PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694378}
8,0 370 tys. ocen
8,0 10 1 369646
7,2 75 krytyków
Bogowie
powrót do forum filmu Bogowie

Czytałem trochę o pierwszej udanej transplantacji serca w Polsce wykonanej przez Religę w 1985. Jakież było moje zaskoczenie podczas oglądania filmu, kiedy biorca (Marek Siudym) bardzo szybko po tej operacji zmarł, a jeden z lekarzy (bodajże ten z brodą - Marian) podał datę zgonu i wypowiedział słowa "6. doba po operacji".

Nie trudno znaleźć informacje w internecie na ten temat, mówiące o tym, że pierwszy pacjent przeżył 2 miesiące i zmarł na sepsę z powodu zbyt dużej dawki leków pooperacyjnych. Różnica w czasie przeżycia jest jednak dość znaczna. Mam rację, czy może coś przeoczyłem w trakcie oglądania?

Podobny problem mam z datą czwartej operacji (pierwszej zakończonej pełnym sukcesem), prezentowanej w filmie jako ostatnia. Wtedy też rzekomo wykonano to słynne zdjęcie, które wygrało nagrodę National Geographic. Problem jednak jest z datami. W filmie operacja odbyła się w 1986, natomiast internet podaje informacje, że zdjęcie wykonano w 1987.

"15 sierpnia 1985 przeprowadził pierwszą operację na sercu, a 5 listopada tego samego roku zespół lekarzy pod jego kierownictwem przeprowadził pierwszy udany zabieg przeszczepienia serca w Polsce. Operacja odbyła się w Śląskim Centrum Chorób Serca (wówczas Wojewódzkim Ośrodku Kardiologii) w Zabrzu. Dawcą serca był człowiek w stanie śpiączki. Po orzeczeniu śmierci mózgowej lekarze pobrali narząd i karetką przewieziono go z Warszawy do Zabrza. Biorcą był 62-letni rolnik z Krzepic, który po operacji przeżył dwa miesiące. Przyczyną śmierci była sepsa, a z powodu dużych dawek leków immunosupresyjnych jego organizm nie zwalczył infekcji."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Religa#Przeszczepienie_serca

"Na zdjęciu z roku 1987 przedstawiony został profesor, który wyczerpany po operacji, monitoruje na ekranie pracę serca swego pacjenta."
http://historiajednejfotografii.blogspot.com/2012/11/zbigniew-religa.html

pawel90p

To niekoniecznie błąd w filmie, raczej zamierzona decyzja. Wspomniane słynne zdjęcie zostało wykonane w 1987 roku, po przeprowadzeniu 19. z kolei udanej operacji przeszczepu serca, ale nie było sensu po prostu pokazywać w filmie tych kolejnych kilkunastu zabiegów, bo zaburzyłoby to idealną IMO strukturę narracyjną filmu. A o ile dobrze pamiętam w scenie tej (czyli ostatniej) nie jest podana bezpośrednio data wykonana zdjęcia.

ocenił(a) film na 8
Mahone93

Chyba tak. Po prostu skrót, pokazujący czwartą operację, następnie to słynne zdjęcie, a na koniec tekst o przeżyciu 7 lat przez tego pacjenta powoduje pewne niezrozumienie. Aczkolwiek jest to akceptowalne i to rozumiem.

Gorzej z tymi dwoma miesiącami vs. 6. doba po operacji... Bo tutaj kwestia powinna być już jednoznaczna. Pierwsza transplantacja to pierwsza. Jeśli ten mężczyzna, który przeżył 6. dni był jednak którąś z kolei operacją, a nie tą pierwszą, to niestety nie było to zbyt jasno wytłumaczone. Rozumiem jednak, że podstawowy nacisk był w tych scenach położony na wskazanie, iż podają zbyt duże dawki leków pooperacyjnych. Szkoda jednak, jeśli wkradł się błąd. Czekam na dalsze wyjaśnienia ;)

pawel90p

W wikipedii jest błąd. Skan artykułu prasowego z lat 90.: "Po pierwszym niepowodzeniu (pacjent z nowym sercem przeżył 6 dni)"
http://www.sccs.pl/upload/File/jezeli-maja-wielki-cel_1.jpg

ocenił(a) film na 8
Stellaire

Konkretna odpowiedź, ogromne dzięki! Raczej małe były szanse, żeby w filmie był błąd. Po raz kolejny wikipedia (ale też wiele innych stron) okazuje się zawodna.

ocenił(a) film na 10
pawel90p

Więcej informacji można uzyskać w książce "Religa. Człowiek z sercem w dłoni" Jana Osieckiego. Na jej podstawie stworzono scenariusz do filmu "Bogowie"