operacyjna:

-Kur*a...

- Oczko...

- Co?

-21 kur*a..

-Ku*wa, poważnie?

xD

ocenił(a) film na 9
Carridwen

oj tak to jest mój ulubiony :)

ocenił(a) film na 9
Carridwen

O tak haha xd

edyta3820

W trakcie jazdy do w-wy " nie lubię jak ktoś przede mną jedzie"

ocenił(a) film na 9
edyta3820

-pomoże nam Jadzia
-... towarzyszka Jadzia?
-nie, koksownia "Janina"

ocenił(a) film na 10
Jaro112

!!! Super :)

ocenił(a) film na 7
Jaro112

chyba Jadwiga, Janina to by było Janka

ocenił(a) film na 7
gnomen

http://www.jswkoks.pl/firma/zaklady/koksownia-jadwiga/

ocenił(a) film na 9
edyta3820

Podczas ratowania człowieka z dziurą w sercu przed szpitalem:

Sanitariusz: Pan to kto?
Religa: A przechodziłem!

ocenił(a) film na 9
edyta3820

Jeszcze scena przed operacją (Siudyma), gdy Religa mówi że mają dla niego nowe serce, a Sidum na to coś w stylu "mam nadzieję że nie jakiegoś żyda albo pedała", a po chwili "doktorze ale jak się nie uda to Górnik beze mnie na trybunach sobie nie poradzi" :)

ocenił(a) film na 8
edyta3820

"Starzy się boją, młodzi nie mogą"... ponadczasowe ...

tanterka

Siwetny, wciaz jakze aktualny cytat. Dzieki za wychwycenie.

ocenił(a) film na 10
edyta3820

Mi bardzo zapadł tekst Zembały do Bochenka, gdy rozmawiali przed pokojem upitego Religi.
"Zrozumiałem, że zamiast sprowadzać dzieci do Holandii łatwiej je będzie leczyć tu w Polsce"
Świetnie oddaje maksymę, że lekarz to nie zawód to powołanie.

ocenił(a) film na 10
edyta3820

- Da mi pan 3 miliony na klinikę?
- Nie. A co?
-... K**wa!

ocenił(a) film na 10
Rosa1906

haha, Rosa, ten dialog według mnie wygrał wszystko : )

ocenił(a) film na 10
claire199

Krótko, zwięźle i na temat :)

edyta3820

"Na Warszawę to nawet ja jestem za krótki" ;]

edyta3820

Religa - K**wa mać!
Pierwszy sekretarz - No!

ocenił(a) film na 7
edyta3820

- Zbyszek, dobrze wiesz, że serce w naszym kraju jest relikwią.
- Tak? Ale oboje wiemy, że serce jest mięśniem.

carollah

fdff

edyta3820

Nie wiem czy koniecznie to kwalifikuje sie jako cytat, ale strasznie spodobala mi sie scena, w ktorej trzech specjalistow sprawdzalo smierc mozgowa dawcy. Juz po dokladnym sprawdzeniu i pozytywnym zakwalifikowaniu, jeden z nich pyta sie:
- To co Panstwo przeszczepiaja - nerki?
- Serce.
Specjalisci obrzucaja sie spojrzeniami:
- Panowie, powtarzamy.
Swietny humor sytuacyjny. Zdecydowanie moj ulubiony polski film, do ktorego podchodzilam bardzo nieufnie, bo nie lubie polskiego kina. :) Kot jest ekstra.

miss_betty

I jeszcze jedno. Powiedzcie mi, jak Wy to odebraliscie, ale ja w tym filmie mialam problem ze zrozumieniem wielu dialogow, polskich przeciez, a jednak ich nie rozumialam. Tak jakby dzwiek byl do kitu, jakby dialogi za szybko "przelatywaly". Naprawde w wielu miejscach musialam cofac sie, zeby zrozumiec co ktos przed chwila powiedzial! Az sie zaczelam zastanawiac, czy to dlatego ze najczesciej ogladam flimy anglojezyczne z polskimi napisami i zatracilam umiejetnosc rozumienia polskich wypowiedzi w filmie? Ale mam wrazenie, ze z dzwiekowym nagrywaniem dialogow cos bylo nie tak.
Natomiast muzyka do filmu - rewelacja! Po prostu rewelacja! Swietna sciezka dzwiekowa!
Ogolnie film bardzo dobry - naprawde sie zdziwilam, ze Polacy cos takiego potrafia nagrac. Bez patosu, za to dramatyzm i humor odpowiednio zbalansowane.

miss_betty

Też miałam ten problem i to nie tylko w tym filmie. Wydaje mi się, że nasi dźwiękowcy nie odrobili jakiejś lekcji i dlatego tak to nawala. Ide oglądałam z angielskimi napisami bo nie byłam w stanie zrozumieć własnego języka, smutne to trochę bo zabija przyjemność oglądania filmu.

mroooczek

Dzieki za odpowiedz. Czyli to nie jest tak ze cos nie tak z moim sluchem :) Z tym, ze ja bardzo niewiele polskich filmow ogladalam, a moim dotychczas ulubionym byl Znachor, czy tez Doktor Wilczur (juz nie pamietam dokladnie tytulu, bo czytalam ksiazke i ogladalam film, a one sa pod roznymi tytulami). W kazdym razie tam wszystko slyszalam bez problemu, a to przeciez wiekowy film.
Idy jeszcze nie ogladalam.
Takze jesli chodzi o nowsze flimy, to chyba dzwiekowcy naprawde mogliby sie bardziej postarac.
Doktor Wilczur aka Znachor to moj drugi najbardziej ulubiony film, z rewelacyjna rola s. p. Jerzego Binczyckiego.

miss_betty

To jest odwieczna bolączka polskiej kinematografii.
Faktem jest, że w przypadku innych filmów, czyli nie polskich, nie jesteśmy wstanie tego ocenić. Chyba, ze ktoś dobrze władający językiem obcym, może to potwierdzić, że np. w filmach amerykańskich tego nie ma, chyba że celowo.
Tak czy inaczej, problem jest i dźwiękowcy powinni coś z tym zrobić bez względu na to jak jest w Holywood. Na serialach tego nie ma - tak mi się wydaje bo nie śledzę.

edyta3820

Mnie rozwalił ten:
- Przeszczep serca będziesz mógł wykonać w dwóch przypadkach: jak umrę albo jak pójdę na emeryturę, a to na jedno wychodzi.
- ale ryby biorą

ocenił(a) film na 9
djmi5iek

Ten cytat to by się przydał także do określenia, kiedy sędziowie amerykańscy dadzą wreszcie spokój Romanowi Polańskiemu, tylko że tutaj w grę wchodzą trzy przypadki: kiedy sędziowie przejdą na emeryturę, kiedy sędziowie zapadną na Alzheimera tudzież demencję albo kiedy umrą. To o tym Polańskim może nie jest na temat, ale za to ten cytat jest bardzo inspirujący, przynajmniej dla mnie. ;)

edyta3820

Noc jest normalnym dniem pracy