Według mnie ten film powinien być Polskim kandydatem do Oscara w kategorii najlepszy film nieanglojęzyczny 2016 , w ostatnich latach tylko Ida była dobrym wyborem , jak dla mnie wybór Katynia czy W ciemności do rywalizacja to był nie trafny wybór Polskiej akademii filmowej czy kto tam to wybiera ;)
Bogowie to Najlepszy Polski film od lat i dla mnie to będzie duuuża niespodzianka jak ten film nie będzie się ubiegał o nominację do nagrody Amerykańskiej akademii
Obawiam się, że nie może zostać zgłoszony. O ile dobrze pamiętam regulamin, to zgłoszony film musi mieć premierę w USA pomiędzy 1 stycznia a którymś tam stycznia następnego roku.. Bogowie mieli premierę w 2014 roku.
Racja... mój błąd. Wiki:
"Zgodnie z regulaminem, wskazany może być jedynie film mający premierę w kraju pochodzenia między październikiem roku poprzedzającego rozdanie o dwa lata, a wrześniem roku poprzedzającego rozdanie bezpośrednio. I tak np. do Oscarów za rok 2007, które zostały rozdane w lutym 2008, mogły być zgłaszane filmy zaprezentowane po raz pierwszy krajowej publiczności między 1 października 2006, a 30 września 2007."
Jako że premiera była 10.10.2014 to może zostać zgłoszony :)
Tylko obawiam się, czy film spodoba się w USA. My patrzymy na niego trochę przez sentyment da naszego kraju. Rola Tomasz Kota świetna, ale tematyka taka za mało kontrowersyjna pod względem światowym. Nie dotyka też USA w żadnym stopniu, tematów popularnych filmach nominowanych typu historia, mniejszości, biedne kraje, wojna. Przeszczepy serca były wykonywane dużo wcześniej na świecie. Sądzę, że członkowie akademii nie rozumieją problemu Polski za czasów PRL i mogą wynieś z tego filmu tylko to, że był sobie kolejny profesor, który coś zrobił i ostro się upijał. Oni mają swojego Adrian'a Kantrowitz'a, który w kardiologii były guru i o ile dobrze pamiętam, to wszystko miał przygotowane aby wykonać pierwszy przeszczep serca, ale nie udało mu się... Taki Adam Małysz, który wygrał wszystko oprócz najważniejszego, czyli złota na olimpiadzie... Ale znowu z drugiej strony Kot zagrał super. Ten ostatni kadr, ktory jest jednocześnie zdjęciem nr chyba 8 w historii National Geographic powoduje, że film zapada w pamięć. Nie wiem co będzie chciała polska kinematografia chciała zaoferować widzom w tym roku, ale Bogowie ustawili poprzeczkę bardzo wysoko.
Ja nie wiem czy ich będzie interesowała sama historia , ale ogolnie film jest swietnie zrobiony i nie widze innego kandydata
Bogowie są filmem nieoscarowym. Nie wiem jak to wytłumaczyć, ale film tego typu nie ma szans na Oscara w kategorii film nieanglojęzyczny, wystarczy przejrzeć nominacje i wygrane z ubiegłych lat, by się o tym przekonać. Więc jeśli ten film zostanie polskim kandydatem, to pewnie odpadnie w przedbiegach.
W ogóle wydaje mi się, że w tym roku ciężko będzie wyłonić kandydata, bo mało jest filmów, które miałyby jakieś szanse. Ale jeśli już, to raczej 'Body' Szumowskiej miałoby większe szanse.
Choć patrząc realnie, a może i pesymistycznie, czuję, że przez najbliższe 5 lat albo więcej nie uda nam się zdobyć żadnej nominacji do Oscarów w tej kategorii.
W USA mają swoje filmy biograficzno-kostiumowe, śmiem twierdzić, że lepiej zrealizowane i z lepszymi scenariuszami. Wydaje mi się, że film "Bogowie" zmarnował jednak potencjał biografii Religi, czegoś tu na pewno zabrakło. A mowa o Oscarach w Jego kontekście usprawiedliwia tylko dziwne rozbudzenie apetytów po "Idzie", która miała wielowymiarową historię, może niewiele kwestii - ale mocnych, i do tego interesujący 'obrazek'. A co mają 'Bogowie'? - "Bogowie" mają Kota (sic!).
Ja uwazam ze Polskim kandydatem powinno byc Miasto 44-ten film ma szanse zainteresowac amerykanow. Lecial i czeskich i slowackich kinach a nie dlugo ma byc puszczony w niemieckiej TV. Bogowie to fajny film ale dla Polakow. Religa w przeciwienstwie do Powstania nie jest ,, światowy". Zagraniczne kina nie byly tym filmem zainteresowane.
Ja wiem że teraz głownie się liczy komercja i reklama filmu w różnych krajach, ale mam jeszcze nadzieję że Amerykanska Akademia docenia kunszt a nie historię filmu o co mi chodzi ? o to że patrzy się na to jak film jest zrobiony a nie kogo historię pokazują w filmie
Miasto 44 to film naprawde dobrze zrobiony. Jest zdecydowanie na poziomie Holiwoodzkich produkcji. Swietne efekty specjalne niczym w Szeregowcu Rayanie .A sam temat Powstania bardzo ciekawy. Bogowie to wybitny film niszowy o szanowanym w tym kraju kardiohirurgu ALE hirurgu jakich ma kazdy kraj. A powstanie Warszawskie ma TYLKO Polska i naprawde ma szanse na Oskara.
chirurgu*
Jednak Polska od lat próbuje zalać hollywood tematyką wojenną: Katyń, W ciemności czy dawno temu - Kanał. Może warto postawić na coś innego: co roku wśród nominacji do głównej nagrody pojawiają się filmy-biografie naukowców, artystów a jeśli się nie mylę Polska nie próbowała sprzedać jeszcze tego typu filmu w USA nie licząc oczywiście Wałęsy no ale bądźmy szczerzy Bogowie są lata świetlne przed Wałęsą Wajdy.
Ja myślę że ten temat może zainteresować akademię. Plus świetne role Kota i Głowackiego
Wiem, i moim zdaniem to błąd, już pomijając Bogów lepszym kandydatem byłby "Body/ciało" ale nazwisko "Skolimowski" robi swoje
Ja też nie widziałem, ale spodziewałem się że nominację dostanie wygrany z Gdyni, czy 11 minut zdobędzie nominację ? być może bo Skolimowski ma przyjaciół w hollywood ale na wygranie nie ma szans