PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=694378}
8,0 370 tys. ocen
8,0 10 1 369574
7,2 75 krytyków
Bogowie
powrót do forum filmu Bogowie

Tomasz Kot jest oczywiście utalentowanym aktorem i nawet dobrze zagrał swoją rolę, ale wydaje mi się że zupełnie do niej nie pasował, ze względu na swój wzrost nie przypomina Zbigniewa Religi, mogli wybrać kogoś innego

ocenił(a) film na 7
glazur

Masz kogoś konkretnego na myśli ?

Krytykant

W tym przypadku to nie, tylko wydaje mi się że kiedy kręci się film o kimś sławnym to aktora powinno się dobierać wedle jego fizycznego podobieństwa z postacią, którą ma grać. Trafnym przykładem według mnie jest Robert Więckiewicz w roli Lecha Wałęsy

ocenił(a) film na 8
glazur

Coś kręcisz.Nie chcesz kota a piszesz o Wałęsie.W takim razie kto według Ciebie powinien zagrać rolę Zbigniewa Religi ?Masz jakiś pomysł czy tylko negujesz dobrego aktora za to że ma za długie nogi .

lutek

Nie rozumiemy się, nie neguje Tomasza Kota, uważam że to dobry aktor, dobrze zagrał postać i przy tej charakteryzacji nawet przypominał profesora tyle że wzrostowo była spora różnica i to się gryzło. Czy jeśli kręcono by film z dzieckiem lub karłem w roli głównej to też można obsadzić w niej 2 metrowego dryblasa? Dobra gra aktorska jest inną kwestią

użytkownik usunięty
glazur

W tym ostatnim przypadku to raczej Kot odpada w roli karła. Ale przecież nie o to chodziło. Po obejrzeniu ucharakteryzowanego Kota nabrałem przekonania, że pod względem aparycji to idealny kandydat. Założę się, że szukano innych aktorów o wzroście 175-180 cm, ale najprawdopodobniej polegli, bo nie pasowali z twarzą.

ocenił(a) film na 7

Twarz można ucharakteryzować i to solidnie, aktor może przytyć albo schudnąć, ale na wzrost niewiele można poradzić. Zresztą ważna jest jeszcze gra aktorska. To tylko film, nie dokument.

ocenił(a) film na 8
glazur

akurat Religa to był przysłowiowy "kawał chłopa"- jam sam mam 182 cm ale gdy mijałem sie kiedyś z nim w drzwiach to facet naprawdę wydawał sie wielki- nie tylko wysoki ale i szeroki w barach- może nie 2m jak Kot ale 190 cm na pewno- więc kto miał go zagrać? Braciak? Szyc??

użytkownik usunięty
glazur

Też mnie to uderzyło, kiedy zobaczyłem Kota przerastającego o głowę całą obsadę. Religa był, powiedzmy, średniego wzrostu. Jednak widzę wiele cech wspólnych. Obaj są bardzo lubiani i nieco podobna aparycja. Charakteryzacja i gra aktorska dopełnia resztę. Podejrzewam, że reżyser długo się zastanawiał, kogo obsadzić w tej roli. Kot otrzymał bardzo wysokie noty za zagranie Religi od recenzentów. To też się liczy.

ocenił(a) film na 8

Widziałeś kiedyś na żywo ś.p. Religę że twierdzisz iż był "średniego wzrostu"? Bo ja widziałem i jak juz tu wcześniej napisałem- jakies 190 cm postawnego barczystego faceta. Nawet mocno zgarbiony był ode mnie dużo wyższy

użytkownik usunięty
patrick22s

Zawsze sądziłem, że ma 175 cm. Mówisz serio? Oglądam teraz jego zdjęcia na tle innych osób. Rzeczywiście wyższy niż się spodziewałem. Ale czy na pewno 190 cm? Może widziałeś Kota i teraz wydaje się Tobie, że to był Religa?

ocenił(a) film na 9
glazur

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=788242794532201&set=o.300340306778180&ty pe=1&theater najlepszy z możliwych wybór

użytkownik usunięty
tulku

Wygląda znakomicie. To prawdziwy Religa czy Tomasz Kot?

ocenił(a) film na 9

Zdjęcie profesora Religi z biografii ( jest już na publio wersja elektroniczna , stąd fotka) , której fragmenty dostępne są tutaj http://wiadomosci.wp.pl/gid,16903810,gpage,12,img,16905139,kat,355,title,Religa- swiety-ktory-za-duzo-pil-i-palil-jak-smok,galeria.html

użytkownik usunięty
tulku

Współczesny święty, który się wk*urwi, klnie, pije, pali, ale zrobił tyle dobrego dla ludzi.

ocenił(a) film na 6
glazur

Na zdjęciach wygląda dobrze, ciekawe jak sobie poradził z tą rolą.

użytkownik usunięty
xtomix

Świetnie sobie poradził, a nawet rewelacyjnie, rzekłabym.
Przepraszam, że zapytam - czy Ty oceniasz film bez obejrzenia go? Tak wnioskuję z treści postu..
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6

To napisałem zanim obejrzałem film. Jak poszukasz na forum to znajdziesz wątek, gdzie podzieliłem się wrażeniami po obejrzeniu.

glazur

ale ze względu na całą resztę ( mimika, sposób chodzenia,mówienie, zgarbienie, sposób palenia papierosa, włosy, podoba aparycja) nadaje się idealnie i świetnie sprawdził się w tej roli

ocenił(a) film na 9
glazur

Wzrost wzrostem, ale ja kupiłam jego rolę. Świetny.

ocenił(a) film na 10
glazur

moim zdaniem najlepszym wyborem było wybranie Kota na Religę.

ocenił(a) film na 6
glazur

Mnie nie pasuje tutaj głos aktora (za wysoki). Wyglądem aktor został dobrany dobrze. Ale zachwytu i wyboru na festiwalu w Gdyni nie rozumiem.

glazur

Moim zdaniem T.Kot w roil prof Religi idealnie się sprawdził. Ogladajac film ma się wrażenie, że patrzymy na Relige a nie na Kota, który go gra a to wielka sztuka. Sposób poruszania się, teksty, sposób garbienia się wyszły naturalnie a nie karykaturalnie (do czego bardzo blisko w tego typu filmach).Jeszcze lepsza kreacja od Ryśka Ridla.

glazur

Mi osobiscie kot kojarzy sie z glupkowatymi reklamami Netii, wiem ze jest dobrym aktorem ale jak juz zobaczylem ten plakat i ten glupkowaty usmiech,od razu mi to nie pasowalo. Jakos dziwnie mi sie pogodzic, ze gra tak powazna role, chociaz kojarzy mi sie z glupimi komediami.